back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους – Στους 83 οι νεκροί από την πυρκαγιά

Διαβάστε επίσης

Στα αποκαΐδια που άφησε η πύρινη λαίλαπα, σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα λοιπά σωστικά συνεργεία, αναζητούν και σήμερα αγνοούμενους. Ο ακριβής αριθμός τους παραμένει αδιευκρίνιστος, ενώ την ίδια στιγμή η λίστα θανάτου μακραίνει, φτάνοντας τους 83 νεκρούς.

Όλες οι προσπάθειες των αρχών έχουν επικεντρωθεί στον τομέα των αγνοουμένων, όπου και μέχρι αυτή την ώρα, κανείς δεν είναι σε θέσει να απαντήσει με σαφήνεια, για τον πραγματικό αριθμό τους.

Η προσπάθεια εύρεσης των αγνοούμενων γίνεται πόρτα-πόρτα, στα κατεστραμμένα σπίτια, αλλά και δια θαλάσσης από σκάφη του Λιμενικού σώματος, που αναζητούν ανθρώπους που επιχείρησαν να βρουν σωτηρία μέσα στο νερό και ενδεχομένως δεν τα κατάφεραν.

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γουδί, έως και την Παρασκευή, 8:00 το πρωί με 8:00 το βράδυ, καλεί η Πυροσβεστική τους συγγενείς των αγνοουμένων, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θύματα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Βιβλικές καταστροφές

Τεράστιες, βιβλικές καταστροφές έχουν υποστεί οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» από την πύρινη «λαίλαπα».

Περίπου 12.760 στρέμματα κατέκαψε η πυρκαγιά σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus. Περισσότερη από τη μισή καμένη έκταση, 6.934 στρέμματα, ήταν οικιστική ζώνη. Το Copernicus εκτιμά ότι στο διάβα της φωτιάς κατοικούσαν 3.664 άνθρωποι.

Αυτοψίες

Οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής συνεχίζονται από περίπου 200 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.  O  συνολικός αριθμός των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί, ανέρχεται σε 2.489, εκ των οποίων οι 1.740 διενεργήθηκαν την Τετάρτη και οι υπόλοιπες 749 προχθές, Τρίτη.

Από τα 2.489 κτίρια που ελέχθησαν τα 1.271 (ποσοστό 51,07%) κρίθηκαν κατοικήσιμα και τα 1.218 (ποσοστό 48,93%) μη κατοικήσιμα ενώ τις αυτοψίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

“Στην Κινέτα, από τις 500 οικίες που έχουν ελεγχθεί, 155 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 85 έχουν μεγάλες ζημιές και χρειάζονται εκτεταμένες κατασκευές, ενώ τα υπόλοιπα 260 είναι σε καλύτερη κατάσταση. Πάνω από 100 μηχανικοί βρίσκονται στην περιοχή”, ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Σταύρος Φωτίου.

Τα μέτωπα

Όσον αφορά τα πύρινα μέτωπα, από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε ύφεση οι εστίες στα Γεράνεια Όρη, αλλά και στην Καλλιτεχνούπολη.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα