back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Gino Bartali: Ο ποδηλάτης που έσωνε Εβραίους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαβάστε επίσης

Τον Ιταλό ποδηλάτη Gino Bartali τιμάει με το σημερινό της doodle η Google, για τη δράση του για τη διάσωσω Εβραϊκών οικογενειών.

Γεννημένος στη Φλωρεντία της Ιταλίας σαν σήμερα το 1914, ο Gino Bartali χρησιμοποιούσε τη φήμη του ως διάσημος ποδηλάτης της εποχής και τις ικανότητες του, για να βοηθά ανθρώπους υπό την απειλή απέλασης ή χειρότερης μοίρας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Έχοντας ξεκινήσει την αθλητική ποδηλασία σε ηλικία 13 ετών, είχε καταφέρει να κερδίσει πάνω από 180 αγώνες, γεγονός που τον ανέδειξε γρήγορα σε τοπικό ήρωα τις δεκαετίες του ‘30 και του ’40, αλλά και του προσέφερε τη δυνατότητα να μετακινείται ελεύθερα στην ύπαιθρο της Τοσκάνης και της Ουμβρίας χωρίς να υπόκειται σε ελέγχους από τις αστυνομικές αρχές του Μουσολίνι και του Χίτλερ.

Με αυτήν την κάλυψη, o Bartali κατάφερνε να μεταφέρει μυστικά έγγραφα κρυμμένα στο τιμόνι του ποδηλάτου του ή ακόμη και φωτογραφίες για τη δημιουργία πλαστών διαβατηρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρυφές αυτές πτυχές του ηρωισμού του κατά τη διάρκεια του πολέμου άρχισαν να γίνονται γνωστές μόλις το 2003, όταν ανακαλύφθηκε ένα ημερολόγιο με τις λεπτομέρειες της δράσης του.

 

Ρισκάροντας τη ζωή του ο Gino Bartali μετέτρεψε την ποδηλασία σε μια κούρσα για να σώζει ζωές. Όπως αποκαλύφθηκε έκρυβε οικογένειες Εβραίων στο υπόγειό του, ρισκάροντας την ελευθερία και την ασφάλειά του για να τους προστατέψει από τους Γερμανούς. Το 2013 τιμήθηκε επίσημα από το κράτος του Ισραήλ για την ηρωική του δράση.

Αφιέρωμα στον Gino Bartali

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα