back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Έφυγε” ο Μάνος Ελευθερίου… Θρηνεί η οικογένεια του Αθήνα 984…

Διαβάστε επίσης

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 και ο Αθήνα 984 αλλά και όλη η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του μεγάλου μας δημιουργού Μάνου Ελευθερίου. Έφυγε ξημερώματα στο νοσοκομείο Σωτηρία μετά από ένα σημαντικό χειρουργείο που έκανε. Το φοβόταν πολύ …

Την περασμένη Κυριακή έκανε την τελευταία του εκπομπή. Αποχαιρέτησε όλους όσοι ήταν στο στούντιο του σταθμού και ζήτησε να επικοινωνήσουν μαζί του την Κυριακή που θα έχει συνέλθει για να ακούσει τα “παιδιά” του … Τους ανθρώπους που ήταν η δική του οικογένεια. Τον Φώντα, την Μαρία, την Βιβιάννα , το Γιώργο… Τα άσχημα νέα πρόλαβαν το τηλεφώνημα. Ο Μάνος Ελευθερίου σήμερα δεν θα μπει στο στούντιο του Αθήνα 984 … Δεν θα τον προλογίσουν και δεν θα τον καλησπερίσουν οι άνθρωποι που τόσο αγάπησε. Δεν θα αραδιάσει πάνω στο τραπέζι τα δεκάδες cd’s του και τις χειρόγραφες ατάκες του… Η φωνή του θα είναι πια μέσα από τις αναμνήσεις μας… Μέσα από τις δεκάδες ηχογραφημένες εκπομπές του σταθμού που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε… “Δεν βάζω ποτέ  στην εκπομπή μου τραγούδια που έχω γράψει εγώ. Δεν θέλω“, έλεγε όταν του ζητούσαν οι ακροατές να ακούσουν κάτι από τις εκατοντάδες δημιουργίες του. Τόσο σεμνός και τόσο μοναδικός.

Την περασμένη Κυριακή όμως έπαιξε δικά του τραγούδια και το πρώτο που έβαλε ήταν “Για κάποιον μεσ’ τον κόσμο είν΄αργά…”. Και αποχαιρέτησε τους ακροατές του σαν να είναι η τελευταία φορά,…  Έφυγε αθόρυβα τη νύχτα έκανε  όμως πολύ θόρυβο η απώλεια του … Όπως και οι στίχοι του, η ποίησή του τα πεζά του… Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι θα τον αποχαιρετήσουμε στο Α νεκροταφείο στην πολιτική του κηδεία.

Γ. Καμίνης: Άνθρωποι με έργο σαν του Μάνου Ελευθερίου, δεν πεθαίνουν

«Άνθρωποι με έργο σαν του Μάνου Ελευθερίου, δεν πεθαίνουν. Θα διαβάζονται και θα τραγουδιούνται πάντα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και συμπληρώνει: «Σήμερα αποχαιρετούμε έναν πολύτιμο συνεργάτη. Έναν άνθρωπο που τίμησε τον ΑΘΗΝΑ 9,84 και μοιράστηκε με τους ακροατές του τις σκέψεις του. Μάνο σ’ ευχαριστούμε» καταλήγει ο κ. Καμίνης.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει τα εξής: «Ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην χορεία των μεγάλων πνευματικών μας ανθρώπων για τους οποίους ο θάνατος είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα που δικαιωματικώς τους αναλογεί».

Αλ. Τσίπρας: Θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές

«Στον κόσμο τούτο είναι φορές που πάει κανείς και δίχως χάρτη. Ο Μ. Ελευθερίου διέγραψε μια πορεία στον πολιτισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την βιολογική του παρουσία, θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές. Με τα λόγια του τίμησε τα χρόνια μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση & σεβασμό». Με αυτή την ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου.

Ν. Βούτσης: Σήμερα η χώρα θρηνεί μια σπουδαία προσωπικότητα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Σήμερα η χώρα θρηνεί μια σπουδαία προσωπικότητα, τον Μάνο Ελευθερίου.Ένας σπουδαίος ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός, ένα πνεύμα ανήσυχο και οξυδερκές μέχρι το τέλος, έφυγε αφήνοντας το αποτύπωμα του στις καρδιές όλων μας και μια τεράστια παρακαταθήκη μέσα από τις ποιητικές του συλλογές, τα πεζογραφήματά αλλά και τους στίχους του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιητής με κάθε έννοια του όρου

Τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιητής με κάθε έννοια του όρου, αριστοτέχνης των λέξεων σε κάθε μορφή του λόγου, στο έργο του η ποίηση συναντούσε τον κοινωνικό εαυτό της, γινόταν τραγούδι στα χείλη των πολλών, κυρίως εκείνων που τ’ άδικο το ζούνε μέσα από την κούνια τους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει πως «σε καιρούς όπως οι δικοί μας, όταν η τέχνη είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, ο Μάνος Ελευθερίου θα παραμένει παρών» και «το πολυσχιδές έργο του θα μας συντροφεύει».

Νίκος Παππάς: Τα μαλαματένια λόγια του, πυξίδα μας

Ο Νίκος Παππάς σε ανάρτησή του στο facebook αφού αναφέρει στίχους του εκλιπόντος του τραγουδιού «Μαλαματένια λόγια» και γράφει:

«…πώς έγινε με τούτο τον αιώνα
και γύρισε καπάκι η ζωή
πώς το `φεραν η μοίρα και τα χρόνια
να μην ακούσεις έναν ποιητή

Σώπασε ένας σπουδαίος ποιητής, ο Μάνος Ελευθερίου. Τα μαλαματένια λόγια του, πυξίδα μας».

Λ. Κονιόρδου: Ο Μάνος Ελευθερίου εξέφρασε την αλήθεια μιας ολόκληρης εποχής

«Τα “Μαλαματένια λόγια” του μας βοήθησαν να εκφράσουμε μέσα από το τραγούδι τις πιο προσωπικές μας στιγμές: τη λύπη μας και τη χαρά μας, τη συνάντηση με τον διπλανό μας και τη μοναξιά μας» σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου για τον  Μάνο Ελευθερίου. Σε συλλυπητήριο μήνυμά της, η κ. Κονιόρδου αναφέρει πως οι στίχοι του Ελευθερίου τραγούδησαν τη μοναχικότητα, το αστικό τοπίο μιας κοινωνίας που αλλάζει από τη Δικτατορία προς τη μεταπολίτευση, τους άδειους δρόμους και τις στριμωγμένες πόλεις, τα τοπία και τους ανθρώπους τους και επισημαίνει: «Ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και αρθρογράφος, διανοούμενος, καλλιτέχνης με δημόσιο λόγο και παρουσία, ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε εμβληματική και πολυσχιδής προσωπικότητα, η οποία σφράγησε μια σειρά από τομείς του νέου ελληνικού πολιτισμού. Ευγενής και πνευματώδης, με τον ευθύβολο λόγο του, το χιούμορ και το πνεύμα του, την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του, ο Μάνος Ελευθερίου εξέφρασε την αλήθεια μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από τους στίχους του συμπύκνωσε “τα λόγια και τα χρόνια” μιας μεταβατικής περιόδου για τη χώρα. Τα, περισσότερα από 400, τραγούδια του που έχουν μοιραστεί στα χείλη όλων μας, αποτελούν τη μεγάλη παρακαταθήκη του εκτενούς έργου του». Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του και υπογραμμίζει: «Ο τόπος μας θα τον τραγουδάει για πάντα».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν και η ΝΔ, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ και η ΛΑ.Ε.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης, στιχουργός και συγγραφέας, όπως και ενεργός πολίτης με ευαισθησίες και σημαντική κοινωνική δράση. Η απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό είναι μεγάλη αλλά το έργο που αφήνει πίσω του θα τον θυμίζει για πάντα. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Η Φώφη Γεννηματά, Προέδρος του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε για το θάνατο του Μάνου Ελευθερίου: «”Το τρένο φεύγει στις οχτώ….” Το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου. Το μεγάλο λογοτέχνη, τον ποιητή, τον δημοκράτη. Άνθρωπος του πνεύματος είδε τους στίχους του να γίνονται τραγούδια από όλους τους κορυφαίους συνθέτες και να φτάνουν στα χείλη όλων των Ελλήνων. Τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται. Το έργο του είναι μεγάλο, τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα».

«O Μάνος Ελευθερίου για όσους δεν τον ήξεραν από κοντά ήταν πολλά, πάρα πολλά: στίχοι- χιλιάδες- ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, ραδιόφωνο, μια γλυκιά και σεμνή παρουσία. Όσοι είχαν την τύχη να τον έχουν γνωρίσει από κοντά το επιβεβαιώνουν. Οι υπόλοιποι, όσοι τον γνωρίζαμε από τα τραγούδια που έγραψε, από τα βιβλία του, από το ραδιόφωνο, γίναμε δέκτες και της σοφίας του. Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Μάνος Ελευθερίου δεν σταμάτησε ποτέ να διαμορφώνει το ηχόχρωμα και την ποιητική της σύγχρονης Ελλάδας. Με τον δικό του σεμνό αλλά επιδραστικό τρόπο, χωρίς εκζήτηση, πάντα δεμένος στην παράδοση από την οποία δεν έπαψε ποτέ να αντλεί. Μια παράδοση που την κουβαλούσε από τα νεανικά του χρόνια στη Σύρο και που δεν έπαψε ποτέ να ανανεώνει. Δεν είναι εύκολο να χωρέσει η προσφορά του σε λέξεις, ίσως γιατί είναι αδιόρατη: δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς για έναν άνθρωπο που με τα γραπτά του και τους στίχους του σε έκανε να νιώθεις οικείος του. Θα μας λείψει για πολλά, ίσως περισσότερο για αυτό. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει το Ποτάμι.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε: «Ο Μάνος Ελευθερίου έγραφε για όσους «με τους αθάνατους είχαν λογαριασμούς». Χωρίς ίσως να είχε επίγνωση πως η τελευτή του έκανε τον ίδιο αθάνατο στη συλλογική μνήμη διαδοχικών γενεών. Με τιμή και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Δάσκαλο Μάνο Ελευθερίου, ευπατρίδη της Τέχνης και της ζωής, αγωνιστή της Δημοκρατίας και φανατικό αντίπαλο της ανελευθερίας, από όπου αυτή και αν προέρχεται».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σημείωσε: «Ξημερώματα Κυριακής η ποίηση και το τραγούδι ορφάνεψαν. Ο Μάνος Ελευθερίου περνάει στην αιωνιότητα. Υπήρξε ένας πολυγραφότατος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Στο έργο του αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου. Οι στίχοι του ζυμώθηκαν μαζί με το χτυποκάρδι του απλού ανθρώπου για τον έρωτα, την αγωνία της βιοπάλης και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, εκεί που οι συνθήκες μετατρέπουν τον εργάτη, τον φοιτητή σε ήρωα και εντέλει σε Άνθρωπο. Θα σε θυμόμαστε στους σταθμούς περιμένοντας το τρένο στις οκτώ, όσο θα ζούμε το άδικο από την κούνια μας, όσο η μια γενιά αφήνει μαλαματένια λόγια για την επόμενη. Το ΚΚΕ σε αποχαιρετά και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους σου».

Τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του ποιητή Μάνου Ελευθερίου εκφράζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με δήλωση του εκπροσώπου τους, Θεόδωρου Τοσουνίδη: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Μάνου Ελευθερίου, ενός μεγάλου ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου. Ο Μάνος Ελευθερίου παραμένει ανάμεσά μας, με το έργο του, τους στίχους του, με την κάθε του λέξη».

Τη θλίψη της εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Λαϊκή Ενότητα. «Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές, δημιουργικές, ευαίσθητες και λαϊκές μορφές των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, γράφοντας εξαιρετικά ποιήματα και μυθιστορήματα και πάνω από 400 μοναδικά τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον λαό μας. Η προσωπική του σφραγίδα υπήρξε πολύ βαθιά στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού» τονίζει η ΛΑΕ και προσθέτει: «Συνεργάστηκε με μεγάλες μορφές του θεάτρου όπως τον Άγγελο Τερζάκη, τον Γιώργο Θεοδοσιάδη, σκηνοθέτες όπως τον Γρηγόρη Γρηγορίου και φυσικά μεγάλους συνθέτες όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Χρήστο Λεοντή, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό κ.ά. Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του».

Με μια ανάρτηση στα social media ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρετά τον σπουδαίο ποιητή. «Αν μια λέξη μπορεί να αποδώσει την αίσθηση που άφηνε πάντα ο Μάνος Ελευθερίου είναι η λέξη γλυκός. Ευγενής, καλλιεργημένος, ευθύβολος στα σχόλια του, γενναιόδωρος στη συμπεριφορά και τους χαρακτηρισμούς του» γράφει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Με την άνεση που του έδινε η προνομιακή του σχέση με την ελληνική γλώσσα κινήθηκε σταδιακά σε όλα σχεδόν τα πεδία του γραπτού λόγου μένοντας πρωτίστως αυτό που ήταν συνολικά, ποιητής» συνεχίζει ο Ευ. Βενιζέλος και καταλήγει: «Ο Μάνος Ελευθέριου πέτυχε να δείξει ότι το λόγιο μπορεί να είναι και λαϊκό και το αντίστροφο, χωρίς τις ευκολίες του λογοτεχνικού λαϊκισμού. Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη έναν ωραίο άνθρωπο».

Ο Μάνος Ελευθερίου

Ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών έρχεται με την οικογένειά του από την Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοικούν στο Χαλάνδρι.

Το 1960 μετακομίζουν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου.

Το 1960 στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για να εκτελέσει την στρατιωτική του θητεία αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα. Το 1962 σε ηλικία μόλις 24 ετών δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός, με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα γράφει τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκινά να εργάζεται στο «Reader’s Digest» όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια. Στο μεταξύ κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965) για τα οποία γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές.Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία.

Συνεργάζεται με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή καθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη (1967) με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω της Δικτατορίας. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι.

Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στον δίσκο Θητεία του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974 με την Μεταπολίτευση.

Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα καθώς και με το Θανάση Γκαϊφύλλια στην Ατέλειωτη Εκδρομή (1975), τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους. Παράλληλα έγραφε και εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελείται την έκδοση λευκωμάτων με θέμα την Σύρο: Ενθύμιον Σύρας, Θέατρο στην Ερμούπολη κ.α.

Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Το 1994 εκδίδει τη πρώτη του νουβέλα με τίτλο Το άγγιγμα του χρόνου. Το 2004 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Καιρός των Χρυσανθέμων που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

Δισκογραφικές επιτυχίες

· Το παλληκάρι έχει καημό (Μ.Θεοδωράκης)

· Σ’ αυτή τη γειτονιά (Μ.Θεοδωράκης)

· Ο Άγιος Φεβρουάριος (Δ.Μούτσης)

· Η σούστα πήγαινε μπροστά (Δ.Μούτσης)

· Άλλος για Χίο τράβηξε (Δ.Μούτσης)

· Ο χάρος βγήκε παγανιά (Δ.Μούτσης)

· Θητεία (Γ.Μαρκόπουλος)

· Μαλαματένια λόγια (Γ.Μαρκόπουλος)

· Τα λόγια και τα χρόνια (Γ.Μαρκόπουλος)

· Παραπονεμένα λόγια ( Γ.Μαρκόπουλος)

· Κάτω απ’τη μαρκίζα (Γ.Σπανός)

· Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Στ.Κουγιουμτζής)

· Στα χρόνια της υπομονής (Στ.Κουγιουμτζής)

· Άμλετ της Σελήνης (Θ.Μικρούτσικος)

· Δεν είμαι άλλος (Θ.Μικρούτσικος)

· Είναι αρρώστια τα τραγούδια (Στ.Ξαρχάκος)

· Έρημοι σταθμοί (Δ.Τσακνής)

· Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες (Ηλ.Ανδριόπουλος)

· Η Διαθήκη (Χρ.Νικολόπουλος)

· Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά (Μ.Θεοδωράκης)

· Το σπίτι γέμισε με λύπη (Χρ.Λεοντής)

· Στων αγγέλων τα μπουζούκια (Χρ.Νικολόπουλος)

· Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό (Λ.Κηλαηδόνης)

· Ατέλειωτη εκδρομή (Θ.Γκαϊφύλλιας)

· Γνωριμία (Θ.Γκαϊφύλλιας)
Ποίηση

· (2013) Μαύρα μάτια, Μεταίχμιο

· (2013) Τα λόγια και τα χρόνια, Μεταίχμιο

· (2010) Ο νοητός λύκος, Μεταίχμιο

· (2009) Αγρυπνία για το σκοτεινό τρυγόνι στην εκκλησία του προφήτη Ελισσαίου, Εκδόσεις Καστανιώτη

· (2008) Βλέμματα από την Ελλάδα, Μεταίχμιο

· (2008) Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Άμμος

· (2006) Το άγγιγμα του χρόνου, Εκδόσεις Καστανιώτη

· (2006) Το νεκρό καφενείο, Εκδόσεις Καστανιώτη

· (2005) Ένα καράβι, καραβάκι…, Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου

· (2005) Ο καιρός των χρυσανθέμων, Μεταίχμιο

· (2004) Ο καιρός των χρυσανθέμων, Μεταίχμιο

· (2003) Η πόρτα της Πηνελόπης, Γαβριηλίδης

· (2002) Είναι αρρώστια τα τραγούδια, Εκδόσεις Καστανιώτη

· (2002) Ο ίσκιος της Αθήνας, Ποταμός

· (2000) Η γάτα που ήθελε να γίνει πουλί, Ελληνικά Γράμματα

· (1998) Του Γενάρη το φεγγάρι, Κέδρος [κείμενα, εικονογράφηση]

· (1997) Ένα καράβι μια φορά, Ωκεανίδα

· (1997) Το νεκρό καφενείο, Εκδόσεις Καστανιώτη

· (1994) Το άγγιγμα του χρόνου, Εκδόσεις Καστανιώτη

· (1987) Αναμνήσεις από την Όπερα, εκδόσεις Γνώση

· (1983) Το μυστικό πηγάδι, εκδόσεις Γνώση

· (1980) Μαθήματα μουσικής/Τα ξόρκια,1972 Επανέκδοση από τις εκδόσεις Ύψιλον

· (1978) Τα όρια του μύθου, εκδόσεις Γνώση

· (1975) Αγρυπνία για το σκοτεινό τρυγόνι στην εκκλησία του προφήτη Ελισσαίου, Αμοργός

· (1973) Τα ξόρκια, Ύψιλον

· (1972) Μαθήματα μουσικής

· (1962) Συνοικισμός
Πεζογραφία
Μυθιστορήματα

· (2004) Ο καιρός των χρυσανθέμων, Μεταίχμιο

· (2006) Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές, Μεταίχμιο

· (2008) Άνθρωπος στο πηγάδι, Μεταίχμιο

· (2011) Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα, Μεταίχμιο

· (2016) Φαρμακείον εκστρατείας, Μεταίχμιο
Διηγήματα

· (1964) Το διευθυντήριο, Φέξης

· (1965) Η σφαγή

· (2007) Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ, Μεταίχμιο
Νουβέλα

· (1994) Το άγγιγμα του χρόνου, Καστανιώτης
Μαρτυρίες-Ιστορικά

· (2002) Είναι αρρώστια τα τραγούδια (Ανθολόγηση κειμένων του συγγραφέα. Επιμέλεια σειράς Θανάσης Θ. Νιάρχος), Καστανιώτης

· (2005) Η δεκαετία του ’60 (μαζί με τον Θανάση Θ. Νιάρχο, Καστανιώτης

· (2013) Μαύρα Μάτια – Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920, Μεταίχμιο
Μελέτες-Λευκώματα

· Το θέατρο στην Ερμούπολη τον εικοστό αιώνα (τέσσερις τόμοι), Δήμος Ερμούπολης.

· (2002) Ο ίσκιος της Αθήνας: Shadows of Athens (φωτογράφιση Εβίτα Μαχαίρα, μετάφραση Mary Kitroeff, κείμενα Μάνος Ελευθερίου), Ποταμός
Παιδικά

· Παραμύθια για τον Αυτοκράτορα, Γνώση

· (1997) Ένα καράβι μια φορά (εικονογράφηση Σοφία Φόρτωμα), Ωκεανίδα

· (1998) Του Γενάρη το φεγγάρι: Παραμύθια για τους δώδεκα (εικονογράφηση Μάνος Ελευθερίου), Κέδρος

· (2000) Η γάτα που ήθελε να γίνει πουλί (εικονογράφηση Σοφία Φόρτωμα), Ελληνικά Γράμματα

· (2005) Ένα καράβι, καραβάκι… (εικονογράφηση Μαθητές Α΄ δημοτικού 2004-2005 σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου), Εκδόσεις της Σχολής Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου
Θέατρο

· (2007) Μπλε μελαγχολία. Σας αρέσει ο Μπραμς; Άλτιν (Μάνος Ελευθερίου, Μάρω Δούκα, Μένης Κουμανταρέας), Κέδρος

· (2010) Ο Γέρος Χορευτής, Μεταίχμιο
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

· (2013) Ημερολόγιο: Παιδιά του κόσμου, Εκδόσεις Γκοβόστη

· (2013) Μακρουλάκης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

· (2012) Φύγε για να μείνεις, Οδοιπόρος

· (2011) Στίχοι στο καβαλέτο, Εκδόσεις Τέχνης “Οίστρος”

· (2011) Τα ποιήματα του 2010, Κοινωνία των (δε)κάτων

· (2008) 3.000 χρόνια ελληνική ερωτική ποίηση, Εκδοτική Θεσσαλονίκης

· (2008) Μαρία Μοντέζ, Αιγόκερως

· (2007) Μπλε μελαγχολία. Σας αρέσει ο Μπραμς; Άλτιν, Κέδρος

· (2005) Η δεκαετία του ’60, Εκδόσεις Καστανιώτη

· (2005) Το Χαλάνδρι που γνώρισα (19 Έλληνες συγγραφείς γράφουν για το Χαλάνδρι), Ευριπίδης

· (2001) Μια πόλη, ένας συγγραφέας, Μίνωας

· (1997) Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο (29 ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Τα Νέα”), Αθήνα – Κέδρος
Επιμέλειες του συγγραφέα

· (1981) Φωτογραφίες και σήματα Ελλήνων και ξένων φωτογράφων της περιόδου 1859-1910, εκδόσεις Γνώση

· (1993) Ενθύμιο Σύρας φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από το 1860-1950, εκδόσεις Γνώση

· (2000) Νεοκλασική Ερμούπολη, (Επιμέλεια. Φωτογράφιση Παναγιώτης Δενδρινός, Νίκος Δεσύπρης, Ιάκωβος Καρβώνης κ.ά.)

Ελληνικά Γράμματα

· (2001) Ενθύμιον Σύρου: Σύρος ένα νησί – Μια ιστορία (Επιμέλεια. Καρτ ποστάλ και φωτογραφίες του 19ου και του 20ού αιώνα, μετάφραση Sophia Phocas), Ελληνικά Γράμματα

· (2003) Κοκορέλη, Αργυρώ, Ο Μπαλού στο πάρκο, (εικονογράφηση), Μίλητος

· (2004/2011) Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (Επιμέλεια Μάνος Ελευθερίου, επιμέλεια σειράς Κώστας Ακρίβος, φωτογράφιση Καμίλο Νόλλας) Μεταίχμιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα