back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε απολογία καλείται ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

Διαβάστε επίσης

Σε απολογία καλείται ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο στο πλαίσιο των ανακριτικών ερευνών για συμβάσεις που αφορούν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, διενεργούν την έρευνα για το σύνολο των εκκρεμών δικογραφιών με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό, έστειλαν ήδη κλήση προς απολογία για τις 25 Ιουλίου 2018 , οπότε και ο Γιάννος Παπαντωνίου θα έχει το πρώτο του τετ-α-τετ ως κατηγορούμενος με τους δύο δικαστικούς λειτουργούς.

Το βασικό αδίκημα που ερευνούν οι ανακριτές είναι αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2017 η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προχώρησε στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου (in rem) για το αδίκημα της δωροδοκίας, μετά από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακρίτριας. Το αίτημα εκείνο στηριζόταν στην αξιολόγηση στοιχείων αλλά και μαρτυρικών καταθέσεων, αλλά και σε νεώτερα στοιχεία που είχαν φτάσει στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας για την ύπαρξη δύο λογαριασμών που συνδέονται με τον πρώην υπουργό και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Κατά πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές είχαν αξιολογήσει ως σημαντικά στοιχεία, κατάθεση Γάλλου πρώην στελέχους εταιρείας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες με το ελληνικό δημόσιο αλλά και στοιχεία που κατασχέθηκαν στην Αθήνα στο σπίτι του επικεφαλής της ίδιας εταιρείας στη χώρας μας, που είχε άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για πολλές συμβάσεις μεταξύ των οποίων και συμβάσεις εξοπλιστικών.

Επίσης, η ανακρίτρια είχε αξιολογήσει ως σημαντικά όσα έχουν προκύψει από τις πολυετείς έρευνες των εισαγγελικών αρχών για τους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, στην Ελβετία και οι οποίοι ερευνήθηκαν, όταν τυχαία αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και στην Ελβετία, καθώς ο ίδιος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αξιόποινη πράξη . Ο πρώην υπουργός αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου ο ίδιος και οι συνήγοροί του να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσεις την υπεράσπισή του.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα