back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η θερινή συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

„Οι ΗΠΑ παραμένουν σημαντικός εταίρος της ΕΕ. Αξίζει τον κόπο να βρούμε μία λύση στην παρούσα διαμάχη“, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης θερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει των διακοπών, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ.

Αύξηση συμμετοχής στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι η Γερμανία σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ προκειμένου να φτάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ της. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει εγκαλέσει επανειλημμένως τη Γερμανία για την απόκλισή της από τον στόχο.

Θετικός ο διάλογος Τραμπ-Πούτιν

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι και δεδομένης της πρόσκλησης του αμερικανού προέδρου προς τον ρώσο ομόλογό του σε νέα συνάντησή τους το φθινόπωρο στην Ουάσινγκτον, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο προέδρων.

“Πρέπει να προστατεύουμε όσους το χρειάζονται, αλλά να μην δημιουργούμε φρούδες ελπίδες”

Αναφερόμενη στην προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, η Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αλγερία και τη Γεωργία. “Η Γερμανία επιθυμεί να προστατεύσει όποιον το χρειάζεται. Από την άλλη, πρέπει να αποσαφηνίζεται πολύ γρήγορα ποιοι είναι εκείνοι που δεν δικαιούνται να λάβουν βοήθεια. Είναι επίσης σημαντικό να μην δημιουργούμε φρούδες ελπίδες”, επεσήμανε η καγκελάριος. Η απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθεί από το Μπούντεσταγκ αλλά και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στο οποίο έχουν ισχυρή παρουσία περιφερειακές κυβερνήσεις στις οποίες μετάσχουν οι Πράσινοι, που κατά το παρελθόν έχουν απορρίψει αντίστοιχη διεύρυνση της λίστας και αναμένεται να κρατήσουν την ίδια στάση και αυτή τη φορά.

Αναφορικά με την εγκατάσταση καταλυτών στα ντιζελοκίνητα οχήματα, η καγκελάριος δήλωσε ότι απόφαση αυτή θα ληφθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το φθινόπωρο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα