back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο αυτονομιστικό κίνημα από τον Πουτζδεμόν;

Διαβάστε επίσης

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένος στη Γερμανία, φαίνεται όμως ότι δεν εγκαταλείπει την αποστολή του: την ανεξαρτησία της Καταλονίας από τη Μαδρίτη. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), ίδρυσε μαζί με τον διάδοχό του, Κιμ Τόρα, το νέο καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα “Εθνικό Κάλεσμα στη Δημοκρατία” (“Crida Nacional per la República ”).

“Είμαστε πιο δυνατοί, όταν είμαστε ενωμένοι”, φέρεται να δήλωσε ο έκπτωτος καταλανός ηγέτης μέσω βίντεο σε μία εκδήλωση του νεοσύστατου κινήματος η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη. “Ο λαός μετά την ψήφο στο δημοψήφισμα διατήρησε την πίστη του και δεν υποχώρησε, παρά τις δυσκολίες”, συνέχισε ο Πουτζδεμόν, και συμπλήρωσε: “Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μίας καταλανικής Δημοκρατίας.”

Ο Πουτζδεμόν, μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, κατέφυγε στις Βρυξέλλες και αργότερα συνελήφθη στο γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, όπου βρίσκεται έως σήμερα, έχοντας αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

Αβέβαιο το μέλλον του Πουτζδεμόν

Στην Ισπανία, τού έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για στάση, εξέγερση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει καθαιρέσει την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας και αρκετοί καταλανοί πολιτικοί έχουν συλληφθεί. Παρόλα αυτά, οι αποσχιστές κατάφεραν στις εκλογές του Δεκεμβρίου να συγκεντρώσουν και πάλι την πλειοψηφία και ο Κιμ Τόρα είναι ο νέος περιφερειακός πρόεδρος.

Το πολιτικό μέλλον του Πουτζδεμόν παραμένει, εντούτοις, αβέβαιο. Την προηγούμενη εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του, αλλά μόνο για την κατηγορία περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος και όχι για τη στάση, που στην Ισπανία επισείει ποινή φυλάκισης έως 30 έτη.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα