back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ένταση στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Αθήνας στο Πεδίον του Άρεως – Γ. Καμίνης: «Ως εδώ»

Διαβάστε επίσης

Ένταση και απoχωρήσεις χαρακτήρισαν τη συμβολική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που οπραγματοποιήθηκε χθες στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διακίνηση και δημόσια χρήση ναρκωτικών.

Με τη φράση «ως εδώ» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ξεκίνησε την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση κατηγορώντας τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας τα οποία δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Όπως είπε προκαλούν πρόβλημα ασφάλειας στους κατοίκους και μείωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα ζητά απο την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, «δεν είναι τυχαίο ότι κατόπιν της συγκεκριμένης απόφασης του Δήμου, τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου του Άρεως 30 συλλήψεις και ότι ο χώρος είναι τώρα πεντακάθαρος».

Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, εξήγγειλε έργα ύψους 6,5 εκ. ευρώ τα οποία αφορούν μονάδες απεξάρτησης και πρόληψης κατά των ναρκωτικών.

Εν τω μεταξύ, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων προέβη σε τηλεοπτικές δηλώσεις ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση υποτιμώντας τη διαδικασία.

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για «προσχηματικές δικαιολογίες της αντιπολίτευσης».

Σχόλιο για την στάση της παράτασης «Ανοιχτή Πόλη»

«Η αποχώρηση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, είναι προσχηματική. Ενοχλημένη από τη δημοσιότητα που προσέλαβε το δημοτικό συμβούλιο στον «Πανελλήνιο» επιχείρησε να το τορπιλίσει, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως».

Εισήγηση δημάρχου Αθηναίων στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

«Η ραγδαία όξυνση της δημόσιας διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών κατά τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει κεντρικές γειτονιές της Αθήνας σε πιάτσες εμπορίας ναρκωτικών. Συνάνθρωποι μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και υποβαθμίζοντας παράλληλα την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων. Είναι ζήτημα υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, προπαντός, είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί μια συμβολική κίνηση. Αλλά και ένα μήνυμα. «ΩΣ ΕΔΩ». Ως εδώ η εγκληματική πλέον αδιαφορία. Ως εδώ με το έλλειμμα ενός σοβαρού σχεδιασμού και πλάνου για την αντιμετώπιση του θέματος. Ως εδώ με τη συστηματική άρνηση των αρμοδίων στο κεντρικό κράτος να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εμείς, ως Δήμος Αθηναίων, με όσα μέσα διαθέτουμε και εξαντλώντας τα περιθώρια των αρμοδιοτήτων μας, δεν θα προσπεράσουμε το θέμα. Ούτε θα κρυφτούμε. Αλλά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προτάσεις θα πιέσουμε όσους έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους μαζί μας. Πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους και τις ιδιαίτερα δραστήριες κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, τους φορείς, τις ΜΚΟ με σημαντικό έργο, τα γειτονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με οξυμένο πρόβλημα, αλλά και συνολικά το σύνολο των επιχειρήσεων και των εμπόρων. Με αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση να δημιουργήσουμε μια μεγάλη συμμαχία και να ενώσουμε τις φωνές ώστε να ακουστούμε πιο δυνατά.

Θα ήθελα πολύ σύντομα να σας πω τι κάνουμε εμείς ως δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που έχουμε. Σε πολιτικό επίπεδο, ήδη από τον Απρίλιο του 2017 ενημερώσαμε διεξοδικά τα πολιτικά κόμμα για την έξαρση του φαινομένου και συγκαλέσαμε συσκέψεις με εκπροσώπους τους και φορείς, προχωρήσαμε σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό, ενημερώσαμε τη Βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς.

Την ίδια στιγμή, μέσα από τη συστηματική συνεργασία με δημόσιους φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης, εστιάσαμε στην πρόληψη.

Πιο συγκεκριμένα:

-Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ έχουμε την ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία», το οποίο υλοποιεί πλήθος ενημερωτικών δράσεων με στόχο την πρόληψη.

-Με τον ΟΚΑΝΑ έχουμε συνάψει συμφωνητικό συνεργασίας, προκειμένου να λειτουργήσει για πρώτη φορά Υπνωτήριο 90 θέσεων για αστέγους-ουσιοεξαρτημένους.

-Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, στην υλοποίηση έργου με στόχο την ενίσχυση του streetwork και της διασύνδεσης των χρηστών με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σε περιοχές όπως το Πεδίον του Άρεως και η Τριλογία.

-Σε συνεργασία με 6 εξειδικευμένους φορείς, σχεδιάζουμε έργο για τη στέγαση και την παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών στις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες αστέγων δρόμου (πχ. διπλής διάγνωσης ενεργής χρήσης και σοβαρής ψυχικής πάθησης). Στοχεύουμε να εξυπηρετήσουμε 200 άτομα σε βάθος διετίας.

-Παράλληλα, μένουμε έμπρακτα στην πρώτη γραμμή σε όλα τα επίπεδα:

o διοργανώνουμε ημερίδες για το θέμα της δημόσιας χρήσης, ακούγοντας τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο,

o φέρνουμε τεχνογνωσία από πόλεις του εξωτερικού με εμπειρία στο θέμα, όπως το Άμστερνταμ και η Νέα Υόρκη,

o είμαστε στο πλευρό των κατοίκων συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, όπως η ημερίδα του «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» τον Απρίλιο του 2018,

o αποστείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό, η οποία συνυπογράφηκε από 18 επώνυμους Αθηναίους,

o στηρίζουμε την τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση.

Όμως οι αρμοδιότητες για ουσιαστικές και ριζικές λύσεις ανήκουν στο κεντρικό κράτος. Άλλωστε, η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί τη δυναμική παρέμβαση του κεντρικού Κράτους, μέσα από στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα, διαπιστώνουμε δυστυχώς την ηχηρή απουσία της Κυβέρνησης: το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συμβάλει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη και τις εκκλήσεις των ίδιων των αξιωματικών, δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Τέλος, διεκδικώντας το αυτονόητο για τις γειτονιές της Αθήνας και στηρίζοντας έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, ζητούμε, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να ληφθούν τα εξής τρία συγκεκριμένα μέτρα:

1. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης.

2. Να θεσμοθετηθούν άμεσα χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, οι οποίοι εξασφαλίζουν ασφαλέστερες συνθήκες για τους χρήστες, προστασία της δημόσιας υγείας και μείωση της δημόσιας όχλησης. Είναι κρίμα η κυβέρνηση και μάλιστα μια κυβέρνηση που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική, να απορρίπτει ένα κατεξοχήν προοδευτικό μέτρο για μικροκομματικούς λόγους. Είναι αδιανόητο ο υπουργός Υγείας να μην έχει καν απαντήσει εδώ και μήνες στη σχετική μου επιστολή.

3. Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου.

Επαναλαμβάνω με κάθε τόνο και κάθε κατεύθυνση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αδράνεια. Ας είναι η σημερινή συνεδρίαση μια θετική αφετηρία, ένα ηχηρό καμπανάκι που θα αφυπνίσει τους αρμόδιους ώστε επιτέλους να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Εμείς είμαστε και θα είμαστε να δώσουμε μαζί σας αυτή τη μάχη».

Tο Ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε ειδική συνεδρίασή του, σήμερα 18 Ιουλίου 2018, συζήτησε με τους πολίτες της πρωτεύουσας το ζήτημα της δημόσιας διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

O αριθμός των ατόμων που διακινούν και κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί επικίνδυνα, μετατρέποντας κεντρικές γειτονιές της Αθήνας σε χώρους διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και υποβαθμίζοντας παράλληλα την καθημερινή διαβίωση των περιοίκων.

Ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στηρίζουμε έμπρακτα τις γειτονιές ξεκινώντας σήμερα μία σειρά συνεδριάσεων του Σώματος στα σημεία της πόλης που πλήττονται περισσότερο και καλώντας σε δημόσιο διάλογο κατοίκους και εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων.

Μέχρις στιγμής, ο δήμος Αθηναίων ασκεί στο ακέραιο την αρμοδιότητά του στο επίπεδο της πρόληψης, μέσα από τη συστηματική συνεργασία του με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης.

Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν δυναμικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Είμαστε όμως στο πλευρό και των χρηστών, που επιδιώκουν μια αξιοπρεπή μετάβαση στην κανονικότητα. Τους έχουμε κοντά μας και μαζί τους αναζητούμε ρεαλιστικές λύσεις στο πρόβλημά τους, όπως είναι η λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

Καλούμε την Πολιτεία, ιδίως τον Πρωθυπουργό, να επιδείξουν ευαισθησία στο κρίσιμο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Η καταπολέμηση της δημόσιας διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών δεν είναι πρόβλημα μονοδιάστατο. Είναι συγχρόνως ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, δημόσιας υγείας, και ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί τη δυναμική παρέμβαση του Κράτους, μέσα από στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα, διαπιστώνουμε δυστυχώς την ηχηρή απουσία της Κυβέρνησης: το υπουργείο Υγείας στερείται σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της με συνέχεια και συνέπεια.

Διεκδικώντας το αυτονόητο για τις γειτονιές της Αθήνας και στηρίζοντας εμπράκτως τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, ζητούμε, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να ληφθούν αμέσως τα εξής μέτρα:

1. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης.

2. Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τους πολύ σοβαρά εξαρτημένους χρήστες, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας.

3. Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους ανομίας».

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα