back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Politico: Ποιο “όραμα” τελικά θα επικρατήσει στην Ε.Ε; Του Μακρόν ή του Σαλβίνι;

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους. Ο Μακρόν είναι ένας πρώην τραπεζίτης που αυτοπαρουσιάζεται ως η πρωτοποριακή φιλελεύθερη φωνή της Ε.Ε. Ο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά αναδείχθηκε ως η πιο εθνικιστική φωνή της Ε.Ε, δεσμευόμενος μάλιστα να καταστρέψει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ.

Υπάρχει κάτι όμως, για το οποίο συμφωνούν οι δύο άνδρες: Και οι δύο θέλουν να επανασυντάξουν τις γραμμές “μάχης” γύρω από την ευρωπαϊκή πολιτική και να μετατρέψουν τις επόμενες ευρωεκλογές σε μια πολεμική γύρω από την επιβίωση της Ε.Ε στην παρούσα της μορφή.

Για τον Μακρόν, η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι η ευκαιρία του να επιβεβαιώσει επί της ουσίας τη νίκη που πέτυχε το 2017 έναντι της γαλλικής Ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καθώς οι εκπρόσωποι του En Marche περιοδεύουν σχεδόν… σιωπηλά σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν ολοένα και περισσότερους συμμάχους σε αυτή την πανευρωπαϊκή εκστρατεία, ο Γάλλος πρόεδρος δεν χάνει την ευκαιρία να αυτοπαρουσιάζεται ως ο μεγαλύτερος εχθρός εναντίον του “λαϊκισμού”.

“Μπορείς να δεις την αύξησή του σαν λέπρα παντού στην Ευρώπη αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο και σε χώρες που θεωρούσες ότι θα ήταν αδύνατον να τον ξαναδείς, σε γειτονικές μας χώρες” τόνισε σε μια ομιλία του τον Ιούνιο κάτι που θεωρήθηκε ως σαφής υπαινιγμός προς την Ιταλία.

Ο Μακρόν έχει διορίσει τον Κριστόφ Καστανέρ ως επικεφαλής του En Marche με στόχο να συγκεντρώσει όλους τους πολιτικούς του συμμάχους στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι αλλά και των ισπανών Ciudadanos.
“Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα αστικό, πολιτικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη και που θα υπερασπιστεί μια καλύτερη Ευρώπη έναντι των λαϊκιστών και των εθνικιστών” δήλωσε ο Αλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos στο Politico.

Η μάχη έχει ξεκινήσει όμως και για τον Σαλβίνι. “Οι εκλογές της επόμενης χρονιάς θα αποτελέσουν δημοψήφισμα μεταξύ της Ευρώπης της ελιτ, των τραπεζών, των οικονομολόγων, της μαζικής μετανάστευσης και της Ευρώπης των λαών, της εργασίας, της ηρεμίας, της οικογένειας, του μέλλοντος” δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του, στην Ποντίδα, πριν από μερικές μέρες.

“Σκέφτομαι μια Λέγκα της Ευρώπης, που θα φέρει κοντά όλα τα ελεύθερα και κυρίαρχα κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τους λαούς και τα σύνορά τους” προσέθεσε. Ενώ η πρωτοβουλία του Σαλβίνι είναι σε πρώιμο στάδιο – ευρωβουλευτές του κόμματός του έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται ενόψει των ευρωεκλογών έχοντας ήδη συναντήσει συναδέλφους τους από λαϊκιστικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα περιλαμβανομένου του Αυστριακού Ακροδεξιού κόμματος, FPO και του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου έχουν αυτή τη στιγμή 150 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της Λέγκας έχει επιτεθεί ονομαστικά στον Μακρόν ειδικά μετά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας για το μεταναστευτικό. “Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας νέος ευγενής που πίνει πολύ σαμπάνια” είπε ο Σαλβίνι σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μακρόν. “Δεν θα πάρουμε μαθήματα από αυτόν” προσέθεσε τότε.

Η “μάχη” μεταξύ Μακρόν και Σαλβίνι έχει την προοπτική να διαμορφώσει το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Η διαχείριση της Ε.Ε έχει παραδοσιακά υπάρξει ένα δημοφιλές θέμα μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών που τελικά ανταλλάσσουν μεταξύ τους τις ανώτατες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ κυβερνούν το Ευρωκοινοβούλιο με το μοντέλο ενός “μεγάλου συνασπισμού”.

Αυτό είναι το σύστημα που οι Μακρόν και Σαλβίνι θέλουν να “χαλάσουν”. Και ενώ και οι δύο αντιμετωπίζουν πολιτικά εμπόδια στη “μάχη” τους να ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη, θα ήταν ένα λάθος να θεωρήσουν ότι οι προσπάθειές τους είναι μάταιες. Άλλωστε, έχουν δώσει έως τώρα αρκετές μάχες με στόχο την ανατροπή.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα