back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το μεταναστευτικό ενόψει και των συναντήσεων του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ στη Βιέννη αλλά και της Άγκελα Μέρκελ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό στο Βερολίνο είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για προσφυγικό/ μεταναστευτικό: Η καγκελάριος Μέρκελ επιβεβαίωσε την ηγεσία της στέλνοντας μήνυμα στον υπουργό Εσωτερικών εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης για το άσυλο και το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την Tagesspiegel υπό τον τίτλο: “Άγκελα Μέρκελ: Έθεσα την πορεία”. Το μήνυμά της προειδοποίησε τον Ζεεχόφερ να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις.

“Ο Ζεεχόφερ… κάνει όλη τη “βρωμοδουλειά” σχολιάζει το Politico την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ σήμερα στη Βιέννη προκειμένου να συναντηθεί με τον Αυστριακό ομόλογό του, Χεμπερτ Κικλ και τον καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς. Κάποιες εβδομάδες πριν ήταν “εταίροι” σε έναν κοινό άξονα “σκληρής γραμμής” για το μεταναστευτικό. Τώρα οι Αυστριακοί δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κρύψουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η Γερμανία αποφάσισε μονομερώς για το τι θα συμβαίνει στα κοινά του σύνορα.

Ο Ζεεχόφερ θα χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις με όρους πολιτικής καθώς η Βιέννη δεν έχει καταλάβει ακόμα τι είδους διμερή σχέση επιδιώκει η Γερμανία στο προσφυγικό και τι αναμένει να κερδίσει: Η συμφωνία ήταν έκπληξη, παραδέχεται η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών. “Το τι ακριβώς σημαίνει, είτε εγώ είτε άλλο μέλος της κυβέρνησης δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Περιμένουμε τις λεπτομέρειες για το τι ακριβώς σημαίνει και πώς η Γερμανία επιδιώκει να συνεχίσει”. Ο Ζεεχόφερ δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι συγκεκριμένο σήμερα στη Βιέννη. Απλά θα συζητήσει: “Πρόκειται για συνομιλίες για το μέλλον των συμφωνιών” δήλωσε εκπρόσωπος του. Η συμφωνία μεταξύ CSU και CDU φαίνεται ότι βγήκε ύστερα από πίεση ότι κάτι πρέπει να γίνει, ό,τι και αν ήταν αυτό.

Ο Ζεεχόφερ, που την περασμένη εβδομάδα, απείλησε να ξεκινήσει την επιβολή νέων διασυνοριακών ελέγχων εμφανίζεται τώρα να συνδέεται με μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει σταδιακή εφαρμογή της. Ας μην ξεχνάμε ο Ζεεχόφερ αυτή τη στιγμή επιστρέφει στον κανονικό του ρόλο ως υπουργού εκτελώντας και όχι συνδιαμορφώνοντας την κυβερνητική γραμμή. Στο μεταξύ, ο Όρμπαν βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με την Μέρκελ. Ενόψει αυτής της συνάντησης έστειλε κάποια ασυνήθιστα μηνύματα προς το Βερολίνο: Δεν απορρίπτει εξ ολοκλήρου μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας στο μεταναστευτικό αλλά προβάλλει κάποιους νέους όρους προκειμένου να υπογράψει. “Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα με τη Γερμανία προτού η Αυστρία προχωρήσει σε υπογραφή διμερούς συμφωνίας με τη Γερμανία” δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Σύμφωνα με το έκτακτο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF-Politbarometer Extra), το 59% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της δημιουργίας “κέντρων τράνζιτ”, αλλά μόλις το 26% θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Επίσης το 46% θεωρεί ότι ο Ζεεχόφερ βγαίνει χαμένος από την αντιπαράθεση στους κόλπους των Γερμανών συντηρητικών, ενώ το 39% εκτιμά πως από την αντιπαράθεση περισσότερο χαμένη βγαίνει η Μέρκελ. Το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνήσουν με τα “κέντρα τράνζιτ” για να μη διακινδυνεύσει η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

“Επιχείρησε συμβιβαστικούς τόνους στην ομιλία της στην Μπούτεσταγκ” αναφέρει η DW σχετικά με τη χθεσινή ομιλία της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή. Η ομιλία της, σχολιάζει το δίκτυο, ήταν μια ευκαιρία για εκείνη για να δείξει ότι συνεχίζει να κρατά τα ηνία της εξουσίας στη χώρα. Η καγκελάριος έδωσε έμφαση στις συμφωνίες που πέτυχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι κατάφερε να γεφυρώσει τα διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα σε ο,τι αφορά το μεταναστευτικό εντός της Ε.Ε. “Το πώς θα διαχειριστούμε το ζήτημα της μετανάστευσης θα καθορίσει το αν θα επιβιώσει η Ευρώπη στο μέλλον” είπε. Δήλωσε ακόμα ότι επεσήμανε την ανάγκη καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε κάτι που περιλαμβάνει συμφωνίες με αφρικανικά έθνη ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση. “Το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται διεθνή λύση” είπε η Μέρκελ.

ΦΠΑ και μετανάστευση

Εδώ και καιρό οι ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα και να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος), γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο: «Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην ΕΕ;».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα. Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Πιθανότατα να διαλύονταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Ίσως για αυτό η Άγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό ‘το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο‘.Η μονομερής ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν άρεσε στους ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους της ΕΕ, το ζήτημα ετέθη στην ελληνική αντιπροσωπία στην ομάδα εργασίας του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας απάντησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην καγκελάριο και έμεινε με την εντύπωση ότι η Άγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε. Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο θεωρεί ότι απλά άκουσε και δεν συμφώνησε, ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της ΕΕ.

Νέο μυστήριο με δηλητηρίαση

Στη Βρετανία: Συμπτώματα “παρόμοια” με εκείνα που παρουσίασαν ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο, που δηλητηριάστηκαν με νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι, εμφανίζει και το ζευγάρι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη γειτονική πόλη Έισμπερι, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

“Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζευγάρι δηλητηριάστηκε από τοξίνη και παρουσιάζει πολύ παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του” αναφέρει το BBC. Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι υπάρχει η υπόνοια ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενδέχεται να εκτέθηκαν σε κάποια άγνωστη ουσία. Και οι δύο είναι ηλικίας περίπου 40 ετών και βρέθηκαν αναίσθητοι στις 30 Ιουνίου μέσα σε ένα σπίτι στο Έισμπερι, μια πόλη που απέχει 11 χιλιόμετρα από την πόλη του Σάλσμπερι. Η αστυνομία είχε αρχικά θεωρήσει ότι το εν λόγω ζευγάρι είχε πάρει κρακ ή ηρωίνη από μολυσμένη ποσότητα ναρκωτικών

“Πως μπορεί να συμβαίνει ξανά;” αναρωτιέται η Daily Mail σχετικά με τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης δύο ακόμα ανθρώπων.

Κατά τους Times τα νέα θύματα εκτέθηκαν “κατά λάθος” στο Νόβιτσοκ, το ίδιο δηλητήριο με το οποίο έγινε η επίθεση εναντίον των Σκριπάλ, τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Politico η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων Cobra της βρετανικής κυβέρνησης θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να συζητήσει το θέμα. Η αστυνομία δεν έχει δώσει δημοσίως λεπτομέρειες για το πώς συνέβη η νέα δηλητηρίαση, αλλά σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι αρχές δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά ώστε να περιορίσουν τις συνέπειες της επίθεσης με νευροτοξικό αέριο εναντίον των Σκριπάλ, πριν από 4 μήνες.

Μιλώντας στο Newsnight ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Μαρκ Ούρμπαν αποκάλυψε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους Σκριπάλ για χρόνια προτού κάνουν την επίθεση με νευροτοξικό αέριο. Χρησιμοποίησε ως “πηγή” μια επιστολή της βρετανικής κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ που ανέφερε ότι το email της Γιούλια είχε χακαριστεί από το 2013 “Αντιλαμβάνομαι ότι η Βρετανία έχει αποδείξεις ότι παρακολουθούσαν τους Σκριπάλ για μεγάλο διάστημα” είπε ο Ούρμπαν.

Στο μεταξύ, οι Financial Times “φιλοξενούν” δηλώσεις του επικεφαλής της Jaguar – Rover, Ράλφ Σπεθ ο οποίος αναφέρει πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την Ε.Ε χωρίς εμπορική συμφωνία, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην “επιβίωση” της εταιρείας στη Βρετανία. Δηλώνει ότι “η καρδιά και η ψυχή της εταιρείας είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο” και πως θα λυπηθεί πάρα πολύ αν αναγκαστεί να βγει στο εξωτερικό για να τη σώσει. Ο κ Σπεθ μιλούσε ενόψει του κρίσιμου υπουργικού Συμβουλίου αύριο για το Brexit.

Σύμφωνα με το Politico η Μέι ταξιδεύει σήμερα προς Βερολίνο προκειμένου να ενισχύσει τις διαπραγματευτικές της θέσεις σχετικά με το Brexit. Η πρωθυπουργός αναζητά απελπισμένα “συμμάχους” σχετικά με την πρότασή της για την τελωνειακή ένωση, καθώς φοβάται ότι αν οι υπουργοί της τελικά υπογράψουν το συμβιβαστικό σχέδιο, αυτό μπορεί να απορριφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την επόμενη εβδομάδα.

 

Έπαινοι Μοσκοβισί

Έια Ελλάδα: “Ευρω-έπαινοι για Ελλάδα, πυρά για Μοσκοβισί” αναφέρει η DW. Ήταν μία ηχηρή «πρεμιέρα» για τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο κατά την πρώτη του παρουσία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Χωρίς να αποσιωπά τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, ο πορτογάλος πολιτικός δηλώνει ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» και «στέκεται και πάλι στα πόδια της». Παράλληλα κάνει λόγο για «επιτυχή ολοκλήρωση των μνημονίων» και για μια καλή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, η οποία «καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2022». Όσο για την 20ή Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα, ο Μάριο Σεντένο φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Η 20ή Αυγούστου είναι μία ημερομηνία που πρέπει να συγκρατήσουμε, μία μέρα που πρέπει να γιορτάσουμε» λέει. «Στη διάρκεια του προγράμματος η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διαρθρωτικά μέτρα. Φυσικά η εφαρμογή χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει. Και χρειάζεται υπομονή, η οποία όμως μερικές φορές δεν υπάρχει…»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει ότι η Ελλάδα «αλλάζει σελίδα» για να γίνει πάλι μία «φυσιολογική χώρα» στην ευρωζώνη. Επαναλαμβάνοντας τις τελευταίες δηλώσεις του στην Αθήνα ο Επίτροπος είπε ότι το προβλεπόμενο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τον Αύγουστο «δεν είναι τέταρτο μνημόνιο». Απηύθηνε μάλιστα και νουθεσίες: «Σε αντίθεση με αυτά που άκουσα χθες στην Αθήνα από ορισμένους πολιτικούς- οι οποίοι πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε, διότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να στρέφεται κατά της αλήθειας- η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Είναι ένα πλαίσιο προκειμένου να εφαρμοστούν οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις», λέει στο Στρασβούργο ο Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτή η προσέγγιση προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ουσιαστικά κατηγόρησε τον Πιέρ Μοσκοβισί για προεκλογικές σκοπιμότητες. «Στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί δεν συμπεριφέρθηκε ως αξιωματούχος της ΕΕ. Περισσότερο συμπεριφέρθηκε ως υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας τη θέση του κ. Γιούνκερ. Δεν ξέρω για ποιούς λόγους, δικούς του, υιοθέτησε με ανεπίτρεπτο τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, όπως μας είπε και σήμερα. Αντίθετα ο κ.Τσίπρας έχει δεσμευθεί για νέα, επαχθή μέτρα για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στη δευτερολογία του ο Επίτροπος επανήλθε για να υπενθυμίσει ότι «συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις» αν και είχε «κάποια προβλήματα με τον κ.Βαρουφάκη».

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα