back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πανελλήνια συγκίνηση για τον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου

Διαβάστε επίσης

Στη θλίψη και το πένθος έχει βυθιστεί όλη η Ελλάδα μετά την απώλεια του μεγάλου μας δημιουργού Μάνου Ελευθερίου. Ένας εκ των σπουδαιότερων ποιητών, στιχουργών και πεζογράφων που γνώρισε πότε η χώρα μας και όλοι μας είχαμε, έχουμε και θα έχουμε την χαρα και την τιμή να σιγοτραγουδάμε τα τραγούδια του και να διαβάζουμε τα ποιήματα και τα διηγήματά του για πολλά χρόνια ακόμη.

Ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία, που διαμόρφωσε το σύγχρονο καλλιτεχνικό στερέωμα και σφράγησε το νέο ελληνικό πολιτισμό με τα «μαλαματένια λόγια» του. Οι δημιουργίες του θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη και την καρδιά όλων μας και ιδίως της οικογένειας του Αθήνα 9.84, της οποίας υπήρξε αγαπημένο μέλος επί σειρά ετών, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Τα Λόγια της Αγάπης».

Ο Μάνος Ελευθερίου άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 80 ετών. Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς, λίγες ημέρες μετά από σοβαρό χειρουργείο στο οποίο είχε υποβληθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι από το Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Σε μήνυμά της η οικογένεια του Μάνου Ελευθερίου παρακαλεί αντι στεφάνων να κατατεθεί δωρεά στην Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

Ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και αρθρογράφος, διανοούμενος, καλλιτέχνης με μία πένα λεπτεπίλεπτη και κοφτερή συνάμα, όμως πάντοτε την διέκρινε η ευγένειά του. Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η είδηση του θανάτου του ήχησε σαν ψέμα στα αυτιά του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, που μοιράστηκε με τον Αθήνα 9.84 σκέψεις και συγκινητικά μηνύματα για το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου.

Νώντας Παπαγεωργίου: Ο Μάνος ήταν ένα εθνικό κεφάλαιο

«Μία μέρα άσχημη, μία μέρα δύσκολη. Ο Μάνος ήταν ένα εθνικό κεφάλαιο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Νώντας Παπαγεωργίου, εκδότης των εκδόσεων Μεταίχμιο, μιλώντας στην εκπομπή «Ράδιο City» και την Έλενα Χατζηιωάννου.

«Ήταν μαέστρος του λόγου σε ότι και αν έκανε. Το έργο και η παρουσία του θα μείνουν. Σαν μικρό παιδί χαιρόταν και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να τον τιμήσουμε. Άφησε ένα στίγμα ανεξίτηλο στον πολιτισμό μας. Αγαπήθηκε πολύ από το κοινό , ταυτισμένος με τα πάθη και τους καημούς της μεταπολίτευσης. Το έργο του θα μείνει για πάντα παρόλο που ο ίδιος έφυγε αναπάντεχα. Ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να δίνει. Αυτό έκανε όλα τα χρόνια, το κενό του είναι πολύ μεγάλο. Δεν μπορούμε να χωνέψουμε το πόσο θα μας λείψει. Ήταν μεγάλη μας τιμή που εκδώσαμε τα πεζογραφήματά του».

Γ. Ανδρέου: Πενθεί  όλος ο ελληνικός λαός

«Ο Μ. Ελευθερίου ήταν για μένα πάντοτε ένας μεγάλος μέντορας, φίλος, με τίμησε με τη φιλία του, είχα τη χαρά και την τιμή να μοιραστώ πράγματα, σκέψεις σε πρωτότυπα έργα του μου έχει αφήσει μία μεγάλη ομάδα από στοίχους πρωτότυπους στη δική μου προαίρεση για να τους μελοποιήσω» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 για την απώλεια του Μάνου ελευθερίου ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

«Η φιλία του για μένα ήταν ένα μεγάλο δώρο και μια μεγάλη ευθύνη επειδή οι άνθρωποι οποίοι συνδεθήκαμε αληθινά με αυτόν τον γίγαντα της λογοτεχνίας και με αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, τον γλυκύτατο και ταυτόχρονα τόσο μαζί άνθρωπο, νομίζω ότι έχουμε μαι ευθύνη όχι απλά να κρατήσουμε τη μνήμη του ζωντανή -αυτό δεν μας χρειάζεται το έργο υπάρχει και το έργο του είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στο μέλλον- αλλά όσο μπορούμε στην καθημερινή μας δράση να επιβεβαιώνουμε τις δικές μας πια δυνάμεις τα διδάγματα που έχουμε πάρει πια από αυτόν τον μεγάλο αυτό άνθρωπο. Ο Μ. Ελευθερίου άσκησε όλα τα λογοτεχνικά είδη. Υπάρχει στο συρτάρι αυτή τη στιγμή το επόμενο μυθιστόρημά του έτοιμο και υπάρχει ένα ανέκδοτο υλικό στοίχων για τραγούδια υψηλότατου επιπέδου και πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό ο άνθρωπος ήταν ένα ποταμός, μια πηγή δημιουργικότητας .

Έβαλε το όριο τον πήχη ώστε να έχουμε ένα ψυχολογικό και ηθικό όριο για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει μέσα στην τέχνη μας και την καλλιτεχνική μας ζωή και στη συνολική ζωή του πολιτισμού. Όταν βλέπεις ότι πενθεί αυτό τον άνθρωπο όλος ο ελληνικός λαός …κατάφερε να είναι ένα πρόσωπο που όλοι το έβλεπαν με αγάπη τρυφερότητα και σεβασμό. Μέσα στους στοίχους του συνυπάρχουν με την ίδια δυναμική η δημοτική παράδοση ακόμη και η βυζαντινή ποίηση και από την άλλη μεριά το ρίγος της μεγάλη λογοτεχνίας τους 20 αιώνα».

«Ήταν ένας πολυμήχανος και διακριτικά γενναιόδωρος άνθρωπος ο Μάνος Ελευθερίου» είπε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης, Θοδωρής Γκόνης, μιλώντας στην Αριστέα Γιάννου.

Στον Αθήνα 9.84 μίλησε για τον Μάνο Ελευθερίου και η Χαρούλα Αλεξίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα μείνει αθάνατος».

«Ήμουν πολύ τυχερός, που είχε την τιμή να είμαι φίλος του Μάνου Ελευθερίου και να να κάνουμε παρέα» δήλωσε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

«Σπουδαίο Έλληνα» χαρακτήρισε πάνω απ’ όλα τον Μάνο Ελευθερίου ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Πλήθος συγκινητικών μηνυμάτων για τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη κατέκλυσαν και το διαδίκτυο. Δείτε μερικές από τις αναρτήσεις ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, που αποχαιρέτισαν με θλίψη και συγκίνηση τον μεγάλο μας δημιουργό Μάνο Ελευθερίου.

Θάνος Μικρούτσικος: Γλυκέ μου Μάνο είσαι πια «πουλί και κυνηγός στις μαύρες λαγκαδιές του Παραδείσου»

Σταμάτης Κραουνάκης: Ο Μανος αναμεσα μας παντα Νεος


Βαγγέλης Γερμανός: Πήγε να συναντήσει τον Λουκιανό να γράψουν κι άλλα υπέροχα τραγούδια

Όλγα Λαζαρίδου: Αντίο κ. Μάνο

Nαταλία Ρασούλη: Σ’ ευχαριστούμε που φώτισες τη BABEL μας

Γιώτα Νέγκα: Αντίο μοναδικέ Μάνο Ελευθερίου

Γιάννης Ζουγανέλης: Πάντα παρών

Στέφανος Κορκολής: Μαύρη Κυριακή για τον πολιτισμό μας

Οδυσσέας Ιωάννου: Ο πιο ακριβός από όλους. Για εμάς, το άπιαστο όριο, ο ουρανός

Δήμος Μούτσης: Ο Μάνος δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος συγγραφέας, ήταν ένας «ευγενής δημιουργός»

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου

Τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, εξέφρασε σύσσωμος και ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Δ. Σεβαστάκης: Είναι μία πολύ μεγάλη απώλεια

«Είναι μία πολύ μεγάλη απώλεια. Ο Μάνος Ελευθερίου μπόρεσε να κινηθεί και στην ποίηση και στην εμπράγματη ποίηση που είναι η στιχοποιΐα με ένα υψηλό τρόπο και φυσικά να γίνει ο αναλυτής του πολιτισμού μας για πάρα πολλά χρόνια με τον δημόσιο λόγο του. Είναι μία συντριπτική απώλεια από αυτές όμως που θα αφήσουν ίχνος και θα γεννήσουν νέα πράγματα, νέα φαινόμενα και στην ποίηση και στο στοχασμό», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης.

Γ. Γεωργαντάς: Είναι λυπηρό να χάνονται τέτοιες προσωπικότητες

«Είναι πολύ λυπηρό, τέτοιες προσωπικότητες πνευματικές για μια χώρα η οποία τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, να χάνονται», δήλωσε στην εκπομπή «Η Τρόικα του Αθήνα 9.84» ο Γιώργος Γεωργαντάς, βουλευτής Κιλκίς και Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. «Το έργο του, η παρουσία, η ζωή του πρέπει αν αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας . Είμαι λίγο απαισιόδοξος για το αν υπάρχουν συνεχιστές τους. Μακάρι να διαψευσθώ σε αυτό, αλλά νομίζω έχουμε όλοι την αίσθηση ότι πολλά κενά μένουν δυσαναπλήρωτα σε σχέση με τους πνευματικούς άνδρες», πρόσθεσε.

Συγκινητικά ήταν τα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ήδη από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατός του.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα