14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συναντήσεις Μέρκελ με Μέι και Ορμπάν – Ζέεχοφερ με Κουρτς και Στράχε

Διαβάστε επίσης

Την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερίζα Μέι, υποδέχεται σήμερα στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας, κατά την οποία θα πρέπει να λυθούν σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Μέι θα βρεθούν πέραν του Brexit, ζητήματα διμερών σχέσεων, αλλά και ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής.

Συνάντηση Μέρκελ-Ορμπάν

Η καγκελάριος πριν από την συνάντησή της με την βρετανίδα πρωθυπουργό, θα συναντηθεί με τον ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν. Στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθούν ζητήματα προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής και διμερών σχέσεων.

Ο Ορμπάν συνάντησε πρώτα τον Ζέεχοφερ;

Ο Ορμπάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, η οποία επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του, πριν από τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με το Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Γερμανία και επικεφαλής των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Σύμφωνα με την Bild, o Ορμπάν επεσήμανε στο πλαίσιο της συνάντησης ότι η χώρα του θα μπορούσε να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τη Γερμανία υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παράτυπους μετανάστες. Κατά πληροφορίες, χθες ο Ζέεχοφερ συναντήθηκε και με τον ιταλό ομόλογό του,  Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ζέεχοφερ διαβουλεύεται με την αυστριακά κυβέρνηση

Σήμερα, πάντως, ο Ζέεχοφερ θα έχει διαπραγματεύσεις με την αυστριακή κυβέρνηση για το ζήτημα της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών. Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον αυστριακό καγκελάριο Ζεμπάστιαν Κουρτς, τον αντικαγκελάριο, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, και τον αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, θα βρεθούν οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της λειτουργίας των κέντρων-τράνζιτ κλειστού τύπου στα βαυαροαυστριακά σύνορα που συμφώνησαν τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης.

Μετά τη συμφωνία Μέρκελ-Ζέεχοφερ, η αυστριακή κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων προκειμένου να “προστατεύσει τον αυστριακό λαό από τις συνέπειες” μίας πιθανής δημιουργίας κέντρων-τράνζιτ, υπονοώντας, μεταξύ άλλων, την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου, απόψε συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Συνασπισμού στη Γερμανία.

Ως 48 ώρες θα παραμένουν οι αιτούντες άσυλο στα κέντρα-τράνζιτ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ στο ARD και προβλήθηκε χθες ανέφερε ότι στα κέντρα-τράνζιτ οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να παραμένουν αυστηρά έως 48 ώρες υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση, επισημαίνοντας ότι αυτό προβλέπει το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Παράλληλα, τόνισε ότι στις εγκαταστάσεις θα υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι για γυναίκες και παιδιά και ότι μετά το πέρας αυτού του διαστήματος οι αιτούντες άσυλο θα μεταφέρονται σε κανονικές εγκαταστάσεις, εφόσον κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα