back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δ. Τζανακόπουλος: «Oι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται»

Διαβάστε επίσης

Ακόμη μία σορό περισυνέλεξαν άνδρες του Λιμενικού κατά τη διάρκεια έρευνας στην θαλάσσια περιοχή κόκκινο Λιμανάκι.

«Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις κυβερνητικές δράσεις που είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα υλοποιηθούν.

Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και σημείωσε πως «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται».

«Είναι αδύνατο να κρύψεις τους νεκρούς»

Ήταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι οποίες δόθηκαν στον πρωθυπουργό αφού έφυγαν από το σημείο οι κάμερες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: «Κανένας δεν είπε ότι όλα κύλησαν ομαλά. Η αποτίμηση θα γίνει με νηφάλιο τρόπο, αφού παρέλθει η κρίση».

«Tο τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι ο ανασχηματισμός»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός σκοπεύει να δρομολογήσει αλλαγές στην κυβέρνηση, είπε ότι «αυτήν την στιγμή το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι ο ανασχηματισμός».

Όσον αφορά την επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε κρυφά. Συμπλήρωσε ότι αν πήγαινε με κάμερες και κόσμο θα κατηγορούνταν για επικοινωνιακό σόου.

Ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε στο σενάριο του εμπρησμού χωρίς ωστόσο να υιοθετεί τα σενάρια περί απόπειρας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε δέσμη μέτρων ελάφρυνσης των πληγέντων, η οποία -όπως είπε- αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη των υπουργών χθες το βράδυ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία , ενώ σημείωσε ότι άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπ. Μεταφορών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπου οι πληγέντες θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες για φορολογικά ζητήματα. . Επιπλέον ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε την παροχή εφάπαξ ποσό ύψους 1200 ευρώ από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πυρόπληκτων.

Τσίπρας: Ανείπωτη θλίψη μα και απέραντος σεβασμός σε όσους έδωσαν την άνιση μάχη με τις φλόγες και τώρα δίνουν τη μάχη της αποκατάστασης

Τις πληγείσες, από τις πυρκαγιές, περιοχές στο Μάτι Αττικής, επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισκέφτηκε την Αργυρά Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού στο Λεωφορείο Όλυμπος.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού που βρίσκονται στην περιοχή για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

Επίσης, συνομίλησε με τους μηχανικούς και τους εργαζόμενους που παραμένουν στην περιοχή για την ολοκλήρωση της καταγραφής των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και με πολίτες.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν είχε ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ώρα που ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην περιοχή τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν μεταβεί στη Ραφήνα για να καλύψουν το ατύχημα με το πλοίο Flyingcat 4.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Μάτι διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Εν τω μεταξύ κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην σκιά των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών, με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για «εξαπάτηση των πολιτών», ως προς τη δημόσια ενημέρωση για την ύπαρξη νεκρών.

Το Μαξίμου κάνει λόγο για «απίστευτη τυμβωρυχία» εκ μέρους της Ν.Δ. και των μέσων ενημέρωσης που την στηρίζουν, η οποία έχει ως μοναδικό στόχο «το πολιτικό όφελος».

«Δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης, όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις 2.30 π.μ., αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής» αναφέρει μεταξύ άλλων η γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού.

Και συνεχίζει: «Η προσπάθεια της Ν.Δ. να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο».

Άδωνις Γεωργιάδης: Όταν ένας πολιτικός λέει “αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη στο ακέραιο”, αυτή η φράση αναγκαστικά ολοκληρώνεται με παραίτηση

«Όταν ένας πολιτικός λέει “αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη στο ακέραιο”, αυτή η φράση αναγκαστικά ολοκληρώνεται με παραίτηση, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης», τόνισε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην γνώριζε ο Πρωθυπουργός στις 23:50 το βράδυ της Δευτέρας ότι έχουν ήδη εντοπιστεί νεκροί, καθώς, όπως είπε, από τις 18:30 ο δήμαρχος Ραφήνας έλεγε «έχουμε βρει δύο πτώματα». «Ο κ. Τσίπρας μίλησε στον ελληνικό λαό στις 11.50. Ήδη εκείνη την ώρα το λιμενικό και άλλα σκάφη είχαν περισυλλέξει πάνω από 1000 ανθρώπους από τη θάλασσα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι δυνατόν το κράτος να έχει περισυλλέξει 1.000 ανθρώπους από τη θάλασσα και ο πρωθυπουργός να μην το γνωρίζει και να λέει ενώπιον της κάμερας “Είναι μερικοί εγκλωβισμένοι σε ένα λιμανάκι”; Όταν αποφάσισε να γυρίσει και μπήκε στο αεροπλάνο, τον είχαν ενημερώσει ότι θα έχουμε νεκρούς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Το χυδαίο δεν είναι ότι είπε ψέμματα, το χυδαίο είναι ότι για να στήσει το show εκείνη την ώρα έχει πάρει μαζί του το γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας, τον αρχηγό της αστυνομίας τον Υπουργό, έχει πάρει ανθρώπους που εκείνη την ώρα έπρεπε να εργάζονται για να ολοκληρώσουν την περισυλλογή των ναυαγών και για να οργανώσουν ταχύτερα την τυχόν εύρεση επειζόντων μέσα στην καταστροφή».

«Στο πολιτικό πεδίο βλέπουμε την ανικανότητα και τον κυνισμό. Υπήρχε σοβαρότατο έλλειμμα στη διαχείριση της κρίσης και το έλλειμμα αφορά την συντεταγμένη εκκένωση το ότι δεν ενεργοποιήθηκε ο αριθμός 112 και δεν υπήρχε επάρκεια δυνάμεων», τόνισε η Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, στον Αθήνα 9.84 και τους Γιώργο Κατσίγιαννη και Σπύρο Μουρέλατο.

Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας στην ανατολική Αττική

Στους 91 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Οι 59 εξ αυτών έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ οι 25 είναι αγνοούμενοι.

Πάντως, η Πυροσβεστική τονίζει ότι είναι λάθος η πρόσθεση του αριθμού των αγνοουμένων στον αριθμό των θυμάτων, καθώς εκκρεμεί η ταυτοποίηση ακόμη 28 σορών. Σαράντα τρεις εγκαυματίες παραμένουν νοσηλευόμενοι εκ των οποίων 10 διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Για το θέμα αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα υποχρεώθηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι:

«Μετά από σχετικά δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, παρακαλούμε τα μέσα ενημέρωσης να μην προσθέτουν τον αριθμό των αγνοουμένων στον αριθμό των νεκρών, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους. Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων ήταν 84 άτομα, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα 59 και υπολείπονται 25 που είναι αγνοούμενοι».

Η εκπρόσωπος του Σώματος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη βαθιά θλίψη της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής ανακοινώνεται ότι έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται επιπλέον οι παρακάτω δράσεις από τα διάφορα Τμήματα και Σχολές του ΕΚΠΑ (ενδεικτική αναφορά):

«Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής και με τη συνδρομή των συναδέλφων από την Οδοντιατρική Σχολή, για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει τις εξετάσεις σε σορούς από τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας 23/7/2018, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αναγνώρισης. Έχει ολοκληρωθεί το 70% των ταυτοποιήσεων και παραδίδονται συνεχώς τα πιστοποιητικά θανάτου στους συγγενείς. Όλες οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά στο Εργαστήριο, με τη βοήθεια των ειδικών αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, παρουσία ψυχολόγων. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, γιατί πλέον απομένουν προς ταυτοποίηση τα πλέον πολύπλοκα από επιστημονικής πλευράς περιστατικά. Δεν κρίνεται σκόπιμο να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις δυσκολίες, γιατί επιβαρύνονται ψυχολογικά τόσο οι συγγενείς όσο και η κοινή γνώμη».

Συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων απόψε στο Σύνταγμα με πρωτοβουλία του Γιάννη Γκαγκαλούδη

Σιωπηρή συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων απόψε στις 9.00, στο Σύνταγμα, με πρωτοβουλία του μπασκετμπολίστα, Γιάννη Γκαγκαλούδη. “Μια Συγνώμη” συνοδευόμενη από χιλιάδες αναμμένα κεριά, προκειμένου να φωτίσουμε τον ουρανό και τις ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν”, αναφέρει ο Γιάννης Γκαγκαλούδης στο κάλεσμά του, στο facebook.

Αστεροσκοπείο Αθηνών: 12.600 στρέμματα καμένης γης στην Ανατολική Αττική

Tης τάξης των 12.600 στρεμμάτων είναι η εκτιμώμενη έκταση των καμένων στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο δημοσίευσε επικαιροποιημένο χάρτη με λεπτομερή εκτίμηση των ζημιών, κάνοντας χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης.

Η εκτίμηση αυτή έγινε κατόπιν επεξεργασίας της δορυφορικής εικόνας Worldview-3 πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης (30 εκ.), η οποία ελήφθη τρεις ημέρες μετά το γεγονός.

Το ΕΑΑ επισημαίνει ότι το Κέντρο BEYOND και οι υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου είναι στη διάθεση της πολιτείας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΑΑ αποφάσισε, ως ένδειξη συμπαράστασης στους πυρόπληκτους της Αττικής, να καταθέσει 2.500 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξάλλου, η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ ανακοίνωσε ότι κατά την καταιγίδα της Κυριακής 29/7 στην Αττική, ιδίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας, έπεσαν περίπου 1.000 κεραυνοί στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στην Αγία Παρασκευή (62 χιλιοστά), στους Αμπελόκηπους (50 χιλιοστά), στα Βριλήσσια (39 χιλιοστά), στην Κερατέα (37 χιλιοστά) και στην Κηφισιά (32 χιλιοστά). Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με 29 χιλιοστά να καταγράφονται στις Σπέτσες και στο Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας.

Μέχρι μεθαύριο Τετάρτη θα αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στη Ραφήνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Βαγγέλη Μπουρνούς. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι υλοτομικές εργασίες για την απομάκρυνση των καμμένων δέντρων, ενώ άμεσα αρχίζουν και τα αντιπλημμυρικά έργα, με την κατασκευή κορμοφραγμάτων. Αύριο αρχίζει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος προς τους πυρόπληκτους.

Γ. Στασινός: Καμία στήριξη από τους αρμόδιους υπουργούς στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου να καταγραφούν οι ζημιές

Ο προέδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, κατείγγειλε μέσω του Αθήνα 9.84, ότι δεν υπάρχει στήριξη από τους αρμόδιους υπουργούς στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου να καταγραφούν οι ζημιές μέσω εθελοντών μηχανικών. Όπως είπε, δεν έχει λάβει καμία απάντηση. «Υπάρχουν πρόθυμοι μηχανικοί να έρθουν να βοηθήσουν και από Αυστραλία, Τουρκία και τα υπουργεία μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε εχθροί, αντίπαλοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός. Όπως είπε, από τους ελέγχους στο Μάτι φαίνεται ότι υπάρχουν 1000 κατοικίες. Τα 270 είναι αυθαίρετα. Το 20%-25% του συνόλου δηλαδή.

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε Ραφήνα, Μέγαρα για τους πυρόπληκτους

Δύο κινητές Αστυνομικές Μονάδες βρίσκονται στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και στο Δήμο Μεγαρέων, προκειμένου να συνδράμουν στη διεκπεραίωση θεμάτων διοικητικής φύσεως, όπως έκδοση ταυτοτήτων.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχουν οδηγίες προς τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες ώστε να συνδράμουν με υπηρεσιακά οχήματα ανήμπορους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια ώστε να μεταβούν στις αρμόδιες Αρχές έκδοσης ταυτότητας.

Σε περιπτώσεις πολιτών που έχουν προβλήματα υγείας ή νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία το αρχηγείο καλεί τους αστυνομικούς να μεταβαίνουν στον τόπο κατοικίας ή νοσηλείας των πληγέντων για την παραλαβή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση ταυτότητας.

Οι πολίτες των πληγέντων από τις πυρκαγιές περιοχών της Ανατολικής Αττικής, μπορούν να απευθύνονται:

  • στο Αστυνομικό Τμήμα Μαραθώνα, τηλ: 22940-69400
  • στο Τμήμα Ασφαλείας Μαραθώνα, τηλ: 22940-69406 και 22940 – 66211
  • στο Αστυνομικό Τμήμα Πικερμίου – Ραφήνας, τηλ: 22940- 29410 και
  • στο Τμήμα Ασφαλείας Πικερμίου – Ραφήνας, τηλ: 22940-29415
  • και των πληγέντων περιοχών της Δυτικής Αττικής:
  • στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγαρέων, τηλ: 22960-22100 και
  • στο Τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων, τηλ: 22960-28878 και 22960 – 28001

Σημειώνεται ότι η έκδοση – αντικατάσταση των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας (καταστραμμένων ή απολεσθέντων) πραγματοποιείται ατελώς, χωρίς καταβολή παραβόλου.

Παράλληλα, ενισχύονται σε 24ωρη βάση οι περιπολίες τάξης, ασφάλειας και τροχαίας στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σημειώνεται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα, σε Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου και Επτάνησα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα