back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βιβλία για κρατούμενους συγκεντρώνει η «Άρσις»

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεά βιβλίων για τις ανάγκες των βιβλιοθηκών 16 Καταστημάτων Κράτησης σε όλη την Ελλάδα έχει απευθύνει η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις», η οποία παρεμβαίνει σε φυλακές και κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα από το 1992 με ομάδες εκπαίδευσης, υποστήριξης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αυτών, η “Άρσις” προσκαλεί τον κόσμο να προσφέρει βιβλία που έχει ήδη διαβάσει και είναι σε καλή ή άριστη κατάσταση στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της οργάνωσης στην οδό Τενέδου 21Β στην Κυψέλη, από τις 25 Ιουνίου ως τις 25 Ιουλίου, Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 10:00 – 16:00. Αφού γίνει η διαλογή, τα εκατοντάδες βιβλία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί θα πάρουν μια θέση στις βιβλιοθήκες των φυλακών.

Σε έναν χώρο εγκλεισμού, ένα περιβάλλον χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και με περιορισμένες εγκαταστάσεις βιβλιοθηκών, τα βιβλία γίνονται ακόμα πιο σημαντικά. Οι βιβλιοθήκες εντός των καταστημάτων κράτησης δίνουν διέξοδο για τους κρατούμενους μέσα στις ατελείωτες ώρες απραξίας και στις δύσκολες συνθήκες εγκλεισμού και η ανάγνωση μπορεί να δώσει κίνητρο για μάθηση σε ανθρώπους που στερούνται ακόμα και στοιχειώδεις γνώσεις, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα εργαλείο επικοινωνίας και απασχόλησης. Για τους παραπάνω λόγους, η “Άρσις” πήρε φέτος -για πρώτη φορά- την πρωτοβουλία για τη συλλογή ποικίλων βιβλίων: λεξικών, μυθιστορημάτων, βιβλίων εκμάθησης γλωσσών, Η/Υ, γεωγραφίας, ιστορίας, επαγγελματικού προσανατολισμού σε μια πληθώρα γλωσσών. Παράλληλα, συγκεντρώνονται επιτραπέζια παιχνίδια παζλ για το κατάστημα κράτησης νέων του Βόλου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της διαδικασίας, Χρήστο Μακρυνιώτη, η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της «Άρσις» υπήρξε πολύ μεγάλη, με τις ανάγκες πλέον να περιορίζονται και να επικεντρώνονται σε ρωσόφωνη, τουρκόφωνη, αλβανόφωνη και αραβόφωνη λογοτεχνία και λεξικά. «Έχουν καλυφθεί οι περισσότερες ανάγκες σε αγγλόφωνα και γαλλόφωνα βιβλία», λέει ο ίδιος στον Αθήνα 9,84 και συμπληρώνει: «Μέχρι στιγμής, ο αριθμός προσεγγίζει τα 800. Προορίζονται για τις δικαστικές και ποινικές φυλακές σε όλη τη χώρα, εκτός από τα θεραπευτικά καταστήματα απεξάρτησης και το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. Έχουμε μιλήσει και με τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία δήλωσε πρόθυμη να συνδράμει, αλλά κατά βάση τα περισσότερα βιβλία προέρχονται από ιδιώτες. Έρχονται πολλά άτομα με δυο-τρία βιβλία που έχουν αγοράσει οι ίδιοι, ωστόσο στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων φτάνουν και ολόκληρες κούτες με βιβλία, πολλά εκ των οποίων δεν συνάδουν με τις ανάγκες των φυλακών και αποθηκεύονται, ώστε αργότερα να αξιοποιηθούν από εμάς».

Πώς, όμως, διαπιστώνονται οι ανάγκες σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα; «Η “Άρσις” επικοινωνεί με την κοινωνική υπηρεσία των φυλακών, ώστε τα βιβλία που αναζητούναι να σχετίζονται με την εθνικότητα και τη γλώσσα των κρατουμένων. Για παράδειγμα, οι Μαροκινοί κρατούμενοι αναζητούν γαλλόφωνα βιβλία. Κάθε βιβλιοθήκη φυλακών έχει τις δικές της ανάγκες. Στη Χίο, ας πούμε, όπου δεν υπάρχει κοινωνική λειτουργός, μια διοικητική υπάλληλος ήρθε σε επαφή με τους κρατούμενους και μας έστειλε τις επιθυμίες τους. Αντιθέτως, οι γυναικείες φυλακές Θήβας έχουν μια πολύ καλή και καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη και δεν χρειάζονται βιβλία», καταλήγει ο κ. Μακρυνιώτης.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα