back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ορκίστηκε ο Ερντογάν – Μπαίνει σε εφαρμογή το νέο προεδρικό σύστημα

Διαβάστε επίσης

Το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσία 3.000 καλεσμένων ανάμεσα στους οποίους και 22 ηγέτες χωρών και 28 πρωθυπουργοί.

Ο Φουάτ Οκτάϊ ορίστηκε ως ο μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμένει υπουργός Εξωτερικών και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ ορίστηκε υπουργός Άμυνας, ο Φατίχ Ντονμέζ υπουργός Ενέργειας  και ο Ρουσχάρ Πεκτζάν ορίστηκε υπουργός Εμπορίου.

«Στην αυγή αυτής της σημαντικής αλλαγής για τη δημοκρατία ως 12ος πρόεδρος της Τουρκίας και πρώτος πρόεδρος στο νέο προεδρικό σύστημα υπόσχομαι να ενισχύσω την ενότητα και αδελφοσύνη του έθνους μας, να φέρω ανάπτυξη στη χώρα και να ανυψώσω το κράτος», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεπτόμενος το μαυσωλείο του Ατατούρκ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους της δημοκρατίας που εσύ (Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ) και οι φίλοι σου θέσατε και τους εμπιστευτήκατε σε εμάς τη μελλοντική γενιά», προσέθεσε.

Νωρίτερα, ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο Ερντογάν δίνοντας όρκο τόνισε ότι «ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία».

Με την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν ξεκινά και επισήμως η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017 και που επιτρέπει την εκτελεστική εξουσία να περνάει πλέον στον πρόεδρο της χώρας.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα