back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο κύκλος της Κλιματικής αλλαγής: Καταστροφικές επιπτώσεις, κίνδυνοι για την υγεία και οικονομικό πλήγμα

Διαβάστε επίσης

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Ευρώπης με τίτλους όπως «Κύμα καύσωνα χωρίς τέλος» και «Θερμοκρασίες υψηλότερες από την Αφρική».

Θερμοκρασίες-ρεκόρ οι οποίες αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο ιδιαίτερα σε Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ιταλία ο  σύνδεσμος για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente αναφέρεται στις 24.000 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από τα κύματα καύσωνα μέσα σε 11 χρόνια.

Στην Πορτογαλία πέρσι καταγράφηκε το χειρότερο έτος στην ιστορία καθώς 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια και εκτάρια γης καταστράφηκαν σε δύο μεγάλες εστίες τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο. Μεγάλες πυρκαγιές όμως σάρωσαν επίσης την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία  μέχρι το Νοέμβριο.

Παράλληλα μία μακρά ξηρασία στο βόρειο ημισφαίριο έχει προκαλέσει τεράστιες πυρκαγιές σε περιοχές που δεν έχουν ανάλογο ιστορικό με καταστροφικές φωτιές, από την Σιβηρία έως το Saddleworth Moor στην περιοχή Peak της Αγγλίας.

Τεράστιες καταστροφές υπήρξαν και στον Καναδά, την Καλιφόρνια και την Ασία ενω η Σουηδία έχει απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά από 11 πυρκαγιές, οι οποίες έφτασαν ως τον Αρκτικό Κύκλο. Οι εξαιρέσεις τείνουν να γίνουν κανόνας.

Στις 19 Ιουλίου, η πυρκαγιά Saddleworth Moor ήταν μεγαλύτερη στη ζωντανή μνήμη της Αγγλίας και σβήστηκε, σχεδόν ένα μήνα μετά την εκκίνηση της σε έναν αχυρώνα. Από μία άλλη φωτιά , στο Μπόλτον, το σύννεφο της τέφρας έφτασε μέχρι το Μάντσεστερ.

Ρύποι στην ατμόφαιρα από τις πυρκαγιές

Ένα αεροσκάφος BAe 146, το οποίο ανήκει  στο Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος, πέταξε πάνω από την πυρκαγιά και μια ομάδα ειδικών  πήρε δείγματα για να καταγράψει τους ρύπους στον αέρα.

Μελέτη των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και του Κολούμπια σχετικά με τις επιπτώσεις  του καπνού από πυρκαγιά στην Ινδονησία – μια χώρα ιδιαίτερα επιρρεπής σε αυτό ως αποτέλεσμα των δασικών εκκαθαρίσεων για τη βιομηχανία φοινικέλαιου – έχει υποδείξει ότι έως και 100.000 πρόωροι θάνατοι μπορεί τελικά να προκληθούν από τις τοξικές ουσίες που απελευθερωθήκαν στην ατμόσφαιρα  από τις πυρκαγιές.

Η έρευνα στη νοτιοανατολική Ασία έχει ανακαλύψει χημικές ουσίες, όπως το κυανιούχο υδρογόνο, το βενζόλιο και την αμμωνία που απελευθερώνονται στον αέρα. Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται και στην Αγγλία για το εάν οι φωτιές θα απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα ρύπους που έχουν συγκεντρωθεί από την εποχή της Βιομηχανικής επανάστασης.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σχεδόν1C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με τα δύο τρίτα της αύξησης να εμφανίζονται από το 1975.

Αστικοποίηση και εύφλεκτα δέντρα

Παράλληλα με τα φαινόμενα αστικοποίησης σε όλο τον κόσμο τα βλέμματα των ειδικών στρέφονται και σε άλλες “εύφλεκτες” πτυχές.

Στην Πορτογαλία ο ευκάλυπτος είναι γνωστός τοπικά ως «δέντρο της φωτιάς». Ήταν επίσης στο επίκεντρο της τραγωδίας που ξετυλίχθηκε στις πυρκαγιές της χώρας το περασμένο καλοκαίρι. Η Πορτογαλία είναι μια από τις πιο δασωμένες χώρες στην Ευρώπη, αλλά έχει και το χαμηλότερο ποσοστό δημοσίων δασών – μόλις 2%.  Ένα πολύπλοκο κληρονομικό σύστημα , όπου η γη χωρίζεται από συγγενείς, έχει οδηγήσει σε ένα αδιαπέραστο συνονθύλευμα ιδιοκτησίας σε ολόκληρη τη χώρα, με το 85% οικόπεδα μικρότερα από τρία εκτάρια.

Στις 17 Ιουνίου 2017, 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παγιδευμένοι στα αυτοκίνητά τους, καθώς οι ευκάλυπτοι έκαψαν την κοιλάδα μέχρι την άκρη του δρόμου, δημιουργώντας μια τόσο έντονη θερμότητα που έλιωσε  την άσφαλτο.

Επιπτώσεις στην οικονομία

Σε μία άλλη γωνιά της Ευρώπης, στην Αυστρία, το Ταμείο Κλίματος και Ενέργειας  προβλέπει ζημίες ύψους έως και 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέχρι το 2050, και πάνω σε αυτές τις προβλέψεις θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες αναπροσαρμογές στην καθημερινότητα των ανθρώπων, από τους καλλιεργητές γης και τους οινοποιούς, μέχρι εκείνους που σχεδιάζουν ένα εξοχικό σπίτι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

H παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και η υπερθέρμανση του πλανήτη θα κοστίζει στις φτωχές χώρες δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, οι χειρώνακτες εργάτες στη γεωργία, τη βιομηχανία εξόρυξης, τν βιομηχανία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και στον κατασκευαστικό τομέα  α πληγούν περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την εταιρεία Verisk Maplecroft, η οποία παρακολουθεί και καταγράφει τις κοινωνικοηθικές συνθήκες σε πολλές χώρες και περιοχές. Όπως ανακοίνωσαν οι εργάτες στην Αφρική και στην Ασία θα πληγούν περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η πτώση στην παραγωγικότητα ισούται με ετήσιες απώλειες 78 δισ. δολαρίων στην Νοτιοανατολική Ασία και σχεδόν 10 δισ. δολαρίων στη Δυτική Αφρική, επισημαίνει η εταιρεία σε έκθεσή της.

Σχεδόν 1,1 δισ άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική κινδυνεύουν από την έλλειψη κλιματιστικών και ψυκτικών συσκευών που τους δροσίζουν αλλά συντηρούν και τα τρόφιμα και τα φάρμακά τους όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, σημειώνει από την πλευρά της η διεθνής οργάνωση Sustainable Energy for All.

Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικούν σε πόλεις μέχρι το 2050 και το φαινόμενο αυτό θα είναι περισσότερο έντονο σε τρεις χώρες–την Ινδία, την Κίνα και την Νιγηρία–σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα τον Μάιο ο ΟΗΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επισημάνει ότι η θερμική καταπόνηση, η οποία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι πιθανόν να επιφέρει κάθε χρόνο επιπλέον 38.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το διάστημα 2030-2050.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα