back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Ο νέος αυταρχισμός

Διαβάστε επίσης

Μετά από δύο χρόνια αίρεται σήμερα το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία χωρίς όμως η αντιπολίτευση να πείθεται για τις προθέσεις του Ερντογάν ο οποίος ήδη προωθεί ενίσχυση του αντιτρομοκρατικού νόμου για να καλύψει το κενό.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε η τουρκική κυβέρνηση αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ήταν να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω του ενός τριμήνου και έτσι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά παρέτεινε συνέχεια το μέτρο. Η τελευταία παράταση, που δόθηκε μόλις τον Απρίλιο, εξέπνευσε χθες στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Αντιδράσεις ΟΗΕ και Ευρώπης

Η τελευταία αυτή παράταση δόθηκε μάλιστα λίγο μετά την έκκληση που έκανε ο ΟΗΕ και μετά από έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας, για να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τις ίδιες περίπου ημέρες, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε ψήφισμα που κατέληγε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν «δυσανάλογα για πολλούς λόγους» και καλούσε την κυβέρνηση «να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου».

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 77.000 άτομα συνελήφθησαν από τον Ιούλιο του 2016 ως φερόμενοι πραξικοπηματίες ή ύποπτοι για τρομοκρατία, 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, περισσότεροι από 110.000 έχασαν τη δουλειά τους, ενώ περίπου 140 μέσα ενημέρωσης εξωθήθηκαν να κλείσουν.

Προεκλογική δέσμευση Ερντογάν

Ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, είχε δηλώσει δημόσια ότι αν εκλεγεί θα άρει την κατάσταση αυτή και η χώρα θα επιστρέψει την κανονικότητα.

Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή δεν δίσταζε να εκφράσει τις αμφιβολίες της σχολιάζοντας ότι η δέσμευση αυτή ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή και ότι ο πρόεδρος δεν θα έχανε για κανέναν λόγο τις ενισχυμένες εξουσίες σε θέματα ασφάλειας που του εξασφάλιζε το μέτρο.

 

Δρακόντειος αντιτρομοκρατικός νόμος

Κρίνοντας από τις εξελίξεις, η αντιπολίτευση δικαιώνεται αφού η κυβέρνηση έκανε μεν το βήμα, φρόντισε δε να φέρει μία σειρά άλλων μέτρων που θα καλύπτουν το “κενό ασφαλείας” που θα αφήσει η άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Ο χαρακτηρισμένος και ως “δρακόντειος” αντιτρομοκρατικός νόμος που θα αντικαταστήσει το μέτρο και που προτείνεται από το κυβερνών κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Μόλις την Δευτέρα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, κατέθεσε ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης νομοσχέδιο που απαρτίζεται από 28 άρθρα, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που προβλέπει ουσιαστικά την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών. Αναλυτικά στο κείμενο προτείνεται να εξουσιοδοτούνται οι τοπικές αρχές στο να περιορίζουν τις μετακινήσεις προσώπων που κρίνονται ότι θέτουν απειλή «στη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια» ή ακόμα και να παρατείνουν τη διάρκεια κράτησης των υπόπτων, σύμφωνα με το Anadolu.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα λήξει εντός ολίγων ημερών. Ωστόσο, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι η μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας θα τερματιστεί» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα