back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το «Συμβούλιο του Στέμματος» της κ. Γεννηματά…

Διαβάστε επίσης

Τoυ Βασίλη Πάικου

Βασίλης ΠάικοςΣε δύο κεντρικά ζητήματα υψηλής πολιτικής, στο Μακεδονικό συγκεκριμένα, καθώς και στο αίτημα για εκλογές, η επί κεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έκανε του κεφαλιού της. Πήρε εντελώς μόνη τις αποφάσεις και απλώς τις ανακοίνωσε. Ερήμην των οργάνων του Κινήματος, και επί πλέον σε πλήρη αντίθεση προς τις απόψεις των κορυφαίων εκ των συνεργατών της. Ακόμη και των θεσμικά αρμοδίων προς τούτο. Πράγματι, από τα έξι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, τα πέντε είχαν ήδη εκφρασθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ δεν συμφωνούσαν (ούτε ρωτήθηκαν εξ’ άλλου) με το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Κι όμως η Φώφη Γεννηματά ακολούθησε άλλον δρόμο, τον δικό της δρόμο. Εννοείται πως τον άλλο θεσμικό όργανο, η Κεντρική Επιτροπή, δεν συνεκλήθη ποτέ. Τα μέλη της πληροφορήθηκαν τα σχετικά από τον τύπο.

Είναι χαρακτηριστικές αλλά και αποκαλυπτικές αντιλήψεων και προθέσεων, οι εξηγήσεις που παρασχέθηκαν σχετικώς από επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για την πρωτοφανή στον αυταρχισμό της συμπεριφορά της Προέδρου. «Η Πρόεδρος αποτελεί το μόνο εκλεγμένο θεσμικό όργανο του Κινήματος» η πρώτη απάντηση. Και η δεύτερη: «Το Πολιτικό Συμβούλιο, ως μη εκλεγμένο αλλά δοτό όργανο, δεν έχει παρά συμβουλευτικό ρόλο».

Αλλά από πού κι ως που «όργανο» η Πρόεδρος; Υπάρχουν άραγε και μονοπρόσωπα κομματικά όργανα; Τα ανάλογα έχουμε να τ’ ακούσουμε από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή και ηγέτη του πανίσχυρου πάντως τότε ΠΑΣΟΚ. Ε και πώς να το κάνουμε ο αείμνηστος δεν διακρινόταν δα και για την δημοκρατικότητα της ηγεσίας του. Άσε που δεδομένης της χαώδους αναντιστοιχίας των εποχών, των πολιτικών ηθών αλλά και των μεγεθών, η σημερινή εικόνα μάλλον προς καρικατούρα φέρνει.

Όσο για τον ρόλο του ΠΣ ως μονάχα συμβουλευτικού της Προέδρου, για σκέψου. Ένα όργανο, ex officio έστω συγκροτηθέν, αποτελούμενο από έναν πρώην Πρωθυπουργό, τρεις επικεφαλής κομμάτων και τρεις υποψηφίους για την ηγεσία με υψηλά ποσοστά αποδοχής, δεν έχουν παρά να εισηγούνται και να «συμβουλεύουν» την αρχηγό. Κι εκείνη αν θέλει να τους ακούει.

Ε λοιπόν για να θυμούνται οι παλαιότεροι και για να μαθαίνουν οι νεότεροι, επί Βασιλευομένης Δημοκρατίας, ως τη Δικτατορία του 1967 συγκεκριμένα, λειτουργούσε το λεγόμενο «Συμβούλιο του Στέμματος». Όργανο συνταγματικά κατοχυρωμένο, αποτελούμενο από τους αρχηγούς των κομμάτων και τους πρώην Πρωθυπουργούς. Με ρόλο «συμβουλευτικόν του Βασιλέως». Όπου βεβαίως ο Βασιλεύς αν ήθελε (και συνήθως δεν ήθελε) έπαιρνε υπ’ όψη τις εισηγήσεις του. Κάπως έτσι έχει δει άραγε η Φώφη Γεννηματά το ρόλο της; Αυτόν τον ρόλο επιφυλάσσει και στους κορυφαίους εκ των συντρόφων της; Μάλλον έτσι φαίνεται πως την έχει δει, γενικώς.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων και κανέναν άλλο λόγο να μην είχαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και το ΠΟΤΑΜΙ για να επιλέξουν την αποχώρηση από το σχήμα, έφτανε και περίσσευε η ακραία προσβλητική συμπεριφορά της επικεφαλής. Έφτανε και περίσσευε. Είναι θέμα αξιοπρέπειας στην τελική. Κι ας ξέρουν καλά πως με την επιλογή τους, ρισκάρουν τα πάντα. Και την ίδια την πολιτική τους επιβίωση.

Όσο για το μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛΛ., του νέου φιλόδοξου εγχειρήματος της κεντροαριστεράς, το πιθανότερο είναι πως θα δικαιωθούν εκείνοι που από την αρχή προέβλεψαν πως δεν μπορεί παρά να έχει την άδοξη τύχη των άλλων, των προηγούμενων προσπαθειών του χώρου. Της «κίνησης των 58» και της «Ελιάς». Και θα είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα