back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιός θα σώσει την Καμεράτα

Διαβάστε επίσης

Τον γόρδιο δεσμό της Καμεράτα καλείται να λύσει το Υπουργείο Πολιτισμού

Ζητείται πολιτική λύση

Ενας απίστευτος κυκεώνας ασυννενοησίας μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στην λειτουργία της Καμεράτα -Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων παρατείνει τα χρόνια προβλήματα που οδηγούν στο θάνατο την κορυφαία-ομολογουμένως-ορχήστρα. Το αγκάθι όλων των δυσλειτουργιών φαίνεται να είναι η αδυναμία να προσδιοριστεί το ακριβές χρέος του Μουσικού & Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος, του ΝΠΙΔ υπεύθυνου για τη λειτουργία της Ορχήστρας, φορέας που είναι εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι μοιάζει αδύνατο να μπορέσει να οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού νέο διοικητικό συμβούλιο που θα αναλάβει το βάρος των χρεών και όχι μόνο, μετά και την παραίτηση του συνόλου των μελών του ΔΣ το 2015. Η απουσία διοικητικού συμβουλίου έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της οποιαδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο  έχει ξεκινήσει διαχειριστικός έλεγχος που έχει διατάξει το υπουργείο Πολιτισμού  από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι όμως συναντούν μεγάλα εμπόδια καθώς αδυνατούν να βρουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις τις Υπουργού Πολιτισμού. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι έχουν παραδώσει όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και ότι η υπεύθυνη εταιρία των ορκωτών λογιστών δεν τα παραλαμβάνει.

‘Ετσι το αίτημα των εργαζομένων να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία για τον ορισμό διοικητικού συμβουλίου παραμένει ανεκπλήρωτο. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουν και ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας τη διαμεσολάβησή του.

Και η ασυννενοησία συνεχίζεται

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε  δελτίο τύπου την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο οποίο αναφέρει ότι έχει δρομολογήσει τη νομοθετική ρύθμιση για την οριστική επίλυση του θέματος της Καμεράτας ΜΕΟΕ και ότι σχεδιάζεται η ένταξη της ως μουσικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ωστόσο ούτε οι μουσικοί αλλά ούτε και ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής ο κ Νίκος Θεοχαράκης ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου δεν είχαν σχετική ενημέρωση ενω ήταν και επιφυλακτικοί για το νομικό ή πολιτικό τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό. Ο κ. Θεοχαράκης μάλιστα ανέφερε ότι εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο και έχει συμφωνήσει στη διάσωση τη ορχήστρας αλλά με δύο προϋποθέσεις: πρώτον ότι θα έχει γίνει πρώτα εκκαθάριση και θα έχουν πληρωθούν όλα τα χρέη και δεύτερον ότι η χρηματοδότηση της δεν θα προέρχεται από τον τακτικό προυπολογισμό του Μεγάρου αλλά θα βγεί ξεχωριστό κονδύλι. Προϋποθέσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει η Υπουργός Πολιτισμού κας Κονιόρδου.

Αντιπαραθέσεις και τραγικοί απολογισμοί

Η ορχήστρα αυτήν τη στιγμή αριθμεί οχτώ μέλη- «δεν μπορούμε να μιλάμε για ορχήστρα ακριβώς» θα πει ο κος Θεοχαράκης «αλλά για δύο κουαρτέτα». Ο απολογισμός της πορείας είναι τραγικός: μια μουσικός αυτοκτόνησε, δύο μέλη πέθαναν από καρκίνο όντας απλήρωτοι και χωρίς ένσημα, και αρκετοί απολύθηκαν. Αντί όμως να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των εργαζομένων (απολυμένων και μη) υπήρχαν αντιπαραθέσεις και γκρίνιες, για τις επιλογές του παρελθόντος αλλά και για την παρούσα κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση η Καμεράτα είναι μια εξαιρετική ορχήστρα με εντυπωσιακή πορεία που μόλις πέρυσι έκοψε πάνω από 7000 εισιτηρια μόνο από την εμφάνιση της στο Φεστιβάλ Αθηνών. Και τις αξίζει περισσότερος σεβασμός -από όλες τις κατευθύνσεις.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα