back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όσα είπαν στην συνέντευξη Τύπου Μέρκελ και Ορμπάν

Διαβάστε επίσης

Η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν μετά τη συνάντησή τους, ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετική προσέγγιση στην μεταναστευτική πολιτική, ειδικά αναφορικά με τον επιμερισμό των προσφύγων στα κράτη-μέλη.

Μεταναστευτική πολιτική: καλή συνεργασία, αλλά …

“Έχουμε καλή συνεργασία πάντως σε ό,τι αφορά στην Frontex και την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, καθώς υλοποιούμε από κοινού με την Ουγγαρία προγράμματα στη Βόρεια Αφρική με στόχο να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης”, δήλωσε η καγκελάριος, συμπληρώνοντας: “Δυστυχώς, ο ούγγρος πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις προτάσεις τις Επιτροπής της Βενετίας αναφορικά με τις αρχές του κράτους δικαίου με διαφορετικό τρόπο από ό,τι εμείς”.

Στη μεταναστευτική πολιτική αναφέρθηκε και ο Βίκτορ Ορμπάν, λέγοντας: „Είνναι σαφές ότι η καγκελάριος και εγώ, η Γερμανία και η Ουγγαρία, βλέπουμε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, έχουμε διαφορετική οπτική. Οι διαφορετικές μας απόψεις όμως δεν πρέπει να εμποδίζουν τη συνεργασία μας”, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του για συνέχιση της συνεργασίας με την Μέρκελ σε αυτό το πεδίο.

Απαραίτητη η συνδρομή Μέρκελ

“Διαβεβαίωσα την καγκελάριο ότι τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας φυλάσσονται και δεν περνούν μετανάστες ούτε στην Ουγγαρία, ούτε στην Αυστρία, ούτε στη Γερμανία και ότι αυτά τα σύνορα θα συνεχίσουμε να τα προστατεύουμε και στο μέλλον. Επεσήμανα στην καγκελάριο ότι η μετανάστευση, η προστασία των συνόρων και η δημιουργία hotspot εκτός ΕΕ δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τη τη σνυνδρομή της”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι εμπορικές σχέσεις

Εκτενής αναφορά έγινε και στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών, με τη γερμανίδα καγκελάριο να σημειώνει ότι είναι πολύ καλές και διαρκώς εξελισσόμενες, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο, με τις συναλλαγές των δύο κρατών να ανέρχονται στα 500 δις ετησίως. “Η Ουγγαρία αποτελεί ελκυστική χώρα για επενδύσεις. Συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να συνεργαστούμε στους τομείς της τεχνολογίας και της έρευνας σε συνδυασμό πάντα με την αυτοκινητοβιομηχανία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν αποδεχόμαστε πρακτικές προστατευτισμού και σε ότι αφορά τη σχέση μας με τις ΗΠΑ“, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επεσήμανε ότι ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί επιλέγουν την Ουγγαρία για προορισμό διακοπών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της επικοινωνίας των λαών σε ανθρώπινο επίπεδο.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι χάρη στις εμπορικές σχέσεις Γερμανίας-Ουγγαρίας δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ότι οι επενδύσεις πηγαίνουν “φανταστικά”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για στενότερη συνεργασία στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Συνεργασία στην άμυνα

Στην άμυνα αναφέρθηκε, εν συνεχεία, ο Ορμπάν, λέγοντας ότι η Ουγγαρία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που πρότειναν τη σύσταση κοινού ευρωπαϊκού στρατού και τόνισαν την ανάγκη μίας κοινής ευρωπαϊκης αμυντικής πολιτικής και μίας ισχυρής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας τη βούλησή του για καλή συνεργασία με το Βερολίνο και σε αυτόν τον τομεα, ενώ και εκείνος επεσήμανε τα κοινά προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα