back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αθ. Σαββάκης στον Αθήνα 9.84: Η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει οικονομικούς ορίζοντες για τη Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια

Διαβάστε επίσης

Η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει οικονομικούς ορίζοντες για τη Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια, δήλωσε στην εκπομπή «Στάση των 2» και τον Άρη Τόλιο, ο Πρόεδρος των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Αθανάσιος Σαββάκης.

Αιχμές και για την ακραία πολιτικοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την προεκλογική ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί. Απηύθυνε έκκληση προς 4.000 επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας, που πρέπει να κατοχυρώσουν αν έχουν στις εμπορικές σημάνσεις τους τον όρο Μακεδονία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε όλη την χώρα μόλις 24 επιχειρήσεις και μόνο στην Ευρώπη έχουν προβεί σε κατοχύρωση του εμπορικού τους brand.

«Είναι 4.000 επιχειρήσεις – εμπορικές και βιομηχανικές – που είτε στον τίτλο τους είτε στο brand name τους, έχουν τον τίτλο της Μακεδονίας. Αρκεί να σας πω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο 24 μόνο ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει το όνομά τους, ενώ διεθνώς απολύτως καμία. Βεβαίως είναι και μια διαδικασία η οποία είναι κάπως πολύπλοκη και αρκετά κοστοβόρα. Κοστίζει 2.000 ευρώ ανα τίτλο η κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περίπου 8.000 ευρώ ανα τίτλο σε διεθνές επίπεδο. Υπάρχει λόγος να ολιγωρούμε;», σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

Όπως είπε «τα τελευταία 25 χρόνια πραγματικά υπάρχει ένας τεράστιος εμπορικός πόλεμος σε διεθνές επίπεδο με τις επιχειρήσεις των Σκοπίων όπου παρουσιάζουν προϊόντα, τα οποία είναι σχεδόν της ίδιας γκάμας με τα δικά μας, ως Μακεδονικά. Απ΄ την στιγμή που μιλάμε για εξωστρέφεια, διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων -διότι εμείς πιστεύουμε ότι εκεί πρέπει να γυρίσει το παραγωγικό μοντέλο στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων- αυτό είναι το Α και το Ω για να ξεκινήσεις και να χτίσεις την στρατηγική σου. Δηλαδή να διασφαλίσεις την αποκλειστικότητα και την συνέχεια του brand name σου. Θεωρώ ότι στρατηγικά, εμπορικά και επιχειρηματικά η λύση αυτού του θέματος, η διαφορά μας με την γείτονα χώρα για το ονοματολογικό, δημιουργεί προοπτικές».

Όσον αφορά στην πολιτικοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας έχει προτείνει την δημιουργία ενός ξεχωριστού πολιτικού θεσμού, ενός πολιτικού φόρουμ λίγο πριν- λίγο μετά την ΔΕΘ, όπου θα τραβήξει την πολιτική προσοχή από τα εμπορικά θέματα, ούτως ώστε ο κόσμος ο οποίος επισκέπτεται την έκθεση Θεσσαλονίκης να την επισκέπτεται για τους πραγματικούς σκοπούς και όχι απλώς για να παρακολουθήσει μια πολιτική ομιλία.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα