back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά μεταναστών και προσφύγων στο 26ο Δημοτικό σχολείο στην Κυψέλη

Διαβάστε επίσης

To “After School – Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά μεταναστών και προσφύγων” είναι μία κοινωνική δράση της Μ.Κ.Ο CIVIS PLUS, που στοχεύει στην ομαλή ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της χώρας, στην άρση του κοινωνικού τους αποκλεισμού και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της συνοχής όλης της κοινωνίας.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες (θέατρο, παιχνίδι, ζωγραφική, χορός), καθώς και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας.

Μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας προσφέρονται σε γονείς και ενήλικες, οι οποίοι μεταξύ άλλων μπορούν να συμμετέχουν σε ενημερωτικά σεμινάρια και εργαστήρια γλωσσικής και πολιτισμικής ανταλλαγής.

Από τον Φεβρουάριο του 2016, το πρόγραμμα έχει στηρίξει πάνω από 450 παιδιά και περισσότερους από 400 ενήλικες, τόσο μέσω της εβδομαδιαίας λειτουργίας του προγράμματος, όσο και μέσω παραπομπών σε υπηρεσίες, φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Περισσότεροι από 90 παιδαγωγοί, εκπαιδευτές ενηλίκων, εμψυχωτές και επιμορφωτές έχουν συμμετάσχει εθελοντικά στο έργο, αφιερώνοντας τον χρόνο και την ενέργειά τους σε αυτήν την προσπάθεια.

26ο Δημοτικό σχολείο στην Κυψέλη

Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ο καλοκαιρινός κύκλος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά μεταναστών και προσφύγων 6-12 ετών.

Η δράση υλοποιείται από τον Ιούνιο του 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή (του προγράμματος ανοιχτά σχολεία) το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.

Εθελοντές εκπαιδευτικοί και εμψυχωτές, πολλοί εκ των οποίων έρχονται από το εξωτερικό και φιλοξενούνται στην Ελλάδα για ένα διάστημα από τη CIVIS plus, υποστηρίζουν τα εργαστήρια, τα οποία περιλαμβάνουν ζωγραφική, χειροτεχνίες, μουσικοκινητική αγωγή και παιχνίδια.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, 17.00 – 19.00 το απόγευμα στο 26ο Δημοτικό σχολείο στην Κυψέλη (Φωκίωνος Νέγρη 63).

Η δράση ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου.

Ο αριθμός των παιδιών για το καλοκαιρινό πρόγραμμα είναι 40 (δύο ομάδες των 20), ενώ η επιλογή γίνεται μέσω ανοιχτού καλέσματος στη γειτονιά της Κυψέλης με βασικό κριτήριο τα παιδιά να είναι μετανάστες και πρόσφυγες 6-12 ετών.

Η πλειοψηφία είναι κάτοικοι Κυψέλης ή και όμορων περιοχών (Ομόνοια, Γκύζη). Προέρχονται από την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και ορισμένα έχουν γεννηθεί εδώ, αλλά οι γονείς τους προέρχονται από την Αφρική (Νιγηρία, Κονγκό).

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, περίπου 100 παιδιά συμμετείχαν σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών, καθώς και σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους ενήλικες/ γονείς προσέγγισε τα 70 άτομα.

Ο επόμενος κύκλος των χειμερινών δράσεων, που θα είναι ο τρίτος συνολικά, αναμένεται να ξεκινήσει από τον προσεχή Οκτώβριο.

Αυτή τη στιγμή, η CIVIS plus βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότη για την επόμενη χρονιά και σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα σε συνεργασία με τα Ανοιχτά Σχολεία. Έτσι, θα μπορέσουν να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα