back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σήμερα η short list για τους λιγνίτες της ΔΕΗ – Έντονες ζυμώσεις για συμμαχίες από τους ενδιαφερόμενους παίχτες

Διαβάστε επίσης

Πέφτει και τυπικά σήμερα η αυλαία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ και όπως έχει ήδη προαναγγελθεί ανεπίσημα από πηγές της εταιρείας όλοι οι συμμετέχοντες κρίθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια ώστε να περάσουν στη 2η φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Εκτός απροόπτου σε σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να αποφασίσει και ανακοινώσει τα ονόματα των επενδυτών που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως και για τους έξι μνηστήρες.
Την ίδια ώρα, ανάβει η μάχη για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, με τους έξι υποψήφιους επενδυτές να αναζητούν μεταξύ τους συμμαχίες στη δεύτερη και τελευταία φάση του διαγωνισμού.

Χθες ο όμιλος Κοπελούζου επισημοποίησε τη συμφωνία με τον κινεζικό ενεργειακό κολοσσό CHN Energy, με τον οποίο θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά και των δύο εταιρειών (Μελίτης και Μεγαλόπολης) αλλά και για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι άλλοι πέντε επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διεθνή διαγωνισμό της ΔΕΗ φέρονται να βρίσκονται σε παρασκηνιακές συζητήσεις προκειμένου να κτίσουν κοινοπραξίες που θα τους επιτρέψουν να πλειοδοτήσουν με λιγότερο δυνατό κόστος αλλά και πιο αποτελεσματικά τις λιγνιτικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι αυτοί είναι οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (όμιλος Στασινόπουλου), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και οι δύο τσεχικές εταιρείες EPH και Indoverse. Μάλιστα, η μία εκ των δύο τελευταίων φέρεται να κινείται ιδιαίτερα δραστήρια, λένε οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από:

1. Την κοινοπραξία BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED (Κίνα) και DAMCO ENERGY S.A. (όμιλος Κοπελούζου)
2. Τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
3. Την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. Την ENERGETICKÝ ΑPRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. “EPH” (Τσεχία)
5. Την INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (Τσεχία)
6. Τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα