back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ για συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Σάλος έχει προκληθεί μετά την χθεσινή παραδοχή του Ντόναλτ Τραμπ ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε από το Ελσίνκι ότι δεν υπήρξε ρωσική παρέμβαση κατά την διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, αμφισβητώντας ανοιχτά τις έρευνες του FBI.

“Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε με πολύ σθεναρό τρόπο” τις καταγγελίας περί ρωσικής ανάμιξης το 2016 “και δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι ήταν αλλιώς”, είπε ο Τραμπ μετά την συνάντησή τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις αυτές, ξεσήκωσαν πολλές αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών.

Αντιδράσεις Ρεπουμπλικανών

ραιανΠρώτος ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν αντέδρασε δηλώνοντας πως δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Κάλεσε επίσης τον Τραμπ να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει καμία ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που παραμένει εχθρική ενάντια στις βασικότερες αξίες και ιδανικά μας. Οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει και να θέσουν ένα τέλος στις άθλιες επιθέσεις της ενάντια στη δημοκρατία», σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο Ράιαν.

Από την πλευρά του, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Κόρκερ, παραδέχτηκε ότι απογοητεύτηκε και λυπήθηκε με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο πρόεδρος σε μία στιγμή που «είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες εργάζονται για αυτόν». Σημείωσε δε, μιλώντας στο CNN, ότι τα σχόλια του Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται «περισσότερο ως ένα έθνος παιχνιδάκι».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του επίσης ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν που χαρακτήρισε τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν «ένα τραγικό σφάλμα» ενώ κατηγόρησε ευθέως τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν κατάφερε στοιχειωδώς να υπερασπιστεί τη χώρα του. «Όχι μόνο ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν αντίπαλο, αλλά μιλώντας εκ μέρους της Αμερικής στον κόσμο, απέτυχε να υπερασπιστεί ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε – μια δημοκρατία ελεύθερων ανθρώπων αφοσιωμένων στην υπηρέτηση της ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε.

Προειδοποίηση ότι η στάση του Τραμπ στέλνει σαφώς προς τη Μόσχα ένα μήνυμα αδυναμίας, έκανε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Λίντσεϊ Γκρέιαμ ο οποίος και χαρακτήρισε επίσης με ανάρτησή του στο Twitter “χαμένη ευκαιρία” το ότι ο πρόεδρος δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την ανάμιξή της στις εκλογές του 2016 και δεν έστειλε μια “ισχυρή προειδοποίηση” προς τη Μόσχα για τη στάση της σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες. Τέλος, επισήμανε ότι η αντίδραση Τραμπ “θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει”.

“Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό” έγραψε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ στο Twitter.

 

Μπρέναν: Εθνική προδοσία με ηλίθια σχόλια

Καυστικός ήταν και ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν που μίλησε ανοιχτά για εθνική προδοσία ενώ  χαρακτήρισε “ηλίθια” τα σχόλια Τραμπ.«Η απόδοση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της Παράβασης Καθήκοντος. Αγγίζει την προδοσία. Όχι μόνο ήταν ηλίθια τα σχόλιά του, αλλά τον έχει στο τσεπάκι του ο Πούτιν. Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;».

Αντιδράσεις Δημοκρατικών

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Πούτιν. Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή 12 νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί… τις δύο χώρες», ανέφερε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ έγραψε στο Twitter αμέσως μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι ο πρόεδρος «μόλις επιτέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου επειδή έκαναν τη δουλειά τους, ενώ στεκόταν δίπλα σε έναν δικτάτορα που παρενέβη στις εκλογές μας για να βοηθήσει να εκλεγεί ο Τραμπ» ενώ κατήγγειλε ότι την στάση αυτήν ο Πούτιν θα την εκλάβει ως έγκριση για παρέμβει ξανά στις επόμενες εκλογές.

Μυρσίνη Λιοναράκη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα