back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«8 Γυναίκες»: Το νέο φρέσκο γάλα από τις γαλακτοπαραγωγούς του Γυναικόκαστρου

Διαβάστε επίσης

Οκτώ γυναίκες που διατηρούν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς και δραστηριοποιούνται επί χρόνια στο χώρο της κτηνοτροφίας κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά των γαλακτοκομικών και παρουσιάζουν το δικό τους, αγνό και ποιοτικό φρέσκο γάλα, με την αντιπροσωπευτική ονομασία «8 Γυναίκες».

Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα σε έναν χώρο άκρως ανταγωνιστικό και σε μία εποχή που οι οικονομικές συνθήκες δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις. Κι όμως η Σύλβια Σαμολαδά, η Κούλα Ιορδανίδου, η Λαμπρινή Τσομπανίδου, η Κρυσταλλία Σαράντη, η Αντιγόνη Κουρούτσιου, η Χριστίνα Σπύρου, η Ερασμία Παπαδοπούλου και η Δέσποινα Βουδούρη, παραμέρισαν κάθε ίχνος ενδοιασμού και δημιουργήσαν τη δική τους εταιρεία, την «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου ΙΚΕ» με έδρα το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς.

Οι 6 εξ αυτών των γυναικών γνωρίζουν εκ των έσω τι εστί παραγωγός, αφού είναι αγελαδοτρόφοι και διαθέτουν τις δικές τους κτηνοτροφικές μονάδες. Η Ερασμία Παπαδοπούλου, που διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το κομμάτι του Marketing και της προώθησης του προϊόντος. Η Δέσποινα Βουδούρη είναι το επιχειρηματικό μυαλό πίσω από αυτήν την ένωση και διαχειρίστρια της ΙΚΕ.

Όλα τα βήματα για τη δημιουργία της εταιρείας έγιναν πολύ γρήγορα. Η αρχική ιδέα έπεσε στο τραπέζι όταν ο γιος της Σύλβιας Σαμολαδά, τελειόφοιτος της Αμερικανικής Γεωρικής Σχολής, την παρακίνησε να βάλουν ετικέτα με την επωνυμία τους στο γάλα που παράγουν, ορμώμενος από την αντίστοιχη επιχειρηματική δραστηριότητα της Σχολής του. Η ιδέα ήρθε σε μία συγκυρία που έψαχναν να βρουν τρόπους να πετύχουν καλύτερη τιμή και να αυξήσουν το εισόδημά τους. Όλες οι γυναίκες συμφώνησαν και κάπως έτσι ξεκίνησαν το ιδιαίτερο ταξίδι τους.

Όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν η πρωτοβουλία δεν είχε βρει την υποστήριξη της Μαίρης Χατζάκου, της Διευθύνουσας Συμβούλου της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, που πίστεψε στο όραμά τους από την πρώτη στιγμή. Η ΜΕΒΓΑΛ έχει αναλάβει να συγκεντρώνει σε ξεχωριστά βυτία το γάλα από τις φάρμες τους, να το παστεριώνει, να το συσκευάζει και να το διαθέτει στην αγορά. Όμως, οι «8 Γυναίκες» κρατούν την αυτονομία τους, προωθώντας τη δική τους ετικέτα και εισπράττοντας τα έσοδα από την πώληση του προιόντος τους.

Πλήρες αυθεντικό γάλα «φτιαγμένο από μητέρες για μητέρες»

Όπως είπε η κ. Σύλβια Σαμολαδά, μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», στο πλαίσιο του Ένθετου «Η Ώρα της Καινοτομίας», το γάλα «8 Γυναίκες» είναι ένα πλήρες, ολόπαχο, αυθεντικό γάλα, «φτιαγμένο από μητέρες για μητέρες». Παράγεται από αγελάδες που εκτρέφονται με τις πιο αγνές και φυσικές τροφές και παραδίδεται στην αγορά σε διάφανη φιάλη του 1 λίτρου πλήρες (3,7% – 4% λιπαρά) και ελαφρύ (1,5% λιπαρά), με διάρκεια επτά ημερών. Η ποσότητα που παράγεται στις αγελαδοτροφικές μονάδες είναι συγκεκριμένη και ελεγχόμενη με αποτέλεσμα να ελέγχεται με αυτό τον τρόπο απόλυτα και η ποιότητά του. Κάθε εβδομάδα αυτές οι έξι φάρμες δίνουν προς παστερίωση περίπου 2 τόνους γάλακτος, το οποίο ελέγχεται αυστηρά για να μην χάσει καθόλου από τα θρεπτικά συστατικά του. Η δυναμικότητα συνολικά των 6 μονάδων, διαμορφώνεται σε 12 τόνους. Όλη αυτή η ποσότητα όμως είναι αδύνατο να εμφιαλωθεί και να καταλήξει στον καταναλωτή με αποτέλεσμα να πωλείται ως συμβατικό στην ΜΕΒΓΑΛ.

Τα πρώτα μπουκάλια φρέσκου γάλακτος πλήρες και light τοποθετήθηκαν στα ράφια των αλυσίδων Σκλαβενίτης, My Market, Γαλαξίας, καθώς και σε επιλεγμένα μικρά σημεία πώλησης την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. Η τελική τιμή πώλησης τόσο για το πλήρες όσο και για το ελαφρύ γάλα είναι 1,80€ και εδώ η κ. Σαμολαδά στην επικοινωνία που είχαμε μας τόνισε τον αγώνα που έδωσαν για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλό, παρά τα σχεδόν ασφυκτικά έξοδα παραγωγής και διανομής. Αναλυτικότερα το συνολικό, καθαρό κοστολόγιο ανέρχεται στο 1,40€ συν το ΦΠΑ, ποσό από το οποίο τα 0,45€-0,50€ διατίθενται για τις υψηλής ποιότητας ζωοτροφές, τα 0,45€ καλύπτουν το κόστος παστερίωσης, εμφυάλωσης και τυποποίησης-συσκευασίας, 0,25€-0,30€ είναι τα έξοδα για τα μεταφορικά (παράδοση γάλακτος προς τη ΜΕΒΓΑΛ, κόστος επιστροφής κλπ). Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα 5% του κόστους-κέρδους διατίθεται για την ενίσχυση της δράσης και του έργου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Τώρα όλοι περιμένουν να δουν την υποδοχή που θα επιφυλάξουν στις «8 Γυναίκες» οι καταναλωτές, αφού στο τέλος από αυτούς θα κριθούν όλα. Αν όλα πάνε καλά δεν αποκλείεται σύντομα οι «8 Γυναίκες» να δημιουργήσουν τη δική τους αυτόνομη γαλακτοπαραγωγική μονάδα με την οποία θα μπορέσουν να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους.

Το πώς εξελίχθηκε το όλο εγχείρημα, σε διάστημα μόλις επτά μηνών, εξήγησε στη Νάντια Σκεπετάρη μία από τις οκτώ γυναίκες της ΙΚΕ, η αγελαδοτρόφος και εμπνευστής της ιδέας Σύλβια Σαμολαδά. Ακούστε την συνέντευξη.

Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα