18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ζέεχοφερ, Κουρτς και Στράχε θέλουν συμφωνία με Ελλάδα και Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, ο αυστριακός καγκελάριος, Ζεμπάστιαν Κουρτς, και ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μετά από συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Κουρτς τόνισε ότι ο Ζέεχοφερ τους αποσαφήνισε ότι δεν θα ληφθούν μέτρα από την γερμανική κυβέρνηση που θα είναι εις βάρος της Αυστρίας, αλλά ότι οι δύο χώρες θα συνεργασθούν με στόχο να σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Συνάντηση ΥΠΕΣ Γερμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας και κλείσιμο Μεσογειακού Διαδρόμου

“Θέλουμε να λάβουμε από κοινού μέτρα ώστε να σταματήσουμε τη δευτερογενή μετανάστευση εντός ΕΕ, προς την κεντρική Ευρώπη”, διευκρίνισε ο Κουρτς και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του γερμανού, του αυστριακού και του ιταλού υπουργού Εσωτερικών με στόχο την εφαρμογή μέτρων ώστε να κλείσει ο “Μεσογειακός Διάδρομος” και να διασφαλισθεί ότι θα σταματήσει η μετανάστευση προς την Ευρώπη. “Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας αλλά και της Αυστρίας και της Γερμανίας”, υπογράμμισε ο αυστριακός καγκελάριος.

Ο Ζέεχοφερ αισιόδοξος για διαπραγματεύσεις με Αθήνα και Ρώμη

Ο Χορστ Ζέεχοφερ επιβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών υπουργών Εσωτερικών στο Ίνσμπρουκ (πρωτεύουσα του Τυρόλου) ενόψει της διάσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. “Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα και την Ιταλία προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος να παρεμποδιστεί η παράτυπη μετανάστευση. Αυτή η διαπραγμάτευση αποτελεί τμήμα της συμφωνίας που έκλεισε την Δευτέρα στο Βερολίνο ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές και η οποία θα συζητηθεί και πιστεύω ότι θα εγκριθεί απόψε από τους κυβερνητικούς μας εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Συνασπισμού”, είπε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: “Στόχος είναι οι πρόσφυγες που καταγράφονται στην Ιταλία και την Ελλάδα και έχουν κάνει αίτηση χορήγησης ασύλου σε αυτές τις χώρες αλλά εμφανίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα να φιλοξενούνται στα κέντρα-τράνζιτ και εν συνεχεία να επαναπροωθούνται στην Αθήνα και την Ιταλία. Αυτό το μέτρο θα συνδράμει σημαντικά στην παρεμπόδιση την παράτυπης μετανάστευσης. Η Αυστρία δεν πρόκειται να επηρεαστεί από αυτό γιατί θα επαναπροωθούνται απευθείας στην Ελλάδα και την Ιταλία”. Για όσους έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Αυστρία η κατάσταση θα είναι διαφορετική, επεσήμανε χωρίς να κάνει περαιτέρω διευκρινίσεις. “Πάντως εγγυώμαι ότι δεν πρόκειται να επιφορτίσουμε την Αυστρία με πρόσφυγες για τους οποίους δεν είναι υπεύθυνη αυτή, αλλά η Ελλάδα ή η Ιταλία”, είπε καθησυχαστικά και κατέληξε: „Αισιοδοξώ ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία θα πάνε καλά, παρότι θα είναι δύσκολες. Αν αποτύχουν θα πρέπει να σκεφτούμε εκ νέου μέσω ποίων μέτρων θα καταφέρουμε να βάλουμε τέλος στην παράτυπη μετανάστευση”.

Και ο αντικαγκελάριος Στράχε σημείωσε ότι κατά την συνάντηση έγιναν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από τον γερμανό υπουργό και ότι οι δύο πλευρές συμφωνήσαν να γίνουν οι συζητήσεις με Ελλάδα και Ιταλία για να ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα