back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φόβοι για εκτίναξη του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου προβλέπει ο ΟΠΕΚ και εκφράζει την εκτίμηση ότι  σύντομα θα στοιχίζει 100 δολάρια το βαρέλι. Ως αιτία αναφέρονται τα προβλήματα στον εφοδιασμό που προκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως υποστήριξε ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ. Προειδοποίησε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δεν θα βοηθήσουν να πέσουν οι τιμές.

Την ίδια στιγμή στην Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε μεγάλων δυνάμεων παρουσιάζουν σήμερα ένα “πακέτο” με κίνητρα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν , προκειμένου η Τεχεράνη να μην εγκαταλείψει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ),  δηλαδή την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ ότι ωθεί προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου. Επίσης  κάλεσε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους αν θέλουν να συνεχίσει η Ουάσινγκτον να τους προστατεύει απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν.

Ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ Χοσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι ο Τραμπ “θα έπρεπε να αναμένει” ότι ο αποκλεισμός του Ιράν από τις διεθνείς αγορές, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν και πάλι οι ΗΠΑ, θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν οι ΗΠΑ “όμηρος της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας” οι οποίες, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τις τιμές.

“Η ευθύνη για το γεγονός ότι όλοι οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ θα πληρώνουν αδικαιολόγητες τιμές, είναι αποκλειστικά δική σας (του Τραμπ) και η τιμή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι”, είπε.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα πιέζει τουος Ευρωπαίους συμμάχους του να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη απειλεί να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ, σε αντίποινα για τυχόν εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ.

Συνάντηση στην Βιέννη – Προβληματισμός στην Ε.Ε

Οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε μεγάλων δυνάμεων αναμένεται να παρουσιάσουν το μεσημέρι ένα πακέτο κινήτρων στον ιρανό ομόλογό τους. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι θα προτιμούσε η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, παρά την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ.

Ζήτησε όμως εγγυήσεις από τις “εναπομείνασες” πέντε δυνάμεις ότι η χώρα του δεν θα βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα συν τη Γερμανία (τη λεγόμενη ομάδα 5+1) και την Τεχεράνη, που υπογράφτηκε στη Βιέννη το 2015, είχε σκοπό την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει φύση και να μήν αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Ως αντάλλαγμα, οι έξι δυνάμεις ήραν σταδιακά το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Οι αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες θα αρχίσουν να επανέρχονται σε ισχύ τις πρώτες μέρες του Αυγούστου στοχοθετούν τόσο το Ιράν, όσο και τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ  ενώ οι Βρυξέλλες έχουν παράλληλα εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  να χρηματοδοτήσει έργα στο Ιράν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα της θα συνεχίσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν. «Έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για το κάνουμε», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα