back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους για το Πεδίον του Άρεως

Διαβάστε επίσης

Η πραγματική εικόνα του Πεδίου του Άρεως παρουσιάστηκε στη έκταση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που έγινε με την πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης Γιώργου Καμίνη στο κλειστό γήπεδο του Πανελλήνιου στο χώρο του άλσους.

Εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία, εγκληματικότητα, δημόσια χρήση ουσιών και γενική υποβάθμιση της περιοχής είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σημερινό Πεδίον του Άρεως, τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας, τον οποίο αντί να τον χαίρονται οι κάτοικοι της περιοχής τον αξιοποιεί η εγκληματικότητα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που κάποιοι προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να την δυναμιτίσουν καθώς η κατακραυγή για την ανυπαρξία έργου αντίκειται στα συμφέροντα που υπηρετούν, ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το στίγμα των προθέσεων του λέγοντας την φράση «ως εδώ». Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο την κυβερνητική απραξία ρίχνοντας ευθύνες στα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως.

Ωστόσο την πραγματική εικόνα του άλσους έδωσαν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής. Οι τοποθετήσεις τους, στο σχεδόν γεμάτο γήπεδο του Πανελλήνιου, παρά τη ζέστη, ήταν μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους αλλά ταυτόχρονα και μια έκκληση προς όλους τους φορείς. Όσοι μίλησαν ένα πράγμα ζήτησαν από όλους τους φορείς που παραβρεθήκαν «Κάντε κάτι» για το Πεδίον του Άρεως.

Ο κ. Καμίνης στηλίτευσε την απραξία της κυβέρνησης, ενώ σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν παραβρεθήκαν, παρά το γεγονός ότι κλήθηκαν, εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ οι οποίοι θα μπορούσαν να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων. Βέβαια, και αυτό πρέπει να σημειωθεί, ότι από όλους σχολιάστηκε η ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή η οποία δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ξεκινήσει επιχείρηση «κούπα» …καθαρίζοντας το άλσος από το τοξικομανείς, εμπόρους ναρκωτικών και διάφορα άλλα κακοποιά στοιχεία που λυμαίνονται την περιοχή.

Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ενέκρινε ψήφισμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στο Πεδίον του Αρεως το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να ληφθούν τρία μέτρα:

1. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης.

2. Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τους πολύ σοβαρά εξαρτημένους χρήστες, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας.

3. Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους ανομίας.

Η περιφέρεια

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, που έχει και την ευθύνη του Πεδίου του Άρεως, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου. Η αρμόδιας αντιπεριφερειαρχης προχώρησε σε εξαγγελίες έργων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν να κάνουν με την δημιουργία κέντρων απεξάρτησης από ναρκωτικά, από αλκοόλ αλλά και ατόμων με ψυχονευρωτικά προβλήματα. Επιπλέον θα γίνουν έργα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη αλλά και την φιλοξενία άστεγων εξαρτημένων ατόμων.

Στην ομιλία της η κ. Κυπριανίδου απαριθμώντας τα έργα που δρομολογεί η περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαγγελία του δημάρχου Αθηναίων ότι θα γίνει και μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας καθώς και εκεί υπάρχει έντονο πρόβλημα με την δημόσια χρήση ναρκωτικών και εμπορία τους. Βέβαια ο κ. Καμίνης απάντησε σχεδόν αμέσως ότι ο δήμος πιστεύει στις συμμαχίες και στην συνέργεια καθώς θέλει ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι αποχωρήσεις

Από μια τέτοια συμβολική συνεδρίαση δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι… εκπλήξεις. Σύσσωμη η δημοτική αντιπολίτευση αποχώρησε από την συνεδρίαση στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο κ. Καμίνης, την ώρα διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου, πήγε και έκανε δηλώσεις για το θέμα του Πεδίου του Άρεως στα κανάλια λίγα μέτρα μακριά, αλλά στον χώρο του γηπέδου. Τον χορό «άνοιξε» ο εκπρόσωπος της «Ανοικτής Πόλης» Ρήγας Αξελός, ο οποίος είχε δείξει τις προθέσεις του πριν αρχίσει η συνεδρίαση όταν ένας δημοτικός αστυνομικός δεν τον αναγνώρισε στην είσοδο του γηπέδου και του ζήτησε την πρόσκληση εισόδου στον χώρο. Αμέσως μετά ακολούθησαν όλες οι παρατάξεις για τον ίδιο λόγο με αποτέλεσμα, και παρά την έκκληση να παραμείνουν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση και το ψήφισμα να εγκριθεί μόνο από την παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» του Γιώργου Καμίνη, Και όλα αυτά συνέβησαν όταν στο βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οι εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής.

Πάντως για την στάση της αντιπολίτευσης ο κ, Καμίνης έκανε λόγο για προσχηματική δικαιολογία, ενώ κύκλοι του δήμου με σχόλιο τους επισημαίνουν ότι: Η αποχώρηση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, είναι προσχηματική. Ενοχλημένη από τη δημοσιότητα που προσέλαβε το δημοτικό συμβούλιο στον «Πανελλήνιο» επιχείρησε να το τορπιλίσει, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως.»

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα