back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η πρόσκληση στην πΓΔΜ και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μονοπωλούν το ελληνικό ενδιαφέρον στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Στραμμένο στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον όπου από σήμερα ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να εστιάζει αφενός στις διαδικασίες πρόσκλησης της πΓΔΜ στη Συμμαχία, μετά από τη συμφωνία των Πρεσπών, αφετέρου στη συνεχιζόμενη χωρίς κατηγορητήριο κράτηση για πάνω από 130 ημέρες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, θέμα που θα θέσει εκ νέου η Αθήνα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών επιχειρηματολογούν ότι η επικείμενη πρόσκληση για ένταξη της γείτονος στη Συμμαχία δημιουργεί τετελεσμένα, παρότι και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν ολοκληρωθούν όλα τα βήματα που προβλέπονται από τη συμφωνία (δημοψήφισμα, έγκριση από τα κοινοβούλια και συνταγματικές αλλαγές) η χώρα δεν θα γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Ρωσική εμπλοκή στο θέμα της πΓΔΜ

 

Νεότερη σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση της πΓΔΜ, αλλά και με γενικότερες διπλωματικές προεκτάσεις, είναι η πληροφορία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι η Αθήνα έχει δρομολογήσει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο, ως απάντηση σε παράνομες, όπως αναφέρεται, ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι 4 στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας αλίευσης πληροφορίων, της προσπάθειας χρηματισμού κρατικών λειτουργών και της απόπειρας παρέμβασης στο θέμα της πΓΔΜ.

 

Αθήνα και Σκόπια επιχειρηματολογούν υπέρ της συμφωνίας

«Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει. Βγαίνει από την κρίση και ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια», δήλωνε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Μιλώντας στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός είπε, «πλέον τα πράγματα αλλάζουν, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ».

Στις αρχές του 2019 θα κληθεί η ελληνική Βουλή να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με το «χρονοδιάγραμμα» που παρουσίασε ο Ζόραν Ζάεφ στο Λονδίνο. Τοποθέτησε το δημοψήφισμα προς το τέλος Σεπτεμβρίου, ή αρχές Οκτωβρίου και πρόσθεσε πως θα χρειαστούν από 90 έως 110 μέρες για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Όπως τόνισ σε δηλώσεις του, «με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιλέξαμε λύσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητικές για τους πολίτες και για τις κοινωνίες μας, και όχι για εμάς τους ίδιους και τα πολιτικά μας κόμματα. Αντί για διαφορές και διαιρέσεις, προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες που μας ενώνουν», υπογράμμισε.

Την απελευθέρωση Κούκλατζη και Μητρετώδη θα θέσει ο πρωθυπουργός

Από την άλλη, με τον Ταγίπ Ερντογάν πλέον απόλυτο «σουλτάνο» στην Τουρκία, η ελληνική πλευρά θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των Κούκλατζη και Μητρετώδη από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ΝΑΤΟ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αύριο στις 14:30 στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως ο πρωθυπουργός έχει ως «πρώτιστη προτεραιότητά του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες». Υπογράμμισε δε, ότι «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωσή τους».

Πολιτική σύγκρουση για το θέμα

Παράλληλα, συντηρώντας την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «με δεδομένη την εκκρεμή αυτή διαφορά με τη γείτονα, είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν χωρίς συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών. «Αν ήταν “ακατανόητη και επιζήμια” η παρουσία της κας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά ι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;» διερωτάται απαντώντας η ΝΔ.
«Η ΝΔ έμπλεξε τα προσωπικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις της κ. Μπακογιάννη με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν για να μην την αδειάσουν» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Βολές από τις Βρυξέλλες, ανοίγματα από την Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, επισημαίνει τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Αναφέρει ότι «στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου, η Κομισιόν υπενθύμισε την θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα και προειδοποίησε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να εκδίδουμε συντονισμένες εκκλήσεις προς την τουρκική πλευρά για την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών, είτε δημοσίως, είτε σε διμερείς επαφές», σημειώνει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κάνει ανοίγματα προς τις Βρυξέλλες. Η Τουρκία σκοπεύει να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκαλύπτοντας ότι το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συγχωνευθεί με αυτό των Εξωτερικών για να γίνεται δουλειά «κάτω από μία στέγη». Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έρχονται μία ημέρα αφού ο Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος με ενισχυμένες εξουσίες.

Σκληρή στάση από τον Ερντογάν

Αναφορικά με τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του από τα κατεχόμενα στην Κύπρο, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ότι για την Άγκυρα, η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση, ενώ ισχυρίσθηκε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση, κάτι για το οποίο η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες, όπως είπε, τα τελευταία 50 χρόνια. Ισχυρίσθηκε ότι η αποτυχία οφείλεται στο ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή δημοκρατία, τηρεί μια στάση μακριά από την συνεργασία και το διαμοιρασμό των φυσικών πόρων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα