back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιτάχυνση των διαδικασιών για κατεδάφιση αυθαιρέτων

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

Τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της πολιτείας στην κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών δίνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία, που είχε προαναγγελθεί στην συνέντευξη των συναρμόδιων υπουργών το μεσημέρι, επιτρέπει την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε περιπτώσεις περιφράξεων, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από το όριο αιγιαλού, που εμποδίζουν την ακώλυτη πρόσβαση στην ακτή, καθώς και αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν λόγω πυρκαγιάς και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Επίσης επιτρέπονται κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα σε περιοχές που περιλαμβάνονται σε ρέματα και βρίσκονται σε Ζώνη Δυνητικού Κινδύνου και ετοιμόρροπων οικοδομών. Η δαπάνη από τις κατεδαφίσεις θα φθάσει στο ένα εκατ. για φέτος και στα 5 εκατ. σε ετήσια βάση. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για κατεδάφιση των αυθαιρέτων στην Μακρόνησο, με την σχετική δαπάνη να φθάνει στα 200 χιλιάδες ευρώ. Να σημειωθεί ότι κατά την πράξη κατεδάφισης είναι δυνατή η άσκηση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.

Νωρίτερα το μεσημέρι,  ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε την τροπολογία για την αυθαίρετη δόμηση, μαζί με τους υπουργούς εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και  ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφιση 2.500 κτισμάτων σε δασικές περιοχές και 700 σε αιγιαλούς.

Σύμφωνα με την τροπολογία, την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης αναλαμβάνουν οι επιθεωρητές δόμησης μαζί με το παρατηρητήριο αυθαιρέτων. Οι δυο υπηρεσίες θα καταγράφουν τα αυθαίρετα βάσει των δεδομένων που έχουν οι δήμοι και θα προχωρούν την διαδικασία της κατεδάφισης μαζί με την αποκεντρωμένη διοίκηση. Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία, οι πολίτες χάνουν το δικαίωμα της διοικητικής ένστασης, καθώς πλέον οι πολίτες θα μπορούν πλέον να σώσουν το ακίνητό τους από τις μπουλντόζες με προσφυγή μόνο στο ΣτΕ εντός 15 ημερών, από την ημέρα που θα τους κοινοποιηθεί ότι είναι αυθαίρετο.

 

Όπως δήλωσαν οι τρεις υπουργοί 5 εκατομμύρια ευρώ απελευθερώνονται από το πράσινο ταμείο για τις κατεδαφίσεις, στις οποίες θα προχωρήσουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις με το καθεστώς της απευθείας ανάθεσης στους εργολάβους, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος, αν γινόντουσαν διαγωνισμοί για την ανάδειξη του εργολάβου.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες Τρίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία να διερευνήσει, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, εάν είχαν τηρηθεί τα όσα προβλέπονται εκ του νόμου για την πρόσβαση πολιτών στις παραλίες.

Σήμερα Τετάρτη κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η πρώτη μήνυση συγγενών δύο θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Στο μεταξύ, επί δύο ώρες κατέθετε στην Εισαγγελέα που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για τις πυρκαγιές η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα.  «Μου είπαν ότι η φωτιά κατευθυνόταν στη Διώνη», τόνισε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι «Διαφορετικό πράγμα είναι η εκκένωση τύπου άτακτη φυγή και άλλο πράγμα είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών. Αυτό το τελευταίο δε έγινε ποτέ».

«Σαφώς υπάρχουν πολιτικά ζητήματα» τόνισε μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» ο Πέτρος Φιλίππου Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής. «Έγγραφο εκκένωσης δεν μπορούσε να υπάρχει. Ποιος θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε δευτερόλεπτα; Μιλάμε για ένα συντονισμό κατά βάση προφορικό. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα».

Οι πυρόπληκτοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 210 62 47 000 για θέματα του υπουργείου Υποδομών, για ζητήματα αποκατάστασης των κατοικιών τους και για φορολογικά θέματα. Στην γραμμή 1555 μπορούν να καλούν για ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης των πληγέντων με ειδικά κλιμάκια αποτελούμενα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ενώ ο Δ.Σ.Α παρέχει νομική υποστήριξη για την προώθηση των αιτήσεων. Με τροπολογία επίσης προβλέπεται επίδομα ανεργίας σε εργαζόμενους που βρέθηκαν άνεργοι μετά την καταστροφή των επιχειρήσεων όπου εργαζόντουσαν.

Στην Ραφήνα συνεχίζεται η διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης  όπου παιδιά από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού βοηθούν στη μεταφορά και ταξινόμηση των ειδών ενώ τρόφιμα διατίθενται σε δικαιούχους βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία για το βοήθημα που κυμαίνεται από 5.000 έως 8.000  ευρώ καθώς και για το έκτακτο βοήθημα 586,94 ευρώ που προσφέρει ο δήμος.

 

Στον Άγιο Ανδρέα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας Αγίου Ανδρέα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ.
Το ΓΕΣ εκτιμά ότι η επόμενη παραθεριστική σειρά, η έναρξη της οποίας έχει προγραμματιστεί στις 9 Αυγούστου, θα λειτουργήσει με το 1/3 της δυναμικότητας του κέντρου, με σταδιακή αύξησή, ανάλογα με την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που έχει προγραμματιστεί.
Το ΓΕΣ διευκρινίζει ότι θα τηρηθεί αναλογική κατανομή, σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων.
Στο ΚΑΑΥ εκτελούνται αυτή την περίοδο:
* Εργασίες από 7 τεχνικά συνεργεία για την αποκατάσταση των φθορών στις εγκαταστάσεις του
* Εργασίες αποκατάστασης από το ΔΕΔΔΗΕ του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος του λόχου Διοίκησης του ΚΑΑΥ, η λειτουργία του οποίου διασφαλίζει και την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του Κέντρου. Οι ανάγκες του καλύπτονται προσωρινά με τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (Η/Ζ).

Η Μότορ Όιλ αναλαμβάνει το Λύρειο

Στην άμεση αποκατάσταση ζημιών που υπέστη το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, προχωρά η “Μότορ Όιλ Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.”, σε συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Η εταιρεία θα αναλάβει την ανακατασκευή κτισμάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά όπως του ξενώνα κατοικίας των παιδιών, του οικήματος υποδοχής και διημέρευσης, του οικήματος λογιστηρίου και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και της αποθήκης τροφίμων. Επίσης, θα αντικαταστήσει οχήματα που καταστράφηκαν, τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των παιδιών του Ιδρύματος, ενώ θα συμβάλει και στην ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του Ιδρύματος.

Φιλοξενία στην Αλεξάνδρεια

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκφράζει την θέλησή της να σταθεί στο πλευρό των ορφανών του παραδομένου στις στάχτες Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος της πυρόπληκτης Ανατολικής Αττικής, και να τα φιλοξενήσει στην Πόλη του Μ. Αλεξάνδρου.

Ειδικότερα, o πρόεδρος της πρεσβυγενούς Κοινότητας, Εδμόνδος Κασιμάτης, επικοινώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουΐκ, και τού μετέφερε την πρόθεσή του να προτείνει στην Κοινοτική Επιτροπή Αλεξανδρείας να φιλοξενήσει παιδιά από το Λύρειο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Όσα παιδιά και για όσο χρόνο χρειαστεί.

Κύμα αλληλεγγύης από την Γερμανία

Μεγάλο είναι το κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της Αττικής. Σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων, αλλά και Εκκλησίας, συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα , όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Μια από τις πρωτοβουλίες ανήκει στη βουλευτή των γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen) Λίζα Μπάντουμ, μέλος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής. Σε συνεργασία με την πρώην πρόεδρο των Πρασίνων και νυν αντιπρόεδρο της γεραμνικής Νουλης (Bundestag) Κλάουντια Ροτ απευθύνουν έκκληση για την επίδειξη αλληλεγγύης και καλούν τους Γερμανούς να προσφέρουν χρήματα για τους πληγέντες.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Μπάντουμ και Ροτ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι συνέπειες της βίαιης καταστροφικής πυρκαγιάς που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους και κατέστησε πολλούς άστεγους, μας έχουν συγκλονίσει. Πολλές Ελληνίδες και Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με συντρίμμια […]. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι και ένα μήνυμα ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Απαιτείται συγκεκριμένη, μη γραφειοκρατική βοήθεια για την Ελλάδα, και φυσικά ιδιαιτέρως για τους ανθρώπους της Κινέτας, της Ραφήνας και στο Μάτι που έχει καταστραφεί κατά 98%». Αξίζει να σημειωθεί ότι η 35χρονη Μπάντουμ έχει και ιδιαίτερους προσωπικούς δεσμούς με την Ελλάδα αφού πέρασε μέρος των φοιτητικών της χρόνων στη Θεσσαλονίκη και μιλά μάλιστα και Ελληνικά.

 

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους δείχνουν όμως και οι Έλληνες της Γερμανίας. Μέσα από τις Ελληνικές Κοινότητες αλλά και την Εκκλησία συγκεντρώνουν δωρεές που έχουν σταλεί ήδη ή πρόκειται να σταλούν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα. Για την ανακούφιση των πληγέντων η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων καλεί τις κοινότητες να συνεισφέρουν οικονομικά στον λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στις ίδιες τις κοινότητες αλλά και στις Εκκλησίες συγκεντρώνονται από την πρώτη μέρα τόσο είδη πρώτης ανάγκης όσο και χρήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ελληνικές κοινότητες του Μπρυλ κοντά στην Κολωνία, του Βούπερταλ, του Ζίγκμπουργκ, του Μπίλεφελντ, του Αμβούργου, του Βερολίνου, ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Bonn/Rhein-Sieg, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Τρόισντορφ αλλά και η ελληνική ομάδα του Τρόισντορφ.

Το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία καλεί σε δωρεές για το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ενώ τεράστια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στο Μόναχο όπου είναι ιδιαίτερα έντονο το ελληνικό στοιχείο και όπου την πρωτοβουλία ανέλαβαν δυο ενορίες (Αγ. Γεωργίου και Αγ. Πάντων) και 9 φορείς-σύλλογοι της πόλης. Ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για τη συγκέντρωση χρημάτων έχει ανοίξει στη βαυαρική πρωτεύουσα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γιατρών Μονάχου.

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα