back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα μυστήρια των αισθήσεων σε ανοιχτή δράση

Διαβάστε επίσης

Θα ήταν ποτέ δυνατόν να αποκτήσει ο άνθρωπος νέες … αισθήσεις; «Ναι», είναι η απάντηση των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), που εργάζονται χρόνια στο θέμα αυτό. Ξετυλίγουν τα μυστήρια των αισθήσεών μας, βοηθώντας μας να «δούμε» με τα αυτιά μας, να αισθανθούμε τον ήχο και να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης.

Οι γνώσεις τους, άλλωστε, αξιοποιούνται ήδη σε πολλές εφαρμογές, όπως στη ρομποτική, στις φορητές τεχνολογίες και σε θεάματα που υποστηρίζονται από 9-διάστατες εφαρμογές (π.χ. 9D τηλεοράσεις και θέατρο).

Για τους “δύσπιστους” και όχι μόνο, φιλοξενείται, από τις 9.30 έως τις 16.00, στο προαύλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μία μοναδική έκθεση με τίτλο “Ιστορίες Σύγχρονης Επιστημονικής Έρευνας” και περιεχόμενο τη σχέση της επιστήμης με τις αισθήσεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους στις ζωές μας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότηα να την ανακαλύψουν και να την απολαύσουν με τη βοήθεια διαδραστικών πειραμάτων και υπό την καθοδήγηση ερευνητών από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πειραματιστούν με παιχνίδια αντίληψης ή να ανακαλύψουν ποια μέρη του εγκεφάλου μας συνδέονται με ποιες αισθήσεις. Επίσης, στελέχη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), που είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στον Ορίζοντα 2020 (το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020), ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στους Έλληνες ερευνητές για την υλοποίηση έρευνας αιχμής.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο ERC=Science² , το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) και συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνογερμανική Αγωγή. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου προγραμματίζονται περισσότερες από 75 αφηγηματικές εκδηλώσεις σε πολλές διαφορετικές χώρες και γλώσσες.

Μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας, πανεπιστήμια, σχολεία και ερευνητικοί οργανισμοί στην Ευρώπη φιλοξενούν τις εκδηλώσεις αυτές. Η εκστρατεία έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον για την επιστήμη, να ενισχύσει το ΕΣΕ ως επιστημονική δύναμη, να τονώσει την πολιτική και κοινωνική υποστήριξή του και να ενθαρρύνει τις αιτήσεις υποτροφιών από μια νέα γενιά ερευνητών, ιδίως σε υπο-εκπροσωπούμενες χώρες. Το έργο συντονίζεται ευρωπαϊκά από τον οργανισμό Science Business. Συμμετέχουν επίσης έγκριτοι οργανισμοί, πανεπιστήμια, μουσεία επιστημών και φορείς ενημέρωσης σε 37 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα οι δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

“Ελπίζουμε να ανοίξουμε περισσότερο μάτια του κόσμου στο τι είναι η επιστήμη”, λέει στον ΑΘΗΝΑ 9,84 η Αλίκη Γιαννακοπούλου, ερευνήτρια στην Ελληνογερμανική Αγωγή. “Παρουσιάζουμε σύγχρονα έργα στον τομέα των αισθήσεων και της μουσικής. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε εκ γενετής τυφλά άτομα να “βλέπουν” με την ακοή τους. Ανάλογα, δηλαδή, με τους διαφορετικούς ήχους που ακούνε, μπορούν να διακρίνουν διάφορες καταστάσεις. Απευθυνόμαστε σε άτομα όλων των ηλικιών και προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνών θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ιδέα τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν γίνονται αρκετές αιτήσεις γιατί φαίνεται πως επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο θεωρητικό κομμάτι των σπουδών”, καταλήγει.

Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 10 ετών.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα