back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ημερίδα ΥΠΕΞ: Οι νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, διπλωματών αλλά και καθηγητών πραγματοποιείται αυτή την ώρα επιστημονική ημερίδα στο υπουργείο Εξωτερικών από το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου με θέμα: «οι νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Με γραπτό του υπόμνημα ο κ. Χρήστος Ροζάκης, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, ομότιμος καθηγητής επεσήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν «η καλύτερη δυνατή λύση», καθώς προβλέπει σύνθετη ονομασία erga omnes, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρόνια, αλλά και συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της γείτονος. Λύση, που ικανοποιεί την Ελλάδα και ανοίγει νέους ορίζοντες για τις διμερείς σχέσεις» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Σφέτας, καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είπε πως «πρόκειται για μια καλή συμφωνία» ανεξαρτήτως από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Ο καθηγητής έδωσε το ιστορικό υπόβαθρο πίσω από τη «μακεδονική ταυτότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα» από τον 9ο αιώνα έως σήμερα.

Ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σημείωσε ότι μετά το 1991 όταν και διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία το «Μακεδονικό» εξελίχθηκε σε ένα πρόβλημα ταυτοτήτων, μια αντιπαράθεση ταυτοτήτων, όχι ανάμεσα σε σλαβομακεδόνες και βούλγαρους όπως υπήρχε έως τότε, αλλά σε μια «σύγκρουση ταυτοτήτων» ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Κατά τον κ. Μιχαηλίδη η «Συμφωνία των Πρεσπών» απαντά κατά βάση θετικά στο ερώτημα «αν θέλουμε να υπάρχει το κράτος της ΠΓΔΜ».

Τους επόμενους μήνες ο κ. Μιχαηλίδης προέβλεψε ότι θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις με λαϊκιστικά χαρακτηριστικά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο «εθνικός διχασμός» στη χώρα μας και «ακραίες καταστάσεις» στη γείτονα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έδωσε έμφαση στο προοίμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ρητά αναφέρεται σε οριστική και βιώσιμη επίλυση των διμερών διαφορών και του ονόματος της γείτονος. Η Συμφωνία «επιλύει οριστικά το ζήτημα του ονόματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η ημερίδα συνεχίζεται και θα κλείσει με ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στις 20:30.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα