back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Guardian: Ό,τι βλέπουμε όλη μέρα είναι τραγωδία, θλίψη, καταστροφή, απώλεια

Διαβάστε επίσης

Η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενώντας δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων από το Μάτι, που βρέθηκε στο επίκεντρο των φονικών πυρκαγιών.

“Είναι τρομερό να βλέπεις τον διπλανό σου να πνίγεται και να μην μπορείς να τον βοηθήσεις” λέει στην εφημερίδα ο Νίκος Σταυριανίδης περιγράφοντας πως εκείνος και μια παρέα φίλων του πέρασαν δύο ώρες στο νερό έως ότου Αιγύπτιοι ψαράδες τους περισυνέλεξαν στο καΐκι τους.

“Προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά, ήταν ο ήχος των ανέμων, τόσο εκκωφαντικός που έμοιαζε με συναγερμό”λέει. “Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Η φωτιά ήταν ακόμα σε απόσταση, αλλά ξαφνικά με τον άνεμο μας έφθασε. Ξαφνικά η πυρκαγιά μας περικύκλωσε. Η δύναμη του ανέμου ήταν απερίγραπτη, απίστευτη” αναφέρει ο Σταυριανίδης.

“Κανείς δεν έχει καταλάβει στην πραγματικότητα τι έχει συμβεί. Ήταν όλοι σε κατάσταση σοκ” δηλώνει ο Άρης Μπουράνης, πρόεδρος της κοινότητας στο Μάτι. “Νεκροί, νεκροί, υπήρχαν παντού νεκροί άνθρωποι”.

“Είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή” λέει η Τέση Πέππα, μια από τις αμέτρητες εθελόντριες που έφθασαν στο θέρετρο με το αυτοκίνητο για να μεταφέρουν φαρμακευτικά υλικά, νερό και φαγητό. “Ό,τι βλέπουμε όλη μέρα είναι τραγωδία, θλίψη, καταστροφή, απώλεια”.

Ένας από όσους νιώθουν ότι ξεγέλασαν τον θάνατο είναι ο Κλεάνθης Ρόρης, ένας συνταξιούχος ναυτικός. Στην ηλικία των 81 με άσπρα μαλλιά ο πρώην ναυτικός έχει ζήσει όλη του τη ζωή στο Μάτι. Εκεί έχει το “βασίλειό του” ένα στούντιο, στη βίλα που διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα σε λίγη ώρα όλα έγιναν στάχτη εκτός από αυτό το μικρό στούντιο. “Όταν οι φλόγες έφθασαν στον δρόμο έξω από το σπίτι έτρεξα τόσο γρήγορα που έχασα τα παπούτσια μου στον δρόμο”.

“Τα έχω ζήσει όλα πια και νιώθω τυχερός, που είμαι εδώ, που είμαι ζωντανός” λέει ο Κλεάνθης.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα