back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική

Διαβάστε επίσης

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην Ανατολική Αττική.

Στους 88 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, καθώς τα ξημερώματα κατέληξε στο ΚΑΤ μία 42χρονη, η οποία νοσηλευόταν διασωληνωμένη, σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο αριθμός των εγκαυματιών που παραμένουν σε νοσηλεία είναι 43 ενήλικες, από τους οποίους οι εννέα είναι διασωληνωμένοι.

Επίσης στο νοσοκομείο Παίδων νοσηλεύονται δύο παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στο έργο των ιατροδικαστών για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση των θυμάτων, ώστε να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των όσων αγνοούνται.

Αποθαρρυντική, ωστόσο, ήταν η χθεσινή τοποθέτηση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Υποστρατηγου Πηνελόπης Μηνιάτης, η οποία δήλωσε ότι «είναι πιθανό κάποια από τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι να μην ταυτοποιηθούν ποτέ».

Δεν έχει τέλος η δοκιμασία των κατοίκων στο Μάτι, καθώς μετά τις φονικές πυρκαγιές την εμφάνισή τους έκαναν και οι βροχές, οι οποίες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων που συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοούμενων.

Παράλληλα η νεροποντή αναμένεται να δυσκολέψει και τα έργα αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Ανυπολόγιστες οι υλικές καταστροφές

Μέχρι στιγμής, από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών, κατεδαφιστέα ή πλήρως ακατάλληλα κρίθηκαν 921 σπίτια, 15 επαγγελματικοί χώροι, ένα δημόσιο κτήριο, 58 αποθήκες και τρία κτίσματα άλλης χρήσης.. Επιπλέον 744 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν “κίτρινες”, χρήζουν δηλαδή εκτεταμένων επισκευών. Οι αυτοψίες συνεχίζονται, ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν και εργασίες κατεδάφισης.

Έσβησε η ελπίδα για τον 13χρονο Δημήτρη

Ταυτοποιήθηκε σήμερα και η σορός του 13χρονου αγοριού που αγνοούνταν στην περιοχή από το απόγευμα της Δευτέρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των παιδιών που χάθηκαν από τη φωτιά στα δέκα.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί ενώ ήταν μαζί με τον θείο, τον παππού και τη γιαγιά του.

Υπενθυμίζεται πως το Χαμόγελο του Παιδιού εξέδωσε Missing alert για τον 13χρονο Δημήτρη Αλεξόπουλο που αγνοείται από τις 23 Ιουλίου μετά την πυρκαγιά στο Μάτι.

Νεκρή και η 55χρονη Ελένη Σαρίεβα, που είχε επίσης δηλωθεί ως αγνοούμενη. Η σορός της ταυτοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Aνάμεσα στις σορούς που έχουν ταυτοποιηθεί βρίσκεται και εκείνη της 35χρονης Κορίνθιας Πόπης Σιαπκαρά, μητέρας ενός 3χρονου παιδιού.

Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δίδυμων κοριτσιών

Εν τω μεταξύ, τραγικό τέλος είχε η προσπάθεια ανεύερεσης των 9χρονων δίδυμων κοριτσιών, τα οποία αγνοούνταν μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ιδιωτικός ερευνητής της οικογένειας, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των δύο παιδιών, της Σοφίας και της Βασιλικής Φιλιπποπούλου, όπως και των παπούδων τους. Τα κορίτσια βρέθηκαν αγκαλιασμένα με τη γιαγιά και τον παππού τους, των οποίων επίσης οι σοροί ταυτοποιήθηκαν.

Το πρωί της Παρασκευής οι γονείς της μητέρας της οικογένειας είχαν προσέλθει στο εργαστήριο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκεται στο Γουδί, προσκομίζοντας προσωπικά αντικείμενα και παιχνίδια των δύο κοριτσιών και παρείχαν συμπληρωματικό υλικό DNA για να συνδράμουν στην έρευνα των ιατροδικαστών.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία των δύο 9χρονων κοριτσιών, της Σοφίας και της Βασιλικής, είχε συγκινήσει το πανελλήνιο με τον πατέρα τους να δηλώνει ότι αναγνώρισε τις κόρες του σε τηλεοπτικά πλάνα που έδειχναν διασωθέντες να μεταφέρονται με βάρκα στην ξηρά. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια δεν επρόκειτο για τα συγκεκριμένα κορίτσια.

Ο τραγικός πατέρας είχε απευθυνθεί από την επομένη της τραγωδίας σε όλες τις αρμόδιες αρχές και είχε δώσει δείγμα DNA προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες της αστυνομίας για την εξεύρεση των δύο κοριτσιών του.

Η ιστορία των δύο κοριτσιών είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις και είχε γίνει πρώτη είδηση στον βρετανικό Τύπο, ενώ για την εξεύρεση τους είχε εκδοθεί και Amber Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ν. Τόσκας: Η εκκένωση 20 χιλιάδων ανθρώπων σε 1,5 ώρα, είναι κάτι που δεν έχει γίνει παγκοσμίως

H εκκένωση 20.000 ανθρώπων σε 1,5 ώρα, είναι κάτι που δεν έχει γίνει παγκοσμίως δήλωσε ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικος Τόσκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισε η άναρχη δόμηση στην καταστροφή.

Ερωτηθείς για το εάν εμμένει στην παραίτησή του απάντησε πως δεν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό: «Αυτήν τη στιγμή παλεύουμε για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης. Οι όποιες ευθύνες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα.

Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν, λάθη τακτικής μπορεί πάντα να βρει κανείς πολλά, ελλείψεις υπάρχουν πολλές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας διότι διαχρονικά δεν του είχε δοθεί σημασία, είχε εγκαταλειφθεί, απόδειξη η παλαιότητα των εναέριων μέσων, κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε» είπε και σημείωσε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων αλλά και να τεθούν οι βάσεις για κάτι διαφορετικό που θα αποτρέψει την επανάληψη νέα καταστροφής, με προτεραιότητα, αφενός στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων του παρελθόντος προκειμένου να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, αφετέρου στην αποτελεσματική αναδιαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας».

Αλ. Τσίπρας: Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη

«Δεν θα επιχειρήσουμε να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής, στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με φόντο τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας».

«Κατανοούμε όλοι», πρόσθεσε, «με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν οι στρεβλώσεις. Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη και τις συμπεριφορές των προηγούμενων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των λεγόμενων «αποκεφαλισμών» υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων,  ο πρωθυπουργός δήλωσε «οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας».

Παραιτήσεις αντιδημάρχων στο δήμο Μαραθώνα μετά την τραγωδία

Εν τω μεταξύ την παραίτησή τους ανακοίνωσαν νωρίτερα η αντιδήμαρχος Μαραθώνα
Δήμητρα Λαμπαρού και ο αντιδημάρχος Ανάπτυξης και Έργων στον Μαραθώνα Βασίλης Τσουπράς.

«Παραιτούμαι διαμαρτυρόμενη εφόσον δεν το έκανε κάποιος άλλος», είπε η κ. Λαμπαρού σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ, αφήνοντας αιχμές για την απόφαση όσων υπέπεσαν σε «παραπτώματα» να παραμείνουν στην θέση τους ενώ ολόκληρες οικογένειες έχουν ξεκληριστεί.

«Ντρέπομαι πραγματικά για όλους αυτούς που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, αλλά την ευθύνη δεν την πήραν ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Λαμπαρού εξαπέλυσε και βολές κατά του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη τον οποίο κατηγόρησε για αλαζονεία και απρέπεια.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε νωρίτερα, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook και o Βασίλης Τσουπράς για συνειδησιακούς λόγους.

Μετά την παραίτηση των δύο αντιδημάρχων του δήμου Μαραθώνα, της Δήμητρας Λαμπαρού και του Βασίλη Τσουπρά, την ανεξαρτητοποίησή της προανήγγειλε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Ηλία Ψινάκη, Αναστασία Παππά.

Η κυρία Παππά σε δήλωση της αναφέρει πως η διοίκηση του Ηλία Ψινάκη διαλύεται υπό το βάρος των ευθυνών, ενώ μεταξύ άλλων ζητά και την παραίτηση του Δημάρχου Μαραθώνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα