back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μηνύματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Στο πλευρό της Ελλάδας που βιώνει μία απίστευτη τραγωδία βρίσκονται από τις πρώτες ώρες πολλές χώρες, Πρεσβείες αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

 

Επιστολή Γιούνκερ σε Τσίπρα

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς “ανέβασε” στον λογαριασμό του στο twitter την επιστολή που έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. “Σ´αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης έχει ενεργοποιηθεί”¨, σημειώνεται στην επιστολή.

Ο Ντόναλτ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την λύπη του για τις τραγικές πυρκαγιές στην χώρα μας ενώ ανακοίνωσε ότι η βοήθεια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι καθ’οδόν. Λίγο αργότερα, ανέβασε το ίδιο μήνυμα στα ελληνικά: “Είμαι βαθύτατα λυπημένος από πού τις φονικές πυρκαγιές στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η βοήθεια από πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι καθ´οδον”.

 

Αλληλεγγύη από τους ξένους ηγέτες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αφού ανέβασε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στα γαλλικά, το ανέβασε λίγα λεπτά αργότερα και στα ελληνικά. “Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στην Ελλάδα και τα θύματα των τρομερών πυρκαγιών”, έγραψε τονίζοντας ότι “η Γαλλία και η Ευρώπη εκφράζουν την αλληλεγγύη τους τόσο προς τη Σουηδία όσο και προς την Ελλάδα και προσφέρουν βοήθεια”.

Με μήνυμά του στο διαδίκτυο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρεται στις τραγικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές στην Αττική. «Βαθιά σοκαρισμένη από τον θάνατο τόσων ανθρώπων, η Ιταλία αγκαλιάζει τους Έλληνες και ήδη κινητοποιήθηκε, διαθέτοντας δύο Καναντέρ», γράφει ο ιταλός πρωθυπουργός.

Είμαι συντετριμμένος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Συμπαραστεκόμαστε στους Έλληνες γείτονές μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε” το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, πριν από λίγο μέσω Twitter. 

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Γκυ Φερχόφστατ ανέβασε το δικό του μήνυμα στο twitter σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαντήσει με απίστευτη αλληλεγγύη στις ανάγκες της Ελλάδας ενώ συμπλήρωσε ότι “οι σκέψεις μου είναι με όσους πλήττονται”.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε “σοκαρισμένος” από τα νέα των πυρκαγιών στην Ελλάδα που άφησαν πίσω τους πολλά θύματα. “Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι από τις εικόνες των γενναίων πυροσβεστών που δουλεύουν συνέχεια”, ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα και δηλώνοντας πρόθυμος να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια.

Τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Δεχτείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα των πυρκαγιών που μαίνονται γύρω από την Αθήνα. Μας συγκλόνισε βαθιά η τραγική μοίρα των θυμάτων. Η Σερβία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα κάθε βοήθεια» αναφέρει στο τηλεγράφημα του.

Οι σκέψεις μου είναι μαζί με όλους τους φίλους μου στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε τους γενναίους πυροσβέστες, που κάνουν σπουδαία δουλειά και εργάζονται αδιάκοπα για να σώσουν ζωές” το μήνυμα του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μάικλ Ροτ.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. “Του εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου και του ανέφερα ότι είμαστε έτοιμοι να τους παρέχουμε βοήθεια”, σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο αργότερα.

Η Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει πυρκαγιές, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 50 ανθρώπων. Εύχομαι ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προσφέρει σύντομα τη βοήθειά της όπως έχουν κάνει ήδη Ισπανία και Κύπρος. Η ευρωπαϊκή συνεργασία μετριέται και σε τέτοιες στιγμές” τονίζει σε tweet του ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Σε νέο μήνυμά του μέσω Twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. “Είμαι βαθιά λυπημένος για την απώλεια τόσων ζωών σε αυτή την απίστευτη τραγωδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”

«Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας παρέχει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, με Canadair και πυροσβέστες προκειμένου να σταματήσουν τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται δίπλα σας», δήλωσε ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ένα “μεγάλο ευχαριστώ” σε Κύπρο και Ισπανία έστειλε ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης επίσης με ανάρτησή του.

https://twitter.com/StylianidesEU/status/1021660861436452864

 

Δηλώσεις ξένων πρεσβειών

Τη μεγάλη θλίψη της «για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες και την καταστροφή περιουσιών» από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα εξέφρασε η πρεσβεία του Ισραήλ στέλνοντας συλληπητήρια «στις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές μας για την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι ισραηλινές αρχές επικοινώνησαν με τις αντίστοιχες ελληνικές και τους προσέφεραν κάθε αναγκαία βοήθεια στην καταπολέμηση των φονικών πυρκαγιών». «Οι ελληνικές αρχές ευχαρίστησαν το Ισραήλ για την προσφορά», ενώ «οι ισραηλινές ομάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα και στην διάθεση της Ελλάδας, εάν χρειαστεί» προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Ο ίδιος προσωπικά και στο όνομα όλης της ομάδας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα εκφράζω τα ειλικρινή και θερμότερα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στις ελληνικές Αρχές μετά την καταστροφή που έπληξε την Ελλάδα χθες το βράδυ”, σημείωσε σε μήνυμά του ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί. “Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους”, πρόσθεσε.

Η σκέψη μας βρίσκεται σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους ή τα σπίτια τους εξαιτίας των τρομερών πυρκαγιών. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που μάχονται εναντίων τους και σώζουν ζωές με τις ηρωικές και αδιάκοπες προσπάθειές τους, ανήρτησε στο Twitter ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ.

“Οι ειδήσεις και οι εικόνες από τις πυρκαγιές στην Αττική είναι αποκαρδιωτικές. Όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, έδωσαν πραγματική μάχη. Μια τραγική μέρα για την Αττική και όλη την Ελλάδα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια” το μήνυμα της πρέσβεως της Μεγάλης Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ μέσω Twitter. 

 

Επιμέλεια: Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα