back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Η άφιξη του Ντ. Τραμπ στις Βρυξέλλες ήδη πυροδοτεί αντιδράσεις τόσο στην Ε.Ε όσο και στο ΝΑΤΟ αλλά και τη Βρετανία, κάτι που προεξοφλεί μια “επεισοδιακή” επίσκεψη και παραμονή του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία: Αν και όλες οι εφημερίδες επικεντρώνονται στον σημερινό ημιτελικό του Μουντιάλ καθώς η εθνική Αγγλίας διεκδικεί μια θέση στον τελικό κόντρα στην Κροατία υπάρχουν αναφορές στη λεγόμενη “λευκή βίβλο” για το Brexit που θα παρουσιαστεί αύριο όπως επίσης και στο ταξίδι του Τραμπ στην Ευρώπη.

Υπάρχει μια κοινή αίσθηση στον βρετανικό Τύπο ότι η επίσκεψη του Τραμπ – πρώτα στις Βρυξέλλες και μετά στο Λονδίνο – ότι θα προκαλέσει αμηχανία στους Ευρωπαίους.

To Politico επικεντρώνεται στο πολύ χαμηλό επίπεδο των διατλαντικών σχέσεων.

Από την άλλη πλευρά η Sun τονίζει ότι η επίσκεψη του στη Βρετανία έρχεται σε λάθος στιγμή λόγω της κυβερνητικής αναταραχής. Από την άλλη δίνει έμφαση στις δηλώσεις Τραμπ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε “αναταραχή”. Η Daily Express θεωρεί τις δηλώσεις του ως “ντροπιαστικές έναντι της Μέι”.

Από την πλευρά της, πάντως η Daily Mirror απαντά άμεσα λέγοντας ότι “η Βρετανία είναι μια σχετική ήρεμη χώρα, συγκρινόμενη με τη διχασμένη Αμερική”. Επίσης παροτρύνει τους διαδηλωτές να δώσουν στον Τραμπ να καταλάβει “τι αισθάνονται για εκείνον οι πολίτες της Βρετανίας”.

Στο μεταξύ, τη λεγόμενη λευκή βίβλο για το Brexit και την προετοιμασία για ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. συζήτησε χθες το νέο υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία, μετά την παραίτηση δύο υπουργών: του υπουργού Brexit Ντέ- βιντ Ντέιβις και του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. “H πρωθυπουργός άρχισε με το καλωσόρισμα των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου και αυτών που έχουν νέα καθήκοντα. Το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε την επικείμενη δημοσιοποίηση της λευκής βίβλου για τη μελλοντική εταιρική σχέση με την Ε.Ε. και το πώς πρέπει να επισπευσθεί η προετοιμασία για μια μη συμφωνία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους. Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ,που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Τζόνσον, είπε ότι στέκεται πίσω από την πρωθυπουργό “ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία με την Ε.Ε. η οποία θα βασίζεται σε αυτά που συμφωνήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα στο Τσέκερς”. Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου η Μέι σχολίασε μέσω Twitter ότι “ετοιμάζεται για μία δύσκολη εβδομάδα”.

Ο Guardian και οι FT επικεντρώνονται στο πρόστιμο των 500,000 λιρών που πρόκειται να επιδικάσει η Βρετανία εναντίον του Facebook λόγω του σκανδάλου με την Cambridge Analytica.

Οι εφημερίδες επικεντρώνονται επίσης στην επιτυχή επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών και του προπονητή τους από την σπηλιά στην Ταϊλάνδη.

Για ΝΑΤΟ + Τραμπ: “Προειδοποίηση Τουσκ προς τον Τραμπ: Θα πρέπει να εκτιμάς τους συμμάχους σου” αναφέρει το BBC. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με ηγέτες χωρών – μελών του ΝΑΤΟ σε μια Σύνοδο που αναμένεται να είναι επεισοδιακή και που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Ενόψει του ταξιδιού του στην Ευρώπη ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον της Ε.Ε για το θέμα του εμπορίου και εναντίον των Νατοϊκών συμμάχων για την αποτυχία να αυξήσουν τις δαπάνες για τον τομέα της Άμυνας. Πήρε όμως “σκληρή” απάντηση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τον κατηγόρησε ότι επικρίνει την Ευρώπη “σχεδόν καθημερινά”. “Αγαπητή Αμερική, να εκτιμάς τους συμμάχους σου, άλλωστε δεν έχεις και τόσο πολλούς”. Ο κ Τουσκ προσέθεσε ότι η Ε.Ε δαπανά περισσότερα από τη Ρωσία για την άμυνα όσο δηλαδή και η Κίνα. Επίσης τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν και ούτε θα έχουν καλύτερο σύμμαχο από την Ε.Ε και υπενθύμισε την ανταπόκριση της Ευρώπης στα αμερικανικά αιτήματα για συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της και η Die Welt επικεντρώνεται στην προειδοποίηση του Τουσκ προς τον Τραμπ: Να σέβεσαι τους συμμάχους σου.

Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, η Γερμανία βρίσκεται ακόμη μακριά από τον στόχο του 2% (1,24% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες) αναφέρει η DW. Αυτό οφείλεται βεβαίως και στο μέγεθος του ΑΕΠ της Γερμανίας, το οποίο μεγεθύνεται κατά περίπου 2% κάθε χρόνο. Εάν η γερμανική κυβέρνηση θέλει να πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ έως το 2024, θα πρέπει να σχεδόν να διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για έναν άφθαστο στόχο, ειδικά σε καιρούς που επιχειρείται η σταδιακή αποκλιμάκωση του κρατικού χρέους. Η Γερμανία δεν είναι όμως η μόνη χώρα που δυσκολεύεται να πιάσει τον νατοϊκό στόχο. Αυτόν πέτυχαν το 2017 άλλωστε μόλις έξι εκ των 29 κρατών-μελών της συμμαχίας: οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πολωνία και η Ρουμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI.

Σύμμαχοι, αλήθεια;” το σχόλιο του Politico και του Florian Eder. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκινά σήμερα μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή: να ισχυροποιήσει τη συμμαχία και να δημιουργήσει ζώνη άμυνας εναντίον του πιο απρόβλεπτου συμμετέχοντα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα, όχι όμως για να “ικανοποιήσει τις ΗΠΑ” αλλά γιατί είναι μια καλή ιδέα, δήλωσε χθες ο Στόλτενμεργκ ευχαριστώντας τον Τραμπ “για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει” στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλά αυτός βέβαια ήταν και πέρυσι ο ίδιος στόχος του ΝΑΤΟ και δεν προχώρησε. Ο Τραμπ γνωρίζει ακριβώς τι θέλει και το επανέλαβε χθες μέσω Twitter: “Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα και οι ΗΠΑ λιγότερα. Αυτό είναι πάρα πολύ άδικο που γίνεται!”

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αυξήσουν κατά 2% τις δαπάνες έως το 2024 και δεσμεύονται να παρουσιάσουν “αξιόπιστα σχέδια” προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες δεν θα αρέσουν καθόλου στον Τραμπ: Ενώ οι αμυντικές δαπάνες του Καναδά και των Ευρωπαίων αυξήθηκαν κατά 88 δισ. δολάρια από το 2015 – και αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,8% σε σχέση με το 2017 – η Γερμανία παρά την αύξηση των δαπανών σε απόλυτους όρους – βρίσκεται ακόμα στο 1,24% του ΑΕΠ της.

Οι πρωταγωνιστές: Η Τερέζα Μέι η οποία περπατά σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ της επίδειξης αλληλεγγύης με την πολυεθνική οργάνωση και συγχρόνως της προσεχτικής της στάσης να μην προσβάλει κανέναν και κυρίως αυτόν που θα “φιλοξενήσει” την Πέμπτη (Ο Τραμπ θα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη το απόγευμα) .

Η Άγκελα Μέρκελ που πρόσφατα “επιβίωσε” και εκείνη από το “αντάρτικο” που της “έστησαν” οι Βαυαροί εταίροι της για το μεταναστευτικό θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς όλοι θα της ζητούν να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Εμ. Μακρόν, που κάπως πρέπει να “απαντήσει” καθώς πολλά έχουν μείνει αναπάντητα από τότε που τον “άδειασε” ο Τραμπ μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον

Ο Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ή της “μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας” που αναμένει ένα σημάδι που από τη στιγμή που όλοι αποκαλούν τη χώρα του με το νέο της όνομα θα μπει πανηγυρικά στο ΝΑΤΟ. Πάντως δεν θα υπάρξει διαφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ Ε.Ε και ΝΑΤΟ.

Αυτό πάντως που φοβούνται όλοι οι αξιωματούχοι στο ΝΑΤΟ και οι διπλωμάτες είναι “ο Ντ. Τραμπ να ξεγράψει ό,τι συμφωνηθεί στη Σύνοδο μετά τη συνάντηση του με τον Πούτιν, τη Δευτέρα”.

Στη Γερμανία: Η FAZ έχει βασικό της θέμα το “βασικό σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική” που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχοφερ ύστερα από εβδομάδες συγκρούσεων με την Άγκελα Μέρκελ. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα παρ’ όλα αυτά εκτιμά ότι οι προτάσεις του δεν θα εφαρμοστούν εύκολα.

Η Tagesspiegel αναφέρει ότι “το βασικό σχέδιο” του Ζεεχόφερ προκαλεί αντιδράσεις στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες που προειδοποιεί ότι οι προτάσεις αυτές δεν προστατεύουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αναμένει ο Ζεεχόφερ” αναφέρει η DW. Ο υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ παρουσίασε στο Βερολίνο το σχέδιο μετανάστευσης που αν και δεν είχε δημοσιευτεί είχε οδηγήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα 63 άρθρα του σχεδίου αναφέρονται σε μια δέσμη εθνικών μέτρων και σε μέτρα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαίους εταίρους. Σκοπός του σχεδίου είναι ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης και η καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού τόνισε ο υπ. Εσωτερικών στη συνέντευξη τύπου. Αποφασιστικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η επίτευξη συμφωνιών με κράτη μέλη της ΕΕ από τα οποία έρχονται πρόσφυγες στη Γερμανία οι οποίοι έχουν αιτηθεί άσυλο σε αυτές τις χώρες. Βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου η Γερμανία έχει το δικαίωμα να επαναπροωθεί τους πρόσφυγες.

Ο Κανονισμός δεν λειτουργεί πλέον και για αυτό ο κ. Ζεεχόφερ επιδιώκει τώρα να πετύχει την επαναπροώθηση με διμερείς συμφωνίες – προπαντός με την Ιταλία και την Ελλάδα απ’ όπου έρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle τεχνικά κλιμάκια του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ζεέχοφερ δήλωσε πως αναμένει «πάρα πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το επίμαχο σημείο των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αφορά το άρθρο 21 του σχεδίου: “Απαίτηση για συνεπή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και εντατικοποίηση των συνομιλιών με στόχο την αύξηση του αριθμού επαναπροωθήσεων στα αρμόδια κράτη μέλη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν εθνικά μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις επαναπροωθήσεις με βάση το Δουβλίνο, ειδικά στην περίπτωση παράνομης επιστροφής στη Γερμανία”. Το δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου αποτέλεσε το μήλο της έριδος της αντιπαράθεσης του κ. Ζεεχόφερ με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ επειδή εισηγείται μονομερή μέτρα της Γερμανίας χωρίς συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους. Παρ’ ό,τι ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε να μην υπάρξουν μονομερή μέτρα ο κ. Ζεεχόφερ διατήρησε αυτή την πρόβλεψη στο σχέδιο του. Η εξήγηση του στη συνέντευξη Τύπου ήταν ότι πρόκειται για δικές του προτάσεις και όχι για απόφαση της κυβέρνησης. Από τα συμφραζόμενα των δηλώσεών του προκύπτει πάντως πως κατά αυτό τον τρόπο σκοπεύει να ασκήσει πίεση στις διαπραγματεύσεις. Το άρθρο 22 του σχεδίου αναφέρεται στην παροχή στήριξης στα Hot Spot σε Ελλάδα και Ιταλία με προσωπικό των κρατών μελών της ΕΕ όπως και στη «διεύρυνση» του σχεδίου για «Hot Spot/Ελεγχόμενες δομές» στο πνεύμα των συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου 2018. Στο δε άρθρο 23 ανακοινώνεται γερμανική πρωτοβουλία για την επεξεργασία ενός «τυποποιημένου μοντέλου» Hot Spot/Ελεγχόμενων δομών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί «σε περίπτωση ανάγκης σε άλλες περιοχές», δηλαδή εκτός Ευρώπης. Το άρθρο 24 εισηγείται τη «βελτίωση των συνθηκών στέγασης» στα ελληνικά νησιά και την «παρεμπόδιση μεταφορών στην ηπειρωτική χώρα» με την «ενεργοποίηση βοηθειών της ΕΕ». Το άρθρο 25 αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, επισήμως κοινή δήλωση, για την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν έρθει από τη γείτονα χώρα στα ελληνικά νησιά. Ο Ζεεχόφερ ζητά τη συνεπή εφαρμογή αυτής της κοινής δήλωσης όπως και της επιμέρους ρύθμισης πως για κάθε άτομο που θα επαναπροωθείται από την Ελλάδα η ΕΕ θα υποδέχεται ένα σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, μεγάλο θέμα στον γερμανικό Τύπο προκαλεί και η σημερινή δίκη του NSU, που διαρκεί εδώ και πέντε χρόνια καθώς διερευνά τις δολοφονίες οκτώ Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας γερμανίδας αστυνομικού από το νεοναζιστικό δίκτυο NSU (Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία). Η μεγαλύτερη δίκη στη μεταπολεμική Ιστορία της Γερμανίας τελειώνει σήμερα με την ανακοίνωση της απόφασης για τη βασική κατηγορούμενη Μπεάτε Τσέπε και τους τέσσερις συνεργούς της στις δολοφονίες του NSU. Η Τσέπε δεν έχει μιλήσει καθόλου στη διάρκεια της δίκης, καθ΄υπόδειξιν των συνηγόρων της, που διάβαζαν για λογαριασμό της. “Αισθάνομαι ηθικά ένοχη γιατί δεν μπόρεσα να αποτρέψω δέκα φόνους και δύο βομβιστικές επιθέσεις, γιατί δεν ήμουν σε θέση να επηρεάσω τον Ούβε Μούντλος και τον Ούβε Μπένχαρντ να μην τραυματίσουν και σκοτώσουν αθώους” έγραφε η Τσέπε το 2015. Η Τσέπε πάντως ήταν αχώριστο τρίο με τον Μούντλος και τον Μπένχαρντ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Απέκτησαν νωρίς σχέση με νεοναζιστικά κυκλώματα στη Γένα και το Τσβίκαου. Το 1998 έγιναν για πρώτη φορά στόχος της αστυνομίας που εντόπισε εκρηκτικά σε ενοικιαζόμενο από την Τσέπε γκαράζ. Λίγους μήνες αργότερα, το τρίο πέρασε στην παρανομία έχοντας ήδη στο ενεργητικό του 15 συνολικά ληστείες, από τις οποίες συγκέντρωσε 600.000 ευρώ.

Ηταν η αρχή μιας σειράς δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη Γερμανία. Ο Θόδωρος Βουλγαρίδης ήταν το έβδομο θύμα των νεοναζί. Στις 15 Ιουνίου 2005 δολοφονήθηκε λίγο πριν από τις επτά το βράδυ μέσα σε κλειδαράδικο που είχε με γερμανό συνέταιρό του στο Μόναχο.

Η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Δεν έπραξαν το ίδιο οι διωκτικές Αρχές.

Στη Γαλλία: Το πρωτοσέλιδο της Monde επικεντρώνεται στην “πρόκληση” της Μέι που δεν είναι άλλη από το Brexit. Αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη “ανταρσία” στο υπουργικό της η πρωθυπουργός έχει μπροστά της “ένα σενάριο του όλα ή τίποτα”.

Η Figaro και η Liberation επικεντρώνονται στη νίκη της εθνικής Γαλλίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ κόντρα στο Βέλγιο. “Οι Μπλέ συνεχίζουν ακάθεκτοι” αναφέρει η πρώτη, “Δεν μπορώ να περιμένω έως την Κυριακή” αναφωνεί η δεύτερη.

Για Ελλάδα: “Στο επίκεντρο η Ελλάδα” σχολιάζει τo Politico καθώς σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει μια επίσημη απόφαση για την “ενισχυμένη εποπτεία” της Ελλάδας όταν θα βγει από το δανειακό πρόγραμμα τον Αύγουστο. Οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν πιο στενή παρακολούθηση της Ελλάδας από ό,τι συνέβη στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία αλλά από την άλλη ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι επί της ουσίας επιβάλλουν ένα 4ο πρόγραμμα ή προληπτική πιστωτική γραμμή. Οι όροι θα υιοθετηθούν σήμερα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους “και θα είναι σύμφωνοι κατά πολύ με τα deadlines των διάφορων Ευρωπαϊκά εξάμηνα” όπου θα παρακολουθούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει μόνη της” αναφέρει ο Επίτροπος Μοσκοβισί σε συνέντευξη του με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. “Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη να στηρίζει τη χώρα και αυτό θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σημερινή απόφαση είναι ακριβώς αυτό. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι 4ο πρόγραμμα: δεν περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις ή όρους. Είναι ένα πλαίσιο στήριξης προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι ένα απλό γεγονός: Είναι πρόοδος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα