back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δήμαρχος Ραφήνας στον Αθήνα 9.84: Κλείστηκε η μοναδική διέξοδος που οδηγούσε μακρυά από το θάνατο

Διαβάστε επίσης

«Κλείστηκε η μοναδική διέξοδος που οδηγούσε τους κατοίκους μακριά από το θάνατο. Αυτό ήταν το βασικό λάθος», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, σχολιάζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο και τα αποτελέσματα της φονικής φωτιάς στην Ανατολική Αττική.

«Ένα σχέδιο εκκένωσης προβλέπει ότι υπάρχουν χώροι συγκέντρωσης των ανθρώπων για να προστατευθούν. Μια περιοχή εκτός σχεδίου και δασική πιστεύετε ότι υπήρχαν ανοικτοί χώροι, πλατείες κτλ για να γίνει εκκένωση; (…)Δεν μπορούσε το παραθαλάσσιο δίκτυο να τους εξυπηρετήσει, έπρεπε να φύγουν προς την Μαραθώνος. Μα η Μαραθώνος ήταν κλειστή από την Αστυνομία, από την πυροσβεστική για λόγους επιχειρησιακούς. Για λόγους επιχειρησιακούς κλείστηκε στην ουσία η μοναδική διέξοδος που μπορεί να τους έστελνε για λίγο κοντά στη φωτιά αλλά τους οδηγούσε μακριά από το θάνατο. Αυτό είναι το βασικό λάθος. Έκλεισαν την Μαραθώνος για να μπορούν να πηγαίνουν-να επιχειρούν γρήγορα μα αυτό οδήγησε και στο λάθος ότι δεν μπορούσε να φύγει».

Ο κ. Μπουρνούς σημείωσε ότι η ταχύτητα και η αλλαγή φορά των σφοδρών ανέμων, είχε ως αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η φωτιά.  «Δεν μπορούσε κανένας να προβλέψει ότι θα αλλάξει φορά ο άνεμος. Μου έλεγαν τί θα κάνουμε στην Καλλιτεχνούπολη και έλεγα δεν υπάρχει κίνδυνος. Η φωτιά πάει προς τον Διόνυσο, θα εκκενώσω τα πίσω; Πήγαμε και επιχειρήσαμε και εκκενώσαμε το Λύριο. Και ξαφνικά άλλαξε 180 μοίρες η φορά του ανέμου. Και εκεί που πήγαινε προς το βουνό πήγαινε προς τη θάλασσα. 12 λεπτά έκανε απο την κορυφή του βουνού που απέχει 3 χλμ αποό την θάλασσα, να φθάσει στη θάλασσα και να τα έχει κάψει όλα. Πείτε ότι υπήρχε σχέδιο εκκένωσης: προλαβαίνεις να εκκενώσεις;» αναρωτήθηκε.

Διαχρονικό έγκλημα

πως κατήγγειλε στον Αθήνα 9.84 «Σ έναν οικισμό με 4000 σπίτια που έχει δρόμους εξάμετρους και τρίμετρους όταν ζητήσει οτιδήποτε να εκκενωθεί, δεν εκκενώνεται.(..). Το έγκλημα είναι διαχρονικό. Όλοι έχουμε συμμετάσχει σε αυτό. Όλοι έχουν ευθύνες. Δεν μπορεί ο τελευταίος που του κληρονόμησαν ένα πρόβλημα να πάρει όλες τις ευθύνες. (…) Βεβαίως παρανόμως ήταν κλειστές οι παραλίες. Όλοι έκαναν τα στραβά μάτια (…).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα