back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα γιορτάστηκε στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα

Διαβάστε επίσης

Για να τιμήσουν τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα, η Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής, μαζί με την φαρμακευτική εταιρεία Aspen Greece και τους φίλους της Νοτίου Αφρικής, επισκέφθηκαν το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα» (Πεντέλης 58, Μαρούσι) και προσέφεραν 67 λεπτά εθελοντικής εργασίας.

Στις 18 Ιουλίου κάθε χρόνο από το 2010, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εργαστούν εθελοντικά, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για το καλό της κοινωνίας. Τα εξήντα επτά λεπτά είναι ένας συμβολικός αριθμός που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ετών που ο Μαντέλα συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά όλων των μορφών καταπίεσης.

Οι εθελοντές βρέθηκαν λίγο μετά τις 10:00 στο «Σικιαρίδειο Ίδρυμα» για να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις, να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους καταρτιζόμενους και να γνωρίσουν την καθημερινότητά τους, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές τους, οι οποίες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων: κηπουρική, κηροπλαστική, κεραμεική, ζωγραφική, βαφή βάζων και άλλες χειροτεχνίες. Τα έργα που θα προκύψουν από τη «συνεργασία» αυτή, θα διατεθούν σε μελλοντικό μπαζάρ, με σκοπό την υποστήριξη του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση των αναγκών του. Ο σκοπός του”Σικιαριδείου” είναι διπλός: η κοινωνική και θεραπευτική φροντίδα παιδιών παιδιά με μέση και ελαφρά νοητική υστέρηση και η ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μέσω της επαγγελματικής τους κατάρτισης. Σε αυτόν τον στόχο αποβλέπουν, άλλωστε, και τα εργαστήρια του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία από τον διευθυντή του Ιδρύματος, Θεόδωρο Παρασκευόπουλο. Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες και για περίπου 67 λεπτά εργάστηκαν σε διάφορα εργαστήρια. Στις 11:45, εθελοντές και παιδιά μοιράστηκαν σνακ, ενώ λίγο αργότερα ο πρέσβης της Ν. Αφρικής Μαρτίνους Φαν Σκάλκβικ παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα και δώρο εκ μέρους της πρεσβείας στον κ. Παρασκευόπουλο και βοήθησε στη φύτευση μιας κερασιάς στον περίβολο του “Σικιαριδείου”. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με νοτιοαφρικανική μουσική και χορό.

«Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για εμάς, αφού γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα, το έργο του οποίου συνοψίζεται στη φράση: “Δράσε πάντα με αξιοπρέπεια”. Είναι μια βασική αρχή, την οποία πολιτικοί, επιχειρηματίες και γενικά ισχυροί οικονομικά άνθρωποι συχνά ξεχνούν. Εκείνος, όμως, ποτέ δεν έπαψε να είναι ταπεινός και να αντιμετωπίζει τους πάντες με σεβασμό», είπε στον Αθήνα 9,84 ο κ. Φαν Σκάλκβικ και συνέχισε:

«Το να βρισκόμαστε εδώ είναι υπέροχο, καθώς βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχουν λιγότερο προνομιούχα άτομα, αλλά και ορισμένα πολύ αφοσιωμένα που τα βοηθούν. Κάθε χρόνο επιλέγουμε ένα διαφορετικό ίδρυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. Τα προηγούμενα δύο χρόνια επισκεφθήκαμε το Χαμόγελο του Παιδιού, όπου βοηθήσαμε στην ανακαίνιση μιας εκ των θερινών κατοικιών των παιδιών, και το δίκτυο μεταναστριών “Μέλισσα”. Η βασική ιδέα είναι να αποφύγουμε τα μεγάλα συνέδρια, τους μακροσκελείς λόγους και τις ακριβές εκδηλώσεις. Θέλαμε να είναι κάτι ταπεινό που να “αγγίζει” την καρδιά άλλων ανθρώπων. Εντυπωσιάστηκα από τις εγκαταστάσεις και τους ανθρώπους του “Σικιαριδείου” και τα εργαστήρια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι ενεργά και προπάντων να νιώθουν πως υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που νοιάζονται γι’αυτά».

H Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αγωνιστής της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια πολιτικός και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της χώρας. Από το 1998 μέχρι το 1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Η ημέρα γενεθλίων του Νέλσον Μαντέλα, που γιορτάζεται στις 18 Ιουλίου, ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα το 2010. Ο εορτασμός αυτής της παγκόσμιας ημέρας αναγνωρίζει τη δέσμευση που είχε ο πρώην Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην επίλυση των συγκρούσεων και στη συμφιλίωση. Είναι μια παγκόσμια έκκληση προς την επόμενη γενιά, να αναλάβει το βάρος της ηγεσίας ώστε να αντιμετωπιστούν κοινωνικές αδικίες.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα