back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος υπουργών Εσωτερικών των 28 στο Ίνσμπρουκ -τριμερής Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας

Διαβάστε επίσης

Στο Ίνσμπρουκ συναντώνται σήμερα οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών για το μεταναστευτικό. Μεμονωμένη άτυπη τριμερής των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας, Χορστ Ζέεεχοφερ, Χέρμπερτ Κικλ και Ματέο Σαλβίνι, πραγματοποιείται σήμερα.

Η τριμερής Γερμανίας, Αυστριάς, Ιταλίας

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς, ο Κικλ επεσήμανε την πάγια θέση της αυστριακής κυβέρνησης ότι πρέπει να ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σαλβίνι, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Λιγότερες αναχωρήσεις από τη Λιβύη, λιγότερες αφίξεις στην ΕΕ”.

Ο Ζέεχοφερ θέλει απάντηση το αργότερο ως τις αρχές Αυγούστου

Χθες το βράδυ διμερείς διαβουλεύσεις είχε ο Ζέεχοφερ με τον Σαλβίνι. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα διαπραγματευθούν έως τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Γερμανία αλλά έχουν καταγραφεί στην Ιταλία. Ο Σαλβίνι από πλευράς του τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να να δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, εάν η Ευρώπη δεν προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της. “Όταν υλοποιηθεί αυτό, θα είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε όλα τα υπόλοιπα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιταλός υπουργός.

Διπραγματεύσεων συνέχεια

Στις 19 Ιουλίου αναμένεται συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών των τριών υπουργείων Εσωτερικών στη Βιέννη, ενώ ο Ζέεχοφερ ανακοίνωσε μετά την τριμερή με τους ομολόγους του ότι θα υπάρξουν και συνομιλίες με τον Επίτροπο Εσωτερικών και Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ βρίσκεται στην καρδιά της συμφωνίας που επετεύχθη στο Βερολίνο μετά από εβδομάδες εσωτερικής διαμάχης στους κόλπους του Μεγάλου Συνασπισμού αλλά και της Χριστιανικής Ένωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ζέεχοφερ έχει απειλήσει πολλάκις ότι η Γερμανία θα ακολουθήσει μοναχική πορεία, προχωρώντας μονομερώς σε απωθήσεις αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη-μέλη στα σύνορα με την Αυστρία. Το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας θέλει να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία. Αναμένει ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό να στεφθούν από επιτυχία. “Όσο λιγότερα μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη, τόσο σημαντικότερη γίνεται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο”, τόνισε ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών.

Το “Σχέδιο για τη Μετανάστευση”

Στο „Σχέδιο για τη Μετανάστευση“ που τελικά παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο Ζέεχοφερ, αναφέρεται ότι στα γερμανοαυστριακά σύνορα θα ισχύσει ένα “νέο καθεστώς”, προκειμένου οι αιτούντες άσυλο για τους οποίους είναι υπεύθυνες άλλες χώρες να μην επιτρέπεται να εισέρχονται στη γερμανική ενδοχώρα. Στο ίδιο σχέδιο αναφέρεται ότι η Αυστρία έχει συμφωνήσει να επαναπροωθούνται σε αυστριακό έδαφος οι μετανάστες που έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου εκεί, μολονότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αυτό από τη Βιέννη. Στο εν λόγω σχέδιο μάλιστα γίνεται και πάλι λόγος για κέντρα-τράνζιτ κλειστού τύπου, που δεν περιλαμβάνονται στην πρόσφατη συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού, καθώς έβαλαν βέτο οι Σοσιαλδημοκράτες.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα