back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι προσφορές εταιριών και ιδρυμάτων- Αυστραλοί εμπειρογνώμονες και συνδρομή από την Ν.Κορέα

Διαβάστε επίσης

Κλιμάκιο δώδεκα Αυστραλών Εμπειρογνωμόνων Ανάλυσης Επιπτώσεων Καταστροφών, φτάνει αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να συνδράμει τις ελληνικές υπηρεσίες και ειδικότερα την Πυροσβεστική, στο δύσκολο έργο της εκτίμησης και της διαχείρισης της καταστροφής στο Ματι Αττικής.

Για την συνδρομή αυτή προσφέρθηκε η αυστραλιανή κυβέρνηση, σε ένδειξη αλληλεγγύης για την μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, δεδομενου οτι και η ίδια αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε χρόνο μεγάλες καταστροφές, γι’ αυτό και έχει αναπτύξει εξελιγμένο μηχανισμό στον τομέα αυτό.

Η πρόταση για συνδρομή, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, στον κ. Τσίπρα, ο οποίος την αποδέχτηκε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, με την πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Kate Logan, ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες για την άφιξη της δωδεκαμελούς ομάδας Αυστραλών εμπειρογνωμόνων και αύριο αναμένεται η άφιξη τους στην Αθήνα, όπου θα τους υποδεχτούν οι υπεύθυνοι του τμήματος διεθνών σχέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την ομάδα αποτελούν δέκα ειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος της Αυστραλίας, από τα Τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας και θα την υποστηρίζουν δύο επιπλέον στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Κρίσεων (Crisis Response Officers) του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Βοήθεια από την Ν.Κορέα

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας αποφάσισε να συνεισφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 300.000 δολαρίων προς την Ελλάδα για τους πληγέντες της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Αττική. Η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας, με ανακοίνωσή της, εκφράζει για ακόμη μια φορά τη θλίψη και τη συμπόνια προς τις οικογένειες των θυμάτων, και προσδοκά ότι η συνεισφορά τής ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της κυβέρνησης της Κορέας επιβεβαιώνει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και συμβάλει στην ανακούφιση και την αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Μάλιστα, η ίδια η πρεσβεία έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στους πληγέντες των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.  Στις 26 Ιουλίου προσωπικό της πρεσβείας μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Τσόνμπουκ της Σεούλ που βρίσκονταν στη χώρα μας για επίσκεψη, συμμετείχαν στην υπερπροσπάθεια των εθελοντών στο συντονιστικό κέντρο του Δήμου Μαραθώνα και ευχήθηκαν «το μήνυμα νίκης του ιστορικού Μαραθώνα να αναγεννηθεί και να γίνει μήνυμα ελπίδας στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα».

Σκόπια και Τίρανα

Στην έμπρακτη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών, μέσω του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, προχωρούν οι πόλεις των Σκοπίων και των Τιράνων.Ο δήμαρχος Σκοπίων κ. Petre Shilegov απέστειλε 1.000.000 δηνάρια, περίπου 16.000 ευρώ ενώ ο δήμαρχος Τιράνων κ. Erion Veliaj, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποστέλλει το ποσό των 50.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές.

Εταιρίες, φορείς και ιδρύματα

«Για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή πυρκαγιά τη Δευτέρα 23 Ιουλίου η κυβέρνηση κάλεσε και καλεί φορείς και ιδιώτες εσωτερικού και εξωτερικού να προσφέρουν όσο και ό,τι μπορούν. Προς τούτο άνοιξε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ένα ειδικό λογαριασμό», τονίζει σε δήλωσή του ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Μετά από επικοινωνία που έχει ξεκινήσει, υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση, είτε με καταθέσεις στον Ειδικό Λογαριασμό είτε με την ανάληψη συγκεκριμένου αντικειμένου. Θέλω να ευχαριστήσω για την ανταπόκριση τους, το Ίδρυμα Νιάρχος για τη διάθεση 25 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων. Την Motor Oil για την αποκατάσταση του Λύρειου Ορφανοτροφείου, το Ίδρυμα Λάτση για τη διάθεση 5 εκατ. ευρώ, τον όμιλο Κοπελούζου για την παροχή 2 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση μόνιμων κατοικιών ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα στις πληγείσες περιοχές και το Ιδρυμα Ωνάση για τη διάθεση 5 εκατ. ευρώ.

“Τιτάν”: Δωρεά τσιμέντου  και δενδρυλλίων

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή τους προς τους συνανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική εκφράζουν οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της εταιρείας Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ ΑΕ.
Παράλληλα, ο ΤΙΤΑΝ θα συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια στήριξης των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές με δωρεά 2.500 τόνων τσιμέντου, προκειμένου, σε συνεργασία με την πολιτεία, να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες ανοικοδόμησης και επισκευής υποδομών κοινωφελούς σκοπού. Επιπλέον, η εταιρεία θα προσφέρει από τα φυτώριά της όσα δενδρύλλια χρειαστούν για την αναδάσωση των περιοχών, με βάση μελέτες, τον σχεδιασμό των αρμόδιων φορέων και τις ανάγκες που θα προσδιοριστούν.

Η Μότορ Όιλ αναλαμβάνει το Λύρειο

Στην άμεση αποκατάσταση ζημιών που υπέστη το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, προχωρά η «Μότορ Όιλ Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.», σε συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Η εταιρεία θα αναλάβει την ανακατασκευή κτισμάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά όπως του ξενώνα κατοικίας των παιδιών, του οικήματος υποδοχής και διημέρευσης, του οικήματος λογιστηρίου και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και της αποθήκης τροφίμων. Επίσης, θα αντικαταστήσει οχήματα που καταστράφηκαν, τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των παιδιών του Ιδρύματος, ενώ θα συμβάλει και στην ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του Ιδρύματος.

Φιλοξενία στην Αλεξάνδρεια

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εκφράζει την θέλησή της να σταθεί στο πλευρό των ορφανών του παραδομένου στις στάχτες Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος της πυρόπληκτης Ανατολικής Αττικής, και να τα φιλοξενήσει στην Πόλη του Μ. Αλεξάνδρου.

Ειδικότερα, o πρόεδρος της πρεσβυγενούς Κοινότητας, Εδμόνδος Κασιμάτης, επικοινώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουΐκ, και τού μετέφερε την πρόθεσή του να προτείνει στην Κοινοτική Επιτροπή Αλεξανδρείας να φιλοξενήσει παιδιά από το Λύρειο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Όσα παιδιά και για όσο χρόνο χρειαστεί.

Κύμα αλληλεγγύης από την Γερμανία

Μεγάλο είναι το κύμα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της Αττικής. Σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων, αλλά και Εκκλησίας, συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα , όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Μια από τις πρωτοβουλίες ανήκει στη βουλευτή των γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen) Λίζα Μπάντουμ, μέλος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής. Σε συνεργασία με την πρώην πρόεδρο των Πρασίνων και νυν αντιπρόεδρο της γεραμνικής Νουλης (Bundestag) Κλάουντια Ροτ απευθύνουν έκκληση για την επίδειξη αλληλεγγύης και καλούν τους Γερμανούς να προσφέρουν χρήματα για τους πληγέντες.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα