Επιτροπή για τα ιατρικά λάθη θα συστήσει το υπουργείο Υγείας

0
527

Τα ιατρικά λάθη και η προστασία των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας, είναι στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, όπως συζητήθηκε και στην πρόσφτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Αδρέας Ξανθός με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών.

Το υπουργείο Υγείας μελετά τη δημιουργία ενός μηχανισμού για προδικαστική εκτίμηση ιατρικών λαθών.

Επί της ουσίας εμπειρογνώμονες θα διερευνούν τις καταγγελίες, πριν αυτές φτάσουν στα δικαστήρια.

Με αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους θα ενημερώνονται αντικειμενικά και αναλυτικά για το «τι πήγε στραβά», έτσι ώστε να καταλήγουν στα δικαστήρια μόνο οι υποθέσεις που πραγματικά υπήρξε λάθος χειρισμός και ιατρικό σφάλμα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα εκδόθηκε εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία η επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό «βαριάς αμέλειας», θα καταλογίζεται στον γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αφορά, μέχρι στιγμής, περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων, αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου.

Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά, πάντως, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον, σημειώνοντας πως η εγκύκλιος Χουλιαράκη αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας στις αίθουσες των δικαστηρίων πολλές περιπτώσεις, έπειτα από ενέργειες εξειδικευμένων δικηγορικών γραφείων.

Νίνα Κομνηνού

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here