back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιός Δυτικού Νείλου: Μέτρα για την αιμοδοσία σε Ηλιούπολη, Μέγαρα, Τανάγρα και Χαλκηδόνα

Διαβάστε επίσης

Σε «αποκλεισμό» των αιμοδοτών που μένουν ή εργάζονται στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν προχωρήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, για την ασφάλεια του αίματος.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στα Μέγαρα (8 περιστατικά) και την Ηλιούπολη στην Αττική, στην Τανάγρα Βοιωτίας και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Και οι 12 ασθενείς νοσηλεύτηκαν με σοβαρές εκδηλώσεις του κεντρικού νευρικού συστηματος, εκτός από έναν που εκδήλωσε μόνον πυρετό.

Σε αυτές τις περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από την αιμοδοσία, δηλαδή αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.

Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους δήμους που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου δεσμεύονται.

Οι φορείς ελέγχουν την αξιολόγηση της καταλληλότητας του αιμοδότη. Πχ μπορεί να αποκλειστεί από την αιμοδοσία επισκέπτης σε περιοχή επηρεαζόμενη εάν έχει κάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε επαγρύπνηση καθώς η πορεία του ιού ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με όρο -επιδημιολογική μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2010, για κάθε κρούσμα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίζεται με σοβαρές εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία παράλυση, υπάρχουν στην κοινότητα περίπου 140 άτομα που μολύνθηκαν αλλα δεν νόσησαν ή νόσησαν με ήπια συμπτώματα, όπως πχ εμπύρετο νόσημα.

Αυτο σημαίνει ότι τα 12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιστοιχούν σε 1.680 άτομα που μολύνθηκαν από τα κουνούπια που είχαν τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν σε όλους να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στις οικίες, τις αυλές τους και φυσικά για τους εαυτούς τους.

Σε ύφεση η ιλαρά

Μειωμένη χαρακτηρίζεται πλέον από τους ειδικούς και η κυκλοφορία της ιλαράς.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα της νόσου.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς ανέρχεται σε 3.220 κρούσματα, από τον Μάιο του 2017 μέχρι και σήμερα.

Κατά το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί και τέσσερις θάνατοι. Οι δυο αφορούσαν ανεμβολίαστο βρέφος και έφηβο απο πληθυσμό Ρομά, οι άλλοι δυο άτομα του γενικού πληθυσμου – τα θύματα ήταν μια 34χρονη μητέρα που δεν είχε λαβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και εναν νεαρό άνδρα, ανοσοκατεσταλμένο που παρά τον εμβολιασμό, νόσησε, εμφάνισε επιπλοκές και κατέληξε.

Νίνα Κομνηνού

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα