back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καίγεται” η Ευρώπη από το κύμα καύσωνα – Παγετώνες λιώνουν

Διαβάστε επίσης

Τρεις νεκροί στην Ισπανία από το κύμα πρωτοφανούς καύσωνα που σαρώνει την Ιβηρική χερσόνησο. Σε ορισμένες περιοχές της Πορτογαλίας το θερμόμετρο είναι «κολλημένο” στους 46 βαθμούς. Το φαινόμενο των ρεκόρ του υδράργύρου και της ξηρασίας πλήττει και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες σε Ισπανία και Πορτογαλία, υπό τον φόβο εκδήλωσης καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Αυτά τα πρώτα θύματα του καύσωνα είναι ένας 40χρονος εργάτης Νιγηριανής καταγωγής, ο οποίος εργαζόταν σε εργοτάξιο αυτοκινητοδρόμου κοντά στη Μούρθια, και ένας 78χρονος συνταξιούχος που φρόντιζε το περιβόλι του στη Μούρθια και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η περιφερειακή υπηρεσία υγείας.

Το κύμα καύσωνα στην Ιβηρική, που προκαλείται από τον θερμό αέρα που πνέει από τη βόρεια Αφρική, είναι το ισχυρότερο από το 2003 και ανέβασε τη θερμοκρασία στους 45,2 βαθμούς Κελσίου στην Αλβέγκα της Πορτογαλίας, σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τη Λισαβόνα.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 1977 στην Αθήνα, ενώ κάποιοι μίλησαν ακόμη και για τον “καύσωνα της χιλιετίας”.

Η Πορτογαλία έχει τεθεί σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας για να αποφευχθεί μια επανάληψη των φονικών πυρκαγιών πέρυσι, των χειρότερων στην ιστορία της, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους.

Στην Ισπανία, εκδόθηκε προειδοποίηση για συνθήκες αφόρητης ζέστης στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής χώρας ως και σήμερα, Κυριακή.

Συνθήκες καύσωνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Οι θερμοκρασίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου: 32 στο Λονδίνο, μέχρι 35 στην Ολλανδία, η οποία αντιμετωπίζει πολλά φαινόμενα λειψυδρίας, 34 στο Βέλγιο…

Η Ιταλία, μετά τους 40 βαθμούς Κελσίου στην αρχή της εβδομάδας στη Σαρδηνία και στις βόρειες περιοχές της, επέστρεψε στους 35 βαθμούς. Στη Ρώμη, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας μοιράζει μπουκάλια με νερό στους τουρίστες.

Στη Γαλλία, 66 από τους 95 νομούς βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς και φθάνουν μέχρι και τους 40 στον νότο.

Στην Ελβετία, οι ορεινοί σιδηρόδρομοι είναι υπερπλήρεις, καθώς κάτοικοι των πόλεων προσπαθουν να βρουν δροσιά στις Άλπεις. Οι Aρχές που είναι αρμόδιες για την αλιεία στο καντόνι της Ζυρίχης προσπαθούν να διασώσουν τα ψάρια στους ποταμούς και τις λίμνες από την ασφυξία, καθώς η στάθμη των υδάτων χαμηλώνει και τα επίπεδα του οξυγόνου μειώνονται.
Ο ελβετικός στρατός επέτρεψε στους στρατιώτες να φορούν σορτς και κοντομάνικα, αντί για τις κανονικές στολές.

Λιώνουν παγετώνες στη βόρεια Ευρώπη

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης,
Η Σουηδία πέρασε τον θερμότερο Ιούλιο εδώ και περισσότερα από 250 χρόνια, ενώ οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες -γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου- συνεχίζονται.
Προκλήθηκε όμως και μια μεγάλη γεωγραφική αλλαγή: η χώρα έχασε την ψηλότερη κορυφή της, που ήταν παγετώνας, στο όρος Κεμπνεκάισε, στην Αρκτική. Η νότια κορυφή αυτή έχανε στη διάρκεια του Ιουλίου 14 εκατοστά την ημέρα και σήμερα είναι πλέον χαμηλότερη από τη βόρεια κορυφή του Κεμπνεκάισε, η οποία αποτελείται από βράχο και φθάνει τα 2.096,8 μέτρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα