back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επί ξυρού ακμής οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Επί ξυρού ακμής οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε ρωσικές ενέργειες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη σήμερα ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς.

Η συζήτηση που έγινε αφορούσε τις προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ., Μαρία Ζαχάροβα και την αντίδραση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ., θέμα στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για συζήτηση σε ήπιους τόνους, στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε νωρίτερα απογοητευτική την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες, σημειώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής».

Ο Αντρέι Μάσλοβ, με αφορμή τη φετινή επέτειο των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, είπε χαρακτηριστικά ότι οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι απογοητευτικές.

Μάλιστα σημείωσε πως η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ αντίθετα η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Σημειώνεται πως η κ. Ζαχάροβα, ειχε πει προ ημερών – με αφορμή τις απελάσεις ρώσων διπλωματών – ότι η Αθήνα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια σε βάρος της Μόσχας.

Πρόσθεσε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος».

Ο κ. Μάσλοβ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας την Πέμπτη στο Sputnik, ενώ ανέβηκαν στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο twitter σήμερα το πρωί.

Εν τω μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί η ελληνική αντίδραση αφού επίκειται επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα θα είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα.

«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα. Το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά», ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην απόφαση της Μόσχας να ακυρώσει την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, όπως άφησαν να διαρρεύσει ελληνικές διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωναν ότι «δεν μιλάει για ακύρωση ο Ρώσος πρέσβης αλλά για το ακατάλληλο της στιγμής για την επίσκεψη του Λαβρόφ».

Από το Μαξίμου, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, διαμηνύεται ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ωστόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημείωνουν ότι «η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας»

Απελάσεις-αντίποινα προετοιμάζει η Ρωσία

Από τη ρωσική πλευρά, τα μηνύματα προϊδεάζουν για κλιμάκωση της έντασης, που οξύνθηκε με την χθεσινή ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ.

Η πρώτη αντίδραση ήταν από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Τass δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης δεν είναι πλέον κατάλληλη, και προανήγγειλε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα λάβει αντίστοιχα μέτρα. «Εχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, δεν γνωρίζω πότε, σε ποιον και σε ποιες διαστάσεις, αλλά φυσικά, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ σύγχυση επικρατεί και αναφορικά με την πρόσκληση, καθώς η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα διαψεύδει το σχόλιο ελληνικών διπλωματικών πηγών, που ανέφεραν πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

Η ρωσική πρεσβεία παραθέτει δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντηση με το Ρώσο ομόλογο του στις 13 Ιουνίου στη Μόσχα, όπου ο έληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωνε «επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στο ομόλογο μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο».

Ένταση και στο εσωτερικό

Η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής ζητούν ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το Ηράκλειο ότι ” η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό” και βασίζεται στην πληροφόρηση που είναι “δημόσια διαθέσιμη”.
“Από αυτά τα οποία γνωρίζουμε, σε περίπτωση που πράγματι υπήρξε μία παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, είναι προφανές ότι η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα και με αποφασιστικότητα”, τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα “να μην υπάρξει μία περαιτέρω αδικαιολόγητη κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας”.
Παράλληλα διαμήνυσε “να μην επιδιώξουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βλέπει ότι “υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης αυτής της υπόθεσης με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών”.

“Ας μην μπλέκουμε τα δυο ζητήματα. Προφανώς και η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά στη συμφωνία αυτή επειδή είναι υποκινούμενη από κανέναν. Αντιδρά στη συμφωνία αυτή επειδή είναι μια κακή συμφωνία, επειδή ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς εκχώρησαν τη «μακεδονική» εθνότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα στη γειτονική χώρα”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει κόμματα και λαό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε ότι “η γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή απαιτεί εθνικά υπεύθυνους χειρισμούς” και προειδοποίησε ότι “δεν παίζουμε με θέματα εξωτερικής πολιτικής”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα