back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο Ιατροδικαστής που ταυτοποιεί τους νεκρούς του Έβρου

Διαβάστε επίσης

Εκατόν έντεκα σοροί έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα, ανθρώπων που περνούν τα σύνορα του Έβρου, σύμφωνα με τον καθηγητή ιατροδικαστικής Παύλο Παυλίδη.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε σεβόμενοι την αξιοπρέπεια και τον πόνο των γονιών που περιμένουν τα παιδιά τους», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και την Ελευθερία Κουμάντου. Ο κ. Παυλίδης βρίσκεται στην συγκεκριμένη υπηρεσία από το 2.000

«Μόνο από την περιοχή της Ελλάδας από το πέρασμα του Έβρου έχουμε διαχειριστεί 380 άτομα μέχρι το 2017, ενώ φέτος έχουμε ήδη 19 σορούς. Δηλαδή περίπου 400 άτομα τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

«Η κατάσταση είναι λίγο ιδιόμορφη στον Έβρο. Οι σοροί που ανασύρονται μπορεί να είναι εκεί 3 με 6 μήνες. Δεν πρόκειται για φωτογραφία την οποία θα επιδείξουμε, είναι σοροί σε προχωρημένη σήψη. Εκεί παίρνουμε δείγμα DNA και επιχειρούμε έναν κρίκο σύνδεσης με τους συγγενείς. Δηλαδή έναν σταυρό, ένα δαχτυλίδι, κάποιο αντικείμενο που αντέχει στο νερό. Αν τα επιδείξουμε σ’ αυτούς που τους αναζητούν έχουμε την πρώτη εικόνα, ένδειξη και μετά προχωράμε στην ταυτοποίηση με DNA».

Όπως είπε ο κ. Παυλίδης υπάρχουν σοροί που δεν έχουν αναζητηθεί από κανέναν και οι οποίοι, μέσω κάποιων αντικειμένων κτλ, θάβονται είτε σε μουσουλμανικά, είτε σε χριστιανικά νεκροταφεία. «Έχει τύχει ν’ αναζητήσουν τον άνθρωπό τους μετά από τρία χρόνια. Εκεί, με εντολή εισαγγελέα γίνεται εκταφή και ταυτοποίηση DNA με αυτό των συγγενών. Όταν γίνεται αυτό οι συγγενείς παίρνουν τη σορό στην πατρίδα τους».

Όπως είπε ο ιατροδικαστής, τελευταία έχει διευκολυνθεί στο έργο του καθώς με δωρεά του Ερυθρού Σταυρού τους χορηγήθηκε ψυγείο το οποίο επιτρέπει τη διατήρηση του πτώματος για 6 με 8 μήνες «οπότε υπάρχει χρόνος για έρευνα και αναζήτηση στοιχείων».

Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία τόσο με την ελληνική αστυνομία και τη βάση δεδομένων που υπάρχει όσο και με την Ύπατη Αρμοστεία και τον Ερυθρό Σταυρό: «Στους οργανισμούς και στην αστυνομία εξάλλου απευθύνονται και οι συγγενείς που αναζητούν τους ανθρώπους τους, οπότε η συνεργασία είναι δεδομένη και απαραίτητη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα