back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μια νέα αρχή για το Job Center του δήμου Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

«Μαζί κάνουμε τη νέα αρχή» είναι το σλόγκαν του Job Center του δήμου Αθηναίων το οποίο έκλεισε ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας και συνεχίζει κάνοντας μία νέα αρχή και στη δική του πορεία. Αναβαθμίζεται και ενσωματώνεται πλέον στις δομές του δήμου και συγκεκριμένα στην υπηρεσία του Κέντρου Κοινότητας.

74 άτομα βρήκαν εργασία

74 άτομα βρήκαν εργασία μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Job Center του δήμου Αθηναίων και 213 άτομα βρίσκονται στη διαδικασία επαγγελματικής επανένταξης. Το Job Center που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της British American Tobacco έχει στόχο την επανένταξη στην αγορά εργασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το Κέντρο ξεκίνησε με τους ανθρώπους που διαμένουν στις Κοινωνικές Κατοικίες του Δήμου Αθηναίων και σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που προσφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

job_center

Οι ωφελούμενοι

Στην εκδήλωση αποτίμησης αποτελεσμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο βραβεύτηκαν συμβολικά κάποιοι ωφελούμενοι του Job Center. Μεγάλη χαρά έδωσαν στους ανθρώπους του Κέντρου ωστόσο αυτοί που απουσίαζαν, γιατί δούλευαν.

«Δεν βρήκα ακόμα δουλειά αλλά βρήκα τον εαυτό μου από τότε που απευθύνθηκα στο job Center» δηλώνει, παίρνοντας το βραβείο της, μία νέα μητέρα από την Βουλγαρία, η οποία παρακολούθησε στο Κέντρο μαθήματα ελληνικών.

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρακολούθησε και ο 72χρονος Αφρικανικής καταγωγής, πρώην άστεγος που διαμένει σε ξενώνα του δήμου και εργάζεται ως εθελοντής στο job Center «Απευθύνθηκα στο Κέντρο για να βρουν δουλειά τα παιδιά μου Σήμερα η μεγάλη κόρη μου δουλεύει. Μπήκα στο κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου 14 και συνάντησα την κα Χαρά Ρούφα υπεύθυνη λειτουργίας και βρήκα τη χαρά» λέει χαρακτηριστικά. «Μου αφιέρωσε μία ολόκληρη ώρα. Άκουσε την ιστορία μου. Σκέφτηκα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν, υπάρχει αγάπη».

Να συνεχίσει να υφίσταται το Κέντρο «ακόμα κι αν αλλάξει ο δήμαρχος» ζήτησε ένας από τους 45 απόφοιτους των προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικών, αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Ιωσήφ από την Αίγυπτο εκμυστηρεύτηκε πως «στην Ελλάδα και στο Job Center βρήκε το χαμόγελο που δεν χρειάζεται μετάφραση πάει κατευθείαν από τη μια καρδιά στην άλλη».

job_center

Το Job Center παρέχει:

• Ατομικές συναντήσεις με εργασιακούς συμβούλους και κοινωνικούς λειτουργούς
• Ομάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης
• Βιωματικά Εργαστήρια εκπαίδευσης
• Συνεργασία με πιθανούς εργοδότες, φορείς για απασχόληση,κοινωνικούς φορείς κλπ. για τη δυνατότητα απασχόλησης σε όσους πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται.

Ολιστικό μοντέλο

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό να ολοκληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης με την επαγγελματική τους επανένταξη» λέει στον Αθήνα 9.84 η Μαρία Στρατηγάκη αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας. «Μόνη της η κοινωνική αλληλεγγύη δεν αποτελεί ολοκληρωμένη κοινωνική παρέμβαση.
Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Κέντρου οφείλεται στη χορηγία της British American Tobacco. Τώρα συνεχίζουμε με ίδιες δυνάμεις και στοχεύουμε στην αναβάθμισή του με κοινοτικά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ για τα επόμενα τρία χρόνια».

«Η αποστολή μας είναι να ενεργοποιήσουμε εργασιακά αυτούς τους ανθρώπους με κάθε τρόπο» επισημαίνει η Ελισσάβετ Γεωργίου επιστημονική υπεύθυνη τουJob Center. «Μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο κινητοποιήσης και υποστήριξής τους, σε όλη τη διαδρομή, από την αναζήτηση έως την προσαρμογή. Το πρώτο βήμα είναι η εύρεση εργασίας αλλά το επόμενο είναι η διατήρησή της. Έχουμε συνεργασία με εργοδότες για υπηρεσίες καθαριότητας, για υπηρεσίες ασφαλείας, για φύλαξη ηλικιωμένων».

Info

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη, 10:00 – 16:00
Επικοινωνία:  210 5210624
695 1006496
[email protected]
(εκτός αργιών)

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα