back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα πέναλτι η μοίρα του πλανήτη

Διαβάστε επίσης

Ο χθεσινός τίτλος των New York Times “Ο Αμερικανός πρόεδρος κλονίζει τη διεθνή τάξη πραγμάτων” περιγράφει ίσως ιδανικά το κλίμα που επικρατεί μετά την ιστορική συνάντηση των δύο παραδοσιακών αντίπαλων στο ουδέτερο Ελσίνκι.

Παρά την σημερινή αναδίπλωση του Ντόναλτ Τραμπ, ο σεισμός που προκάλεσε η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και οι δηλώσεις τους στην κοινή συνέντευξη τύπου, δεν έχει ακόμα πάψει να ταρακουνάει τον πλανήτη.

Αμερική εναντίον Ευρώπης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η ισχυρή συμμαχία που με κόπο χτίστηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης απειλείται ευθέως. Ο ίδιος ο Τραμπ, μόλις μία μέρα πριν το ταξίδι του στην Φινλανδία, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως “έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς” της Ουάσινγκτον.

Ο αρθρογράφος των New York Times μάλιστα επιχειρεί μία χρονική υπέρβαση και συγκρίνει την διαμάχη ΗΠΑ – ΕΕ με αυτήν της Αθήνας και της Σπάρτης στην αρχαιότητα που παρότι, όπως σημειώνει, “δεν σηματοδοτεί την έναρξη κάποιας μάχης”, έχει την μορφή “εμπορικών πολέμων και διπλωματικών εντάσεων”.

Επίθεση Τραμπ στο ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλτ Τραμπ – όχι τυχαία – επέλεξε πριν την συνάντησή του με τον Πούτιν να κλιμακώσει την επίθεση που εξαπολύει εδώ και καιρό απέναντι στο ΝΑΤΟ αλλά και στους συμμάχους του. Δεν δίστασε μάλιστα να τινάξει ουσιαστικά στον αέρα τη Σύνοδο με απειλές και επιθέσεις. Το μήνυμα που έστειλε ήταν απλό: Μην μας θεωρείτε δεδομένους!

Για άλλη μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε όλη την οκτάχρονη πορεία και στρατηγική του Μπάρακ Ομπάμα και έκανε ένα άλμα στο κενό. Ο πρώην πρόεδρος άλλωστε ήταν αυτός που είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία μία “δύναμη περιφερειακή” που “σιγά σιγά εξαφανίζεται”.

Συμμαχία με Ρωσία

Ο Τραμπ όμως προτίμησε να στραφεί προς την “περιφερειακή” αυτή δύναμη και να αναζητήσει εκεί νέες συμμαχίες. Τι κι αν μόλις τον Απρίλιο, είχε δηλώσει δημοσίως ότι “κανείς δεν ήταν πιο σκληρός απέναντι στη Ρωσία” από όσο ο ίδιος; Από το Ελσίνκι αναγνώρισε ότι η συνάντησή του με τον Πούτιν ήταν “ένα βήμα για ένα καλύτερο μέλλον” ενώ έκανε σαφές ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον ρώσο ομόλογό του από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Όπως σημειώνει το Politico η Σύνοδος αυτή θύμισε την δυναμική που καταγράφηκε ένα μήνα πριν κατά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τον οποίο και χαρακτήρισε «σκληρό» και «πολύ έξυπνο». «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», σχολιάζει ο Τόμας Ράιτ διευθυντής του Κέντρου για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο Ινστιτούτο Brookings Institution. «Νομίζω ότι δείχνει πως ο ίδιος αισθάνεται πολύ πιο άνετα με δυνατούς αντιπάλους, παρά με δημοκρατικούς συμμάχους» συμπληρώνει προσπαθώντας να εξηγήσει την αντιφατική συμπεριφορά του Τραμπ.

 

Κερδισμένος ο Πούτιν

H Le Monde στο χθεσινό της εντιτόριαλ με τίτλο “Οι επικίνδυνες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν” σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η συνάντηση των δύο ηγετών κατέληξε να είναι μία επίδειξη δύναμης ενός απροετοίμαστου Αμερικανού προέδρου, έτοιμου να θυσιάσει τους θεσμούς της χώρας του για να αρέσει στον συνομιλητή του.

Και για το σημερινό της πρωτοσέλιδο, η εφημερίδα επέλεξε μία φωτογραφία των δύο να κάνουν χειραψία ενώ κοιτάζονται στα μάτια με τον τίτλο “Τραμπ, ο καλύτερος σύμμαχος του Πούτιν”.

Νέες συμμαχίες, νέες ισορροπίες

Η στροφή των ΗΠΑ είναι πια ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός για όλους. Οι παλιές συμμαχίες, ο παλιός κόσμος δείχνει να αλλάζει και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγηθούμε και τι γεωστρατηγικές ισορροπίες θα πρέπει να κρατηθούν στο εξής.

Όπως σημειώνει και ο αρθρογράφος των New York Timesκανείς δεν είναι σίγουρος πόσες φορές ακόμη θα μπορέσει να κλονίσει ο Τραμπ τα θεμέλια της διεθνούς τάξης προτού αυτή καταρρεύσει. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί, αν καταφέρει να το κάνει. Όλοι γνωρίζουν όμως πως η τρέχουσα τάξη πραγμάτων είναι παρασκεύασμα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες οικοδόμησαν ένα σύστημα που σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα