back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σάλος από τις καταγγελίες του Οζίλ για ρατσιστική συμπεριφορά

Διαβάστε επίσης

Τεράστιο θέμα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Μεσούτ Οζίλ να αποσυρθεί από την εθνική Γερμανίας προχωρώντας σε καταγγελίες.

Κυρίως όμως έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις η επιστολή την οποία δημοσιοποίησε και στην οποία καταγγέλλει πως έχει υποστεί ρατσιστικές συμπεριφορές από τον πρόεδρο της Γερμανική Ομοσπονδίας και όχι μόνο!

Ο σταρ της Άρσεναλ, που μετρά 92 συμμετοχές με τα «πάντσερ» και φυσικά ήταν μέλος της ομάδας που το 2014 κατέκτησε το Μουντιάλ, προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες, τονίζοντας με νόημα… «μου συμπεριφέρονται σα να είμαι διαφορετικός. Γιατί δεν αποδέχονται πως είμαι Γερμανός; Επειδή είμαι Μουσουλμάνος;»

Ο Οζίλ είναι Γερμανός πολίτης με τουρκικές ρίζες, απο γονείς μετανάστες.

Αναλυτικά το σημαντικότερο κομμάτι της μακροσκελής ανακοίνωσής του αναφέρει:

«Ξέρω ότι ο Ράινχαρντ Γκρίντελ (σ.σ πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας) με ήθελε εκτός ομάδας μετά την φωτογραφία μου με τον Ερντογάν, όμως ο Λεβ και ο Μπίρχοφ με στήριξαν. Στα μάτια του Γκρίντελ και των οπαδών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε, αλλά ένας… μετανάστης όταν χάνουμε.

Πληρώνω φόρους στην Γερμανία, κάνω χορηγίες σε γερμανικά σχολεία, κέρδισα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014, αλλά… δεν είμαι αποδεκτός από την γερμανική κοινωνία. Μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι… διαφορετικός» τόνισε και πρόσθεσε:

«Πήρα το Bambi Award το 2010 ως παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης στην γερμανική κοινωνία. Παρέλαβα το Silver Laureal Leaf το 2014 από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας, ανακηρύχθηκα σε ποδοσφαιρικό πρέσβη της Γερμανίας το 2015. Δεν είμαι Γερμανός; Υπάρχουν άραγε κριτήρια;

Οι φίλοι μου ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Λούκας Ποντόλσκι δεν έχουν ποτέ αναφερθεί ως Γερμανο-Πολωνοί, πως γίνεται εγώ να είμαι Τουρκο-Γερμανός; Είναι επειδή μιλάμε για την Τουρκία; Επειδή είμαι Μουσουλμάνος; Μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα στην Γερμανία, γιατί ο κόσμος δεν αποδέχεται ότι είμαι Γερμανός;»

Στη συνέχεια, ο Εζίλ συνεχίζει τις σοβαρές καταγγελίες… «Με βαριά καρδιά και μετά από σοβαρή σκέψη ανακοινώνω ότι δεν θα συνεχίσω να παίζω στην Εθνική όσο υπάρχει το αίσθημα του ρατσισμού. Υπάρχει και έλλειψη σεβασμού. Αγωνιζόμουν με τιμή και ενθουσιασμό, δεν θα το κάνω πια. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη. Εκανα τα πάντα για την Γερμανία.

Όμως η συμπεριφορά αξιωματούχων της Ομοσπονδίας με αναγκάζει να αποχωρήσω. Νιώθω ανεπιθύμητος, κανείς δεν θυμάται όσα πέτυχα. Άνθρωποι με ρατσιστικές ιδέες δεν πρέπει να εργάζονται για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο. Είναι ασέβεια στις ρίζες μου. Με… έκαναν πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να το ανεχτώ. Ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αποδεκτός».

Ο Οζίλ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και έγινε αντικείμενο έντονης συζήτησης στη Γερμανία, όταν κατά την επίσκεψη του στο Λονδίνο στις 14 Μαϊου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφήθηκε μαζί με τον ποδοσφαιριστή της Αρσεναλ, αλλά και τους Ιλκάι Γκουντογκάν και Τσενκ Τοσούν.

Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να κάνουν δώρο στον Ερντογάν και από μία φανέλα των Άρσεναλ, Σίτι και Έβερτον αντίστοιχα με τα ονόματα και τους αριθμούς τους στην πλάτη.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Γερμανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στην δημοσίευση φωτογραφιών υποστηρίζοντας ότι οι δύο παίκτες «χρησιμοποιήθηκαν» στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τούρκου προέδρου και δέχθηκαν σφοδρές επικρίσεις για την κίνησή τους αυτή.

Ετσι λοιπόν ο Οζίλ αποφάσισε να σταματήσει από την εθνική Γερμανία αναδεικνύοντας παράλληλα θέματα που έχουν να κάνουν με την ενσωμάτωση των μεταναστών και τις ρατσιστικές συμπεριφορές ακόμα και από παράγοντες αθλητικών Ομοσπονδιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα