back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενώπιον της Μέι ο Τραμπ ανασκεύασε τα περί Brexit

Διαβάστε επίσης

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η συνέντευξή του στην σκανδαλοθηρική εφημερίδα Sun επιχείρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τις κοινές δηλώσεις με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία.

Σε μία επίδειξη πνεύματος συνεργασίας και συμπόρευσης, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι στόχος τους παραμένει η σύναψη μιας ειδικής εμπορικής σχέσης την επαύριο του διαζυγίου της Βρετανίας από τους “27” – μολονότι ο Τραμπ στη συνέντευξή του είχε ψαλιδίσει τις βρετανικές ελπίδες για κάτι τέτοιο εφόσον το “μαλακό Brexit” που πλέον προωθεί η Μέι σημαίνει, κατά τον ίδιο, ότι “οι ΗΠΑ θα πρέπει να συζητούν με την Ε.Ε.”

“Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και το ΗΒ φύγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά ό,τι και αν κάνετε εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση: απλώς φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, μόνο αυτό μετράει”, δήλωσε εκ των υστέρων ο Τραμπ από βρετανικού εδάφους.

“Σήμερα συμφωνήσαμε ότι όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας” δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον Ντόναλντ και εμένα να επιδιώξουμε τη φιλόδοξη συμφωνία που θα λειτουργεί και για τις δύο χώρες και στις οικονομίες μας”.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, Βρετανία και ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά το παρελθόν και στο μέλλον θα το κάνουν αυτό εκ νέου μέσω των εμπορικών συμφωνιών που θα συναφθούν. Άλλωστε, και οι δύο χώρες, όπως υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θέλουν να εξελίξουν την οικονομική τους σχέση.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προσθέτοντας ότι αποτελεί ευθύνη τους να εγγυηθούν τη διάρκεια των διατλαντικών σχέσεων.

“Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία από μια θέση ισχύος και ενότητας” τόνισαν επίσης οι δυο ηγέτες παραμονές της συνάντηση του Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Δευτέρα στο Ελσίνκι.

Επιπλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στήριξη των ΗΠΑ μετά την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.

Από την πλευρά του ο Τραμπ θέλησε να ανασκευάσει τα όσα του αποδόθηκαν στην Sun για τα “πολύ ατυχή” αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής της Μέι, η οποία “δεν άκουσε” τις συμβουλές του ως προς το Brexit.

“Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την πρωθυπουργό. Αυτό αποκαλείται fake news”, δήλωσε εκ των υστέρων ο Τραμπ, με την Μέι στο πλευρό του.

Και η Μέι από την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Sun.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα