back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συναγερμός στη Βρετανία: Νέα Δηλητηρίαση Με Νευροτοξικό Παράγοντα

Διαβάστε επίσης

Σε συναγερμό έχει τεθεί η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς συμπτώματα “παρόμοια” με εκείνα που παρουσίασαν ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, τον περασμένο Μάρτιο, που δηλητηριάστηκαν με νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι, εμφανίζει και το ζευγάρι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη γειτονική πόλη Έισμπερι, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

“Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζευγάρι δηλητηριάστηκε από τοξίνη και παρουσιάζει πολύ παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του” αναφέρει το BBC. Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι υπάρχει η υπόνοια ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενδέχεται να εκτέθηκαν σε κάποια άγνωστη ουσία.

Και οι δύο είναι ηλικίας περίπου 40 ετών και βρέθηκαν αναίσθητοι στις 30 Ιουνίου μέσα σε ένα σπίτι στο Έισμπερι, μια πόλη που απέχει 11 χιλιόμετρα από την πόλη του Σάλσμπερι. Η αστυνομία είχε αρχικά θεωρήσει ότι το εν λόγω ζευγάρι είχε πάρει κρακ ή ηρωίνη από μολυσμένη ποσότητα ναρκωτικών.

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως επιβεβαιώνουν οι αστυνομικές αρχές της χώρας, τα θύματα εκτέθηκαν στη νευροπαραλυτική ουσία Ναβιτσόκ.

“Πως μπορεί να συμβαίνει ξανά;” αναρωτιέται η Daily Mail σχετικά με τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης δύο ακόμα ανθρώπων.

«Πρόκειται για την ίδια ουσία», τόνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας Νιλ Μπάσου προσθέτοντας ευθύς αμέσως ότι μένει να εξακριβωθεί εάν η ουσία που δηλητηρίασε το ζευγάρι στο Αμεσμπερι προέρχεται από την ίδια παρτίδα με εκείνη στην οποία είχαν εκτεθεί ο Σκρίπαλ και η κόρη του.

Ναβιτσόκ

Το Ναβιτσόκ είναι μία τοξική ουσία, η οποία σταματάει τη σύνδεση του νευρικού συστήματος και των μυών, διακόπτοντας σταδιακά την αναπνοή. Σε αυτό το στάδιο ωστόσο, οι βρετανικές Αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει σε ποια μορφή ήταν η ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε η 44χρονη γυναίκα και ο 45χρονος σύντροφός της. Για την ώρα, δεν υπάρχει επίσης κανένα στοιχείο στον πρότερο βίο του ζευγαριού που να αποτελεί ένδειξη για ποιον λόγο δηλητηριάστηκε.

Το συμβάν αυτό «ακολουθεί τη θρασεία και βάρβαρη επίθεση η οποία διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι τον Μάρτιο», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Ντάβιντ. «Την Πέμπτη θα προεδρεύσω σε μια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBR για τη συνεχιζόμενη έρευνα», πρόσθεσε ο Ντάβιντ.

Η Βρετανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ. Το Νοβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του ευρωπαϊκό έδαφος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα