back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δύο χρόνια μετά: Που βρίσκεται η έρευνα για την επίθεση στη Νίκαια

Διαβάστε επίσης

Ήταν τέτοιες ημέρες, το 2016, όταν στον μεγάλο παραλιακό δρόμο της Νίκαιας ένα ανεξέλεγκτο φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα στον ουρανό για την Εθνική Γιορτή της Γαλλίας.

Ο απολογισμός της επίθεσης στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ ήταν 84 νεκροί και 65 τραυματίες. Το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του του είχε αναλάβει αμέσως την ευθύνη. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και τα ερωτηματικά παραμένουν αρκετά αφού τίποτα δεν οδηγεί πουθενά.

Πορεία θανάτου 2 χιλιομέτρων

Ο οδηγός του φορτηγού, ο 31χρονος Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ με καταγωγή από την Τυνησία, λίγο μετά την επίθεση σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών επί 4 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα και για 2 περίπου χιλιόμετρα το φορτηγό έκανε συνέχεια ζιγκ ζαγκ στο δρόμο δεξιά και αριστερά για να εξασφαλίσει ότι σκοτώνει όσο περισσότερους γίνεται.

Άλλα 9 πρόσωπα κατηγορούνται για την επίθεση, σύμφωνα με την έρευνα. Ο ένας από αυτούς, ένας άντρας 38 ετών αυτοκτόνησε στις αρχές Ιουνίου στις γαλλικές φυλακές. Η αστυνομία άργησε αρκετούς μήνες να τον εντοπίσει και θεωρείται ο μεσάζοντας που βοήθησε τον οδηγό της νταλίκας να αποκτήσει τα όπλα και τα εκρηκτικά. Κανένα άλλο στοιχείο που να τον εμπλέκει ουσιαστικά στην επίθεση ή στον σχεδιασμό της δεν είχε ωστόσο προκύψει.

Έμποροι ναρκωτικών οι συλληφθέντες

Οι υπόλοιποι εφτά άντρες κατηγορούμενοι και η μία γυναίκα, βρίσκονται μεν στα χέρια των αρχών, ωστόσο καμία έρευνα δεν μπορεί να πιστοποιήσει ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατία ή έστω με την συγκεκριμένη επίθεση. Σύμφωνα με την αστυνομία στη Νίκαια και όσα στοιχεία έχει στα χέρια της, πρόκειται για παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου, κυρίως διακινητές κοκαΐνης.

Γιαυτό και οι ίδιοι στις καταθέσεις τους παραδέχονται ότι πούλησαν ή μεσολάβησαν για την πώληση ενός καλάσνικοφ ή άλλων όπλων στον Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, αλλά αρνούνται ότι γνώριζαν οτιδήποτε παραπάνω. Άλλωστε αποδεικνύεται ότι ο δράστης δεν ήταν καταγεγραμμένος στις αρχές, ούτε ήταν γνωστό ότι είχε κάποια σχέση με τρομοκρατία ή με το ισλαμικό κράτος.

Καμία σύνδεση με την τρομοκρατία

Ο ένας εκ των συλληφθέντων, έχει δε παραδεχτεί ότι βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης μαζί με την οικογένειά του στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Νίκαιας για να παρακολουθήσει τα βεγγαλικά – στοιχείο που τεκμηριώνει την αθωότητά του όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Παρόλο τον τραγικό απολογισμό και την τεράστια δημοσιότητα που δόθηκε στην επίθεση, όλα τα παραπάνω στοιχεία, συνηγορούν στο γεγονός ότι οι μέχρι τώρα έρευνες της αστυνομίας δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Κανένα στοιχείο που να συνδέει τον τρομοκράτη με ισλαμιστές δεν έχει προκύψει, ενώ δεν έχει συλληφθεί και κανένας συνεργός του.

Στη φυλακή ο μέντορας του δράστη

Μεταξύ των συλληφθέντων, ωστόσο υπάρχει και ο φερόμενος ως μέντορας του δράστη, ένας ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος γνωστός στις αρχές.

Μεταξύ των στοιχείων που τον ενοχοποιούν, έχει βρεθεί ένα μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ στο Facebook, λίγους μήνες πριν την 14 Ιουλίου. Εκεί ο άντρας αυτός του έγραφε “Πάρε ένα φορτηγό, βάλε μέσα 2000 τόνους εκρηκτικά, κόψε του τα φρένα και εγώ φίλε μου θα σε κοιτάω”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα